– Kristne kvinner blir truet med voldtekt og drap

Pinsevennen og KrF-er Ingvild Ofte Arntsen mener kristne ikke er flinkere enn andre til å holde en god tone i nettdebatter.

Publisert Sist oppdatert

Mange opplever tonen i nettdebatter som for hard til at de tør å delta. Nesten halvparten av befolkningen unngår debatter på sosiale medier. Det viser en undersøkelse fra Likestillings- og diskrimineringsombudet som blir lansert i morgen. Funn i rapporten ble omtalt i flere medier forrige uke.

Også i kristne miljøer debatteres ulike spørsmål ivrig på sosiale medier. Ingvild Ofte Arntsen har bakgrunn fra pinsebevegelsen og jobber på Stortinget som politisk rådgiver for KrF. Hun har flere ganger tatt opp mannsdominans i kristne miljøer og er ikke alltid ­like imponert over hvordan debatten har gått på nett.

– Det er mange som nok tror og håper at det kristne debattklimaet er annerledes og at det er mindre hets og mindre hardt. Min opplevelse er egentlig ikke det, men at det kanskje er hardt på en annen måte, sier hun til Dagen.

Himmel og helvete

Hun mener at enkelte kristne er altfor ivrige til å gjøre teologisk uenighet til et spørsmål om hvem som havner i himmel og helvete.

– Når jeg følger kristne debattråder, ser jeg at man ofte blir beskyldt for å lede til fall eller at man står for noe som vil bety kirkens undergang. Det kan være reelle uenigheter om sak, men jeg har opplevd at ting jeg har blitt besvart med at jeg kommer til helvete og ikke til himmelen. Da blir det ikke en saklig debatt, men et spørsmål om hvem som er mest rettroende.

Selv har hun ikke opplevd å få hetsende meldinger på internett.

– Men jeg kjenner kvinner som opplever trusler om voldtekt eller drapstrusler.

Et større ansvar

– Tror du slike erfaringer gjør at kristne kvinner vegrer seg fra å delta i debatter?

– Ja, på samme måte som kvinner i all offentlig debatt, tror jeg det fører til at man ikke tør eller orker å ta ordet.

Nå maner hun norske kristne om å ta et større ansvar for hvordan de opptrer når de debatterer på nett.

– Vi må behandle folk godt og med respekt. Det gjelder særlig unge kvinner og jenter, som det i dag er alt for få av i offentligheten, avslutter Arntsen.

Savner åndelige ­frukter

Anne Gustavsen er redaktør i pinseavisen Korsets Seier. Også hun roper varsko om det kristne debattmiljøet.

– Det er trist å se kristne debatt­er på sosiale medier, hvor personangrep og uverdige karakteristikker florerer, der man konkluderer uten grunnlag og plasserer andre i bås uten å ha dekning for det. Da blir det destruktivt. Språket blir råere, mer respektløst og etter min mening uverdig, til tider, særlig når vi kaster skitt på hverandre i evangeliets navn, på sosiale medier.

Hun er overrasket over hvor lite man finner av «åndens frukt» blant kristenfolket.

– I en tid der vi ikke lenger bare synser, baksnakker og sprer siste nytt i det private rom, men vel så mye via sosiale medier, er det nødvendig å be deler av kristenfolket om å besinne seg i det vi vil kalle et misforstått og feilslått forsøk på å forsvare troen. For i vår iver etter å forsvare det som er rett, ser det ut til at mange av oss, sogar ledere, faller i grøfta og bytter ut både kjærlighet og respekt med ufint språk, respektløs omtale og dårlig folkeskikk. Evangeliet er aldri tjent med at vi benytter uverdig kommunikasjon, arroganse, latterliggjøring og hat-uttrykk i vår kamp for det vi står for, sier Gustavsen.

– Synes du tonen har blitt hardere de siste årene?

– Ja, det mener jeg å registrere. I Korsets Seier har vi de senere årene ved flere anledninger måttet slette debatt-tråder fordi innleggene har blitt for usaklige og stygge. Respekten for vår neste og god folkeskikk bør prege vår kommunikasjon som kristne også på sosiale medier.

– Oppleves alvorlig

De to kvinnene får støtte fra Filip Rygg, som leder tankesmien Skaperkraft.

– Mye av det som vi formidler i sosiale medier oppleves langt mer alvorlig, sårende og provoserende for mottaker enn for avsender. Det er som om jeg lurer på om vi ikke har taklet overgangen til en Facebook-virkelighet, sier Filip Rygg, som leder tankesmien Skaperkraft.

– Jeg har hørt noen sammenligne sosiale medier med det som skjedde når man oppdaget boktrykkerkunsten. Den gangen fikk man også tilløp til kaos. Teknologien løper ofte litt fortere.

– Så da får kanskje også de som roper høyest mer oppmerksomhet enn de ville gjort på et menighetsmøte?

– Ja. Men det er også en fare for eskalering hvor andres usaklige og ufine rop normaliserer dette og får folk til å tenke at det er greit.

Han understreker at det også er fare for å gå i motsatt grøft, der kristne miljøer får debattvegring.

– Det er fare for at vi kristne også adopterer krenkelseshysteriet hvor all kritikk oppleves sårende og at man gjerne stempler motparten som en som hetser.

Verst fra ikke-kristne

Forfatter og kristen-debattant Bjørn Are Davidsen ser mange av de samme tendensene i kristne miljøer som i den øvrige nettdebatten.

– Men jeg synes ikke tonen er hardere. De verste eksemplene jeg har sett er helt klart fra andre enn det man normalt vil regne som kristne.

Powered by Labrador CMS