Kristne organisasjoner mobiliserer mot skilsmisse
I Normisjon, Indremisjonsforbundet og Norsk Luthersk Misjonssamband mobiliseres det for å få ned skilsmissestatistikken blant kristne.
- Samliv og seksualitet har vært sterkt underkommunisert i forkynnelse og veiledning i generasjoner. Heldigvis har vi nå et økende fokus på samlivskurs og ekteskapsveiledning som en vesentlig del av organisasjonens diakonale profil, sier Rolf Kjøde, generalsekretær i Normisjon.
Erik Furnes, generalsekretær i ImF, holder fram at det er et press mot det kristne ekteskapet i dag, og at det påvirker både unge og eldre.
- En har allerede tapt dersom unge mennesker inngår ekteskap med en tanke i «bakhodet» om at det er en vei ut dersom ekteskapet fungerer dårlig. Derfor må det viktigste være å undervise og forkynne at dette er en livslang pakt mellom mann og kvinne. Videre er det veldig bra at ekteskapskurs nå er gjort lettere tilgjengelig gjennom dvd-undervisning. Vi håper bruken av disse verktøyene skal bre godt om seg i våre fellesskap, sier han.
Kjøde mener det er en fallitt for den kristne menighet dersom mennesker forlater fellesskapet når livet blir for tøft, og støtter Runar Landros utsagn om at det er altfor få skilte og gjengifte i den kristne forsamlingen.
- Det er en stor utfordring for det kristne fellesskapet å fremstå som det vi er, et fellesskap av mennesker som på ulike måter er avhengig av Guds nåde og tilgivelse i våre liv, mener Kjøde.
I alle de tre misjonsorganisasjonene erfarer de at kristne som går gjennom en skilsmisse holder seg unna det kristne fellesskapet.
- Det er ikke slik vi ønsker det skal være. Vi ønsker at fellesskapene våre skal fungere slik at folk får hjelp til å takle livskriser av ulike slag. Det kristne fellesskapet bør være slik at det er naturlig å dele vanskelige ting og få hjelp til å mestre livet, sier Øyvind Åsland, generalsekretær i NLM.
Erik Furnes, generalsekretær i Indremisjonsforbundet, mener bildet er sammensatt og kjenner til en del motsatte tilfeller.
- Men det stemmer nok dessverre for en god del, legger han til.
Han mener det er uheldig hvis det skapes et inntrykk av at den kristne forsamling blir en forsamling av de vellykkede.
- For vi trenger alle å leve i omvendelse og syndserkjennelse, sier han.
Furnes bekrefter at tematikken skilsmisse-gjengifte er en stor utfordring i hans organisasjon.
- Dessverre berører dette flere og flere familier i våre fellesskap. Vi har en vanskelig balansegang mellom å høyne det livslange ekteskapets status i vårt folk, samtidig som vi kan leve de mennesker nær som har gjennomgått et samlivsbrudd, mener Furnes.
Kjøde forteller at organisasjonen utfordres både lokalt og sentralt, og tenker at det er en situasjon de bare kan møte med trygge og romslige fellesskap som makter å kombinere Jesu nådige invitasjon til fellesskap med alle synder og Jesu fasthet og radikalitet i møte med synden.
Både Kjøde og Furnes støtter Landros oppfatning av at kristne går for lenge før de søker hjelp.
- Det har i alle fall vært slik for svært mange, men jeg tror og håper at det sterke fokuset som vi har de senere årene på ærlighet og bruk av samlivskurs kan være en hjelp til å unngå dette fremover, sier Kjøde.
- Når ektepar søker hjelp, har gjerne konfliktene blitt for innfløkte. Det å delta på ekteskapskurs er sunt for et forhold og like naturlig som at vi har service på bilen. Men mange har nok en forestilling om at det må være krise for at en skal delta på sikt, tror han.