– Kristne må slutte å prøve å overbevise alle andre
Hvordan dele troen på arbeidsplassen? Pastor Gina Gjerme gir deg råd.
«Studier har vist at arbeidsgivere som framelsker et mangfoldig og inkluderende arbeidsmiljø, sannsynligvis vil nyte godt av en motivert og engasjert stab som er satt i stand til å få forskjellige perspektiver på bordet og omfavne innovasjon», heter det i ressursen «Christianity in the Workplace».
Den ble presentert i London før helgen og er utarbeidet av tre kristne organisasjoner.
– Mer sekularisert
– Den aksentuerer at vi er kommet til et punkt der majoritetskulturen har så lite kunnskap om kristen tro og praksis at man trenger å informere ledere i bedrifter og organisasjoner om det. Men jeg tror også at England ligger litt foran oss i sekulariseringen, sier Haaland.
Samtidig mener han innretningen på den britiske ressursen kan diskuteres, i alle fall om man skal overføre den til en norsk kontekst.
– Faren er å lage et skille som i mange tilfeller blir litt unødvendig. Det kan være klisjéaktig å gi en så enkel innføring i kristentroens betydning som brosjyren legger opp til. Men samtidig er det bra å være proaktiv og føre-var, sier Haaland.
Tredelt hensikt
I Storbritannia har det vært flere konflikter og rettssaker det siste tiåret om kristne som opplever seg diskriminert på arbeidsplassen. Dagen har skrevet om en del av disse. Enkelte av sakene er blitt ført helt til Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg.
Den nye ressursen tar ikke utgangspunkt i konfliktsaker, men i at 44 prosent av den britiske befolkningen identifiserer seg med kristendommen. Dermed legger man til grunn at en betydelig andel av britiske arbeidstakere er bekjennende kristne.
Hensikten med ressursen er tredelt:
* Gi arbeidsgivere og ledelse bedre forståelse av hvordan kristne kan gi uttrykk for sin tro på arbeidsplassen.
* Gi praktisk informasjon om hvordan britisk likestillings- og diskrimineringslovgivning omfatter kristen tro og religiøs tro mer generelt.
* Vise hvordan konflikter kan unngås og kristne trives i et tolerant og respektfullt arbeidsmiljø. Som et eksempel på det siste, viser man til det britiske forsvaret.
LES: Får ikke forby kors og hijab i Oslo
Viser hensyn
Gina Gjerme, som er regiondirektør i konsulentselskapet Cap Gemini og pastor i pinsemenigheten Salt Bergenskirken sammen med ektemannen Øystein Gjerme, forteller at hun tidvis får forespørsler om snakke om være troende på jobb.
– Det er nok noe som flere opplever det viktig å snakke om, sier hun.
Gjerme tror det er klokt at arbeidsgivere skaper en kultur med respekt for medarbeideres livssyn og overbevisning.
– Selv har jeg aldri opplevd at jeg ikke har vært inkludert på grunn av min tro. Som leder er jeg også veldig bevisst på hvordan jeg snakker om andres tro og verdier, sier Gjerme.
I den britiske ressursen er overholdelse av helligdager, bruk av korssmykke og muligheter til å avstå fra alkohol nevnt som eksempler på spørsmål som noen ganger kan være viktige for kristne arbeidstakere.
Gjerme har ikke opplevd slike ting som problemer, men mener det er verdifullt for en arbeidsgiver å forstå ansattes perspektiver.
– Det kan handle om både livssyn og livssituasjon. Hvor de kommer fra, kan bety noe for hvordan man legger opp ting på arbeidsplassen. Det kan også gjelde for eksempel småbarnsforeldre, sier hun.
LES: Fretex er glad for inkluderingsdugnad
Naturlig tro
Å dele sin egen tro og be for kolleger er også et tema som blir tatt opp i den britiske ressursen. Det blir understreket at kristne må være sensitive for hvilke situasjoner og fremgangsmåter som er passende, men at det er like nærliggende å dele en erfaring fra menigheten som fra en film eller en fotballkamp.
– Det viktigste for meg er at det skal være helt naturlig å tro - om det er på jobben, hjemme, i menigheten eller på fjellet. Jeg vil bidra til normalisering. Jeg kan si at jeg ber for en kollega uten å gjøre noe nummer utav det, sier Gjerme.
Sammen med Siri Kalvatn ga hun ut boken «Bro til tro» i 2016 som handler nettopp om å dele tro.
– Jeg er ikke opptatt av å proklamere så mye, men å komme i dialog. Vi kristne må senke skuldrene og ikke være så opptatt av å skulle overbevise alle andre. Det er det Gud som må gjøre.
Skjuler troen
Hermund Haaland tror utfordringer rundt tro på arbeidsplassen kan være vel så store fra et arbeidstakerperspektiv som fra et arbeidsgiverperspektiv. Han viser til den ferske kartleggingen fra Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag, som ble omtalt i Dagen i forrige uke. Den viser at så mye som 90 prosent av kristne studenter velger å holde troen sin hemmelig.
– Jeg tror det samme gjelder i arbeidslivet. Kontakt jeg har med kristne på forskjellige arbeidsplasser tyder på at det er stor usikkerhet om hvordan man skal integrere troen i jobben, sier Haaland.
Derfor mener han det er viktig å jobbe også med dette. Haaland jobber med en bok om Jesus-etterfølgelse i arbeidslivet som skal komme ut i forbindelse med Pinsebevegelsens lederkonferanse LED19 i februar.
LES: Dårlig forberedt på studentlivet
LDO får spørsmål
Hos Likestillings- og dikrimineringsombudet (LDO) får Dagen opplyst at det jevnlig kommer spørsmål om tro på arbeidsplassen både fra arbeidsgivere og arbeidstakere.
– Dette er også et tema som vi gjerne blir bedt om å ta med i foredrag for fagforeninger og liknende, opplyser Veiledningsavdelingen i LDO i en epost.
LDO har gitt ut en håndbok kalt «Religion og livssyn på arbeidsplassen». Håndboken tar utgangspunkt i spørsmål ombudet har fått og dekker flere av de samme temaene som er omtalt i den britiske ressursen.