Kristne massegraver oppdaget i Syria
Landsby etter landsby tømmes for kristne. - Vi står på randen av et nytt folkemord, sier den svenske-assyriske journalisten Nuri Kino.
Tidligere i høst ble de kristne drevet ut av landsbyen Maaloula. Nå har det samme skjedd i Sadad, en liten by nord for Damaskus.
Sadad ble invadert av islamistisk milits i begynnelsen av november. I en hel uke ble over 1500 familier holdt som menneskelige skjold før regjeringshæren klarte å gjenerobre byen, skriver det katolske nyhetsbyrået Fides. I løpet av denne uken ble 45 innbyggere likvidert. En familie på seks mennesker ble funnet skutt, dumpet i en brønn. Andre døde ble funnet i massegraver. Flere titalls mennesker er skadet og ti er fremdeles savnet.
- Dette er den verste massakren av kristne i Syria siden konflikten begynte, sier Selwanos Boutros Alnemeh, syriakisk-ortodoks erkebiskop i Homs og Hama.
Det er gjort store skader på hus og eiendom.
- Alle husene ble plyndret. Kirkene er blitt ødelagt og skjendet. Skolene, kommunehuset, postkontoret og klinikken er ødelagt, forteller erkebiskopen.
- Vi har ropt varsko til verden, men ingen har lyttet til oss, klager han.
Folkemord
Organisasjoner med engasjement for kristne i Midtøsten møttes i helgen i Brussel for å diskutere det de mener er etnisk og religiøs rensking av assyrere, koptere og andre kristne i regionen.
- Stopp massakrene og det kulturelle folkemordet, krever organisasjonene, som kaller seg the Middle East Christian Committee.
En av talerne på samlingen var den svensk-assyriske journalisten Nuri Kino.
- Noen av de syriske opprørerne vil ikke vise åpent at de er imot ikke-muslimer eller moderate muslimer, fordi de er redd for å miste støtte fra sine sponsorer. Derfor lar de «vantro», som de kaller oss, få lov å bli boende i områder som de kontrollerer. Strategien er å drepe oss en etter en, slik at vi skal flykte frivillig, sa han, ifølge den assyriske nyhetstjenesten AINA.
Resultatet er at by etter by blir tømt for kristne, hevder Kino og bruker byen Tabqa, øst for Aleppo, som eksempel.
- Alle de kristne familiene, bortsett fra tre, hadde flyktet fra Tabqa. Opprørerne forsikret de gjenværende at de ikke ville bli skadet. En av dem som fikk denne forsikringen var 26 år gamle Ninar Odisho. Like fullt ble han brutalt myrdet av terroristene, som svidde et kors inn i pannen hans.
Nuri Kino drar linjene til folkemordet mot assyrerne i 1915.
- Den gangen mistet vi tre firedeler av folket vårt. Nå står vi på randen av et nytt folkemord.
Barna største taperne
Stig Magne Heitmann, informasjonsleder i Åpne Dører, har nettopp besøkt ett av Syrias naboland. Han ønsker ikke å si hvilket for å beskytte kilder som fremdeles oppholder seg i Syria.
- En tredel av det syriske folket er på flukt. Det snakkes om den største humanitære katastrofen siden Burundi og Rwanda, sier han. - Og de største taperne er barna. En hel generasjon ødelegges av traumatiske opplevelser og mangel på skolegang.
- Det skal nå være 258 kjente militsgrupper i Syria. Konflikten har utviklet seg til en alles kamp mot alle. De eneste som ikke har egne militsgrupper, er de kristne.
Søker til kirkene
Kilder i Libanon har tidligere sagt til Dagen at det er påfallende få prester og pastorer blant flyktningene. Mange ser det som et kall å bli værende i Syria. Heitmann forteller om pastor Edward i Allianse-kirken i Damaskus.
- Han fortalte at 40 prosent av de som gikk i kirken før krigen, har flyktet. Likevel kommer det minst like mange til gudstjeneste som før.
- Folk søker til kirkene for å få mat og humanitær hjelp, men også for å finne trøst, oppmuntring og håp, sier Heitmann og viser til pastor Edward som opplever vekkelse midt i krigen. - Vi hører fra mange hold at det også kommer veldig mange muslimer til kirkene.
Fides melder at en rakett traff en skolebuss i Bab Touma, en kristen bydel i Damaskus, på mandag. Fem studenter ble skadet. De siste dagene er to kirker i bydelen truffet av granater. I bydelen Al-Qassaa slo granater ned i en kristen grunnskole. Fem barn mistet livet, og 27 ble skadet.