– Kristne leger blir diskriminert

– At livet starter ved unnfangelsen er en overbevisning som deles av flere millioner mennesker verden over, sier Håkon Bleken, forsvarer til den kristne fastlegen som mistet jobben fordi hun nekter å sette inn spiral.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag var siste dag i retten mellom tidligere fastlege Katarzyna Jachimowicz og Sauherad kommune.

Jachimowicz gikk i 2016 til sak mot Sauherad kommune i Telemark for ugyldig oppsigelse av fastlegeavtalen og krevde erstatning. Hun hadde da fått sparken fordi hun av samvittighetsårsaker ikke ville sette inn spiral på kvinner.

Menneskerettigheter

Den katolske legen mener oppsigelsen krenker hennes menneskerettigheter.

Jachimowiczs advokat, Håkon Bleken, forsatte sitt innlegg torsdag og argumenterte for at Sauherad kommune har handlet i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 9 og artikkel 14.

I disse heter det at:

«Enhver har rett til tankefrihet, samvittighetsfrihet og religionsfrihet». Artikkel 9.

«Utøvelsen av de rettigheter og friheter som er fastlagt i denne konvensjon skal bli sikret uten diskriminering på noe grunnlag slik som kjønn, rase, farge, språk, religion, politisk eller annen oppfatning». Artikkel 14.

Liv og død

Bleken mener Jachimowicz har tilstrekkelig krav på vern etter disse artiklene.

– At livet starter ved unnfangelsen er en overbevisning som deles av flere millioner mennesker verden over. Dette er et standpunkt som handler om liv og død, sa Bleken og fortsatte:

– Et slikt standpunkt engasjerer samvittigheten dypt hos de fleste.

Han la til at Jachimowicz er villig til å inngå kompromiss på andre områder selv om hun ikke støtter handlingen. For eksempel ved å henvise lesbiske til assistert befruktning.

– Jachimowicz setter en grense ved liv og død.

Totalforbud

Bleken mener et totalforbud mot å reservere seg av samvittighetsgrunner er alt for strengt.

– Å ha et totalforbud fordi en er redd for at andre grupper skal komme med krav om reservasjonsmuligheter senere er ikke en god nok grunn.

Han hevder at reservasjon har vært praktisert på norske legekontorer i over 30 år uten at dette har vært problematisk.

Nødvendig?

Advokaten sa også at vi ikke kjenner til noen land hvor det eksisterer et totalforbud mot samvittighetsfrihet for fastleger.

– Legesystemet varierer i fra land til land. Men det er ikke kjent at det finnes et generelt forbud for allmennleger mot samvittighetsforbehold, sa Bleken og la til:

– Spørsmål om samvittighetsfrihet er oppe i andre land hele tiden, men ingen har gått så langt som oss. Det er ingen konsensus for at et totalforbud er på sin plass.

Han lurte derfor på om inngrepet var nødvendig av Sauherad kommune.

– Kommunen har bare anvendt reglene og ikke sett etter fleksible løsninger. De mener de var forpliktet til å si henne opp, det er ikke dokumentert hvorfor dette var nødvendig.

– Diskriminert

Videre argumenterte Bleken for at Jachimowicz ble diskriminert på bakgrunn av sin religion og kan derfor kreve vern etter artikkel 14.

En fastlegeforskrift som hindrer fastleger å reservere seg mot å sette inn spiral, rammer katolikker og kristne som gruppe, mente han.

– Totalforbudet innebærer at katolikker og kristne utelukkes fra fastlegeyrket.

– Norges Kristelige Legeforening er partshjelp fordi deres gruppe blir diskriminert. Andre grupper som heller ikke kan sette inn spiral får forsette i jobben.

Partshjelp betyr at en tredjepart trer inn i en rettssak til støtte for en av partene. For å bli partshjelp må man ha en rettslig interesse av at den man støtter, vinner saken. Legeforeningen sa nei til å være partshjelp, men har likevel å støttet Jachimowicz økonomisk.

Bleken mener Jachimowicz blir diskriminert på en særlig grov måte.

– Alle fastleger som ikke setter inn spiral i Sauherad kommune, får forsette med det. Når man aksepterer at andre får forsette, er vi der at oppsigelsen kan synes å ha med hennes overbevisning å gjøre.

Omskjæring

Den tidligere fastlegens advokat etterlyser også en konsekvent politikk når det gjelder samvittighetsforbehold i norsk arbeidsliv.

Han trakk her frem at norske leger har tilgang til å reservere seg av samvittighetsgrunner når det gjelder omskjæring av gutter. I Lov om rituell omskjæring av gutter heter det at det skal tas «hensyn til helsepersonell som av samvittighetsgrunner ikke ønsker å utføre eller assistere ved slike inngrep».

– Ulik praksis

Tidligere helseminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har også i medier gitt uttrykk at lærere bør kunne reservere mot å delta på skolegudstjeneste hvis dette praktisk lar seg gjøre.

– Statsråden åpnet for en fleksibel løsning på arbeidsplassen.

Bleken mener Norge ikke har noen konsekvent forbud mot å bli fritatt for enkelte arbeidsoppgaver på grunn av samvittighetskvaler.

– I dag har vi forskjellige tilnærminger til samvittighetsfrihet i ulike situasjoner.

Rettssaken varte i tre dager, og det er ventet at dommen kommer i løpet av to til tre uker.

Powered by Labrador CMS