Kristne i Raqqa måtte skjule hvem de var

De ble tvunget til å kle seg som muslimer. Nå kan en gruppe befridde kristne kvinner fra Raqqa 
endelig kaste sløret

Publisert Sist oppdatert

Flere dusin kristne er reddet ut av Raqqa. De fleste av dem er kvinner og barn, melder den kurdiske YPG-militsens pressekontor.

– Vi kunne ikke bruke våre kristne navn, sier en av de befridde kvinnene på en video som ble publisert lørdag. Hun forteller at de måtte skjule seg og dekke seg til som muslimske kvinner.

– Hvis de hadde visst at vi var kristne, ville de skåret over strupen vår, sier kvinnen, med henvisning til IS. Hun er fremdeles iført et svart hodeklede og heldekkende kjole på videoen, der hun hyller den kurdiske militsen som har reddet dem.

En av kvinnene har båret et kors under de heldekkende klærne. På videoen drar hun det frem så det blir synlig i halsgropen.

– Det er et mirakel at vi slapp fri. Hadde dere ikke vært der, ville de ha drept oss, sier en annen svartkledd kristen kvinne, henvendt til militsen som poserer i bakgrunnen på videoen.

IS-hovedstaden

Raqqa har vært selve IS-hovedstaden i Syria, siden terrorgruppen i juni 2014 erklærte at de hadde opprettet et kalifat i deler av Syria og Irak.

LES: Muslimer på flukt finner Jesus

I november i fjor begynte Syrias demokratiske styrker (SDF), en USA-støttet opprørsallianse som domineres av den kurdiske YPG-militsen, en offensiv for å ta kontroll over landsbyene rundt Raqqa. I juni startet slaget om selve byen.

Anslagsvis 25.000 mennesker – nesten halvparten barn – er ifølge NTB fremdeles fanget inne i Raqqa, mens de amerikanskstøttede styrkene strammer grepet rundt IS.

Reddet undulatene

Også tidligere denne måneden har opprørsalliansen funnet kristne blant innbyggere som er evakuert fra Raqqa. 8. august klarte syv kristne med armensk og syriansk bakgrunn å flykte. Den armenske kvinnen Sawsan Karapetyan var en av dem. Hun forteller til nyhetsbyrået AP at hun flyktet til fots etter mørkets frembrudd, mens hun klamret seg til rosenkransen sin.

De ble reddet av kristne militssoldater som deltar i kampen mot IS og kjørt i sikkerhet i Jazra.

LES: Historisk blikk på vår tids drama

Som så mange andre fikk hun svært lite med seg da hun dro – bare rosenkransen og de to undulatene sine.

– Det ville vært skammelig å forlate dem i Raqqa. Jeg lot alt annet være igjen, bortsett fra dem, sier hun til AP.

Feiring i hemmelighet

Den kristne kvinnen forteller om år i frykt under IS. De kristne høytidene måtte feires i absolutt hemmelighet. Men den intense bombingen i dagene før de flyktet var det verste.

– Da Raqqa ble bombet, satt vi sammen og ba til Gud om at det måtte roe seg. Jeg var livredd for at noe skulle skje med min mann eller de andre i familien, sier kvinnen, som er etterkommer etter armenere som måtte flykte fra Tyrkia under folkemordet for hundre år siden.

De kristne flyktningene forteller at IS brente kirker, liturgiske bøker og statuer av Jesus og jomfru Maria da de inntok byen.

– Jeg har ikke bedt i en kirke siden 2013, sier en av dem til AP, men han har ikke gitt opp håpet:

– Hvis vi bygger dem opp igjen, kan vi be i Raqqa igjen.

Beskyttelsesskatt

En annen av flyktningene, Karadij Karadjian, forteller at kristne i Raqqa ble tvunget til å betale den muslimske beskyttelsesskatten jizya:

– Vi ble tvunget til å betale skatt, og vi ble ydmyket og trakassert, sier han og omtaler dagen da han ble reddet som en ny fødsel.

LES: Forfulgte kristne svarer sjelden med vold

At befridde kristne nå forteller at de måtte betale jizya, bekrefter opplysninger som tidligere har kommet om de kristnes liv under IS-styret i byen. Kristne fikk valget mellom å betale jizia, konvertere til islam eller dø. De måtte også akseptere en rekke andre krav som var til forveksling like de gamle, muslimske dhimmireglene.

De fikk ikke bygge nye kirker eller reparere de gamle. De fikk ikke gå med synlige kors. All tilbedelse måtte skje i det stille. Og de fikk ikke hindre andre kristne fra å konvertere til islam.

Ifølge BBC skal en gruppe kristne ledere ha akseptert IS-reglene tidlig i 2014, men mange av byens kristne innbyggere rømte da IS angrep byen. Før IS angrep skal de kristne ha utgjort rundt en prosent av byens befolkning, der flertallet er sunnimuslimer, melder AP.

LES: Mister håpet om å flytte hjem

Den kristne, syrianske militsen Syriac Military Council (MFS) slåss nå sammen med SDF for å befri Raqqa.

– IS bruker sivilbefolkningen som menneskelige skjold inne i byen, hevder en av militsens soldater, ifølge Aina.

Powered by Labrador CMS