Kristne israelorganisasjoner: – Visumsituasjonen har vært vanskelig veldig lenge
Norske pinsevenner i Israel har måttet arbeide hardt for å få innvilget visum for sitt bestyrerpar i landet.
– Dette har ikke skjedd plutselig. Vi har strevd med det i år etter år, sier Jarle Sortland, leder for Hjerte for Israel.
Organisasjonen, som tidligere het Norske Pinsevenners Arbeid i Israel, har som formål å støtte land og folk økonomisk, men sender også ut voluntører.
Det skjer hovedsaklig gjennom den israelske stiftelsen Nachamo Ami (Trøst mitt folk) som ble opprettet av Norske Pinsevenners Arbeid i Israel i 2003.
– Sakte presset ut
Dagen siterte tidligere denne uken den israelske avisen Haaretz, som har hatt intervju med David Parsons, visepresident og talsperson for Den internasjonale kristne ambassaden i Jerusalem, IKAJ.
Parsons fortalte at de nye, strenge reglene for å få visum gjør det umulig for organisasjonen å fortsette arbeidet med å bygge en global, kristen støtte til Israel.
– Vi blir sakte presset ut av innenriksdepartementet, sa han.
IKAJs mandat er å oppmuntre kristne verden over til å stå sammen med Israel og det jødiske folk i solidaritet og vennskap. Organisasjonen fokuserer på humanitært arbeid og inviterer årlig til en stor løvhyttefest i Jerusalem.
– Snakker jevnlig
Sortland i Hjerte for Israel skiller mellom visum for voluntører og visum for faste arbeidere som er i Israel i mer enn tre måneder.
– Det er de siste vi har strevd med. Vårt faste bestyrerpar har visum i ett år fremover, men det var en del arbeid med å få innvilget det visumet.
– Har dere kontakt med andre, kristne organisasjoner om situasjonen?
– Nei, ikke nylig, men vi snakker jevnlig med de andre og vet at dette har vært et problem.
– Vanlig bønneemne
Selv bodde Sortland i Israel fra 2001 til 2010.
– Visum var et problem da vi var der også, og jeg husker det som et vanlig bønneemne blant de utenlandske kristne som befant seg i landet.
– Har dere tatt forholdsregler med tanke på andres og deres erfaringer?
– Nei, men vi har hatt god dialog med Den israelske ambassaden i Oslo, som ber oss ta kontakt dersom vi har vanskeligheter, sier han.
– Gjester i landet
Etter siste valg dannet statsminister Netanyahu og hans parti Likud en regjeringskoalisjon med United Torah Judaism, Shas, Religious Zionist Party og de høyreradikale partiene Jødisk makt og Noam.
Sortland observerer at det religiøse Shas-partiet i Israel har stor del av ansvaret for situasjonen.
– De legger vekt på det de mener er viktigst. I en koalisjonsregjering må partiene gi og ta. Det er slik et demokrati fungerer. Vi er gjester i landet og må innrette oss etter lover og regler, sier han.
Byråkrater på mellomnivå
I et tv-intervju med CBN News sa Parsons at IKAJ flere ganger i løpet av årene har hatt problemer med å få visum fra Innenriksdepartementet, men at de hver gang har klart å få til en løsning i det stille.
– I denne perioden har byråkrater på mellomnivå fått ansvar for å ta beslutninger, uten rettledning fra personer høyere opp i systemet, sier han.
Sortland sier det samme er deres erfaring.
– Da må saken løftes høyere opp for at vi skal få gjennomslag.
Har vært lenge i Israel
Jarle Råmunddal ble i vår ansatt som ny generalsekretær i Den norske Israelsmisjon. Blant organisasjonens 15 ansatte i landet, regner han med at en håndfull trenger visum. De øvrige er lokale medarbeidere.
Råmunddal viser til at Israelsmisjonen har vært i landet lenge. Allerede i 1922 hadde organisasjonen en misjonær i Jerusalem. I 1948, samme år som staten ble etablert, reiste misjonsprest Magne Solheim og familien til landet, og oppbyggingen av lokale menigheter i Haifa og Tel Aviv tok til.
Gammel avtale
Den Norske Israelsmisjons representant i landet fikk status både som leder av Bibelselskapets arbeid og representant for Det Lutherske Verdensforbund. Det siste er viktig fordi det har eksistert en gammel avtale mellom staten Israel og Det lutherske Verdensforbund hvor Israelsmisjon også er inkludert.
– Det har vært greit for oss å få visum fordi denne avtalen sikrer oss en del rettigheter, sier Råmunddal.
– Bekymringsmeldinger
Han ser likevel en tendens til at det er innskrenkninger på en del områder:
– Særlig for organisasjoner som en lurer på om er religiøse, sier han.
Israelsmisjonen har ikke hatt kontakt med andre israelorganisasjoner om saken.
– Det er noen enkeltpersoner som har sendt oss bekymringsmeldinger, informerer generalsekretæren.
– Har dere tatt forholdsregler med tanke på andres visumerfaringer?
– Vi gjør ikke noe spesielt akkurat nå. De lokalt ansatte hos oss har hatt god kommunikasjon med innenriksdepartementet i Israel, svarer generalsekretæren.