Kritiserer homo-ja i Presteforeningen
Lederen for Presteforeningens stiftsstyre i Oslo reagerer skarpt på sentralstyrets krav om vigselsliturgi for samkjønnede par.
Trond Løberg, som er leder for stiftsstyret for Presteforeningen (PF) i Oslo bispedømme, er forundret over utspillet fra eget sentralstyre med krav om vigselsliturgi for samkjønnede par.
- Jeg har ikke fått signaler om at dette har vært drøftet. Og jeg er sterkt uenig i det lederen av presteforeningen uttaler og det et enstemmig sentralstyre har vedtatt. Det er dårlig forankret i organisasjonen, sier han.
Som sentral tillitsvalgt synes han det er merkelig at Presteforeningen kommer med slike signaler uten at han har hørt noe om saken.
- Presteforeningen har tonet ned å gå ut i kontroversielle teologiske spørsmål. Det gjør dette ekstra underlig, sier Løberg som er sokneprest i Klemetsrud. Tidligere har han vært blant annet prest i Normisjon-menigheten Storsalen og leder av lederskapet i Oase.
Ønsker reservasjonsrett
Sentralstyrelederen i PF, Gunnar Mindestrømmen, tok i onsdagens Vårt Land til orde for at Kirkemøtet må vedta en vigselsliturgi som også omfatter homofile par. Sentralstyret i PF, som organiserer det store flertallet av Den norske kirkens prester, er enstemmig i saken. De avviser kompromissforslaget fra åtte av tolv biskoper om å vedta en liturgi for velsignelse av borgerlig inngåtte ekteskap mellom samkjønnede.
- Mange prester opplever det nå vanskelig for sin samvittighet at de ikke får lov til å vie likekjønnede. Bispemøtet har foretatt en læremessig avklaring som innebærer at kirken anerkjenner homofilt samliv. Den naturlige slutning av det er å åpne for at likekjønnede par kan vies i kirken, sier Gunnar Mindestrømmen til avisen.
Samtidig forsikrer han om at PF også representerer dem som har problemer ved dette. Han understreker at man vil forsvare presters rett til å reservere seg mot å vie homofile.
- Uten legitimitet
Lederen for lokallaget for PF i Bamble prosti, Arne Lauvhjell, karakteriserer vedtaket fra sentralstyret som «en meningsytring fra fem prester». Lauvhjell forteller at han har vært på de tre siste landsmøtene i PF, og der har saken ikke vært diskutert.
- Jeg synes ikke det er på sin plass at sentralstyret kommer med en slik uttalelse, sier Lauvhjell til Dagen.
Han legger ikke skjul på at han ville beklage det hvis landsmøtet hadde gjort tilsvarende vedtak, men da mener han sentralstyret hadde hatt en helt annen ryggdekning. Uansett mener han en interesseorganisasjon som PF ikke har teologisk legitimitet.
- Min åndelige autoritet er Agder og Telemark biskop, sier han.
Skuffet over endring
Tidligere PF-leder Egil Morland er også overrasket over markeringen.
- Da jeg var leder i Presteforeningen i 1997, mente foreningen at å likestille samliv mellom to av samme kjønn og å kalle det et ekteskap, er kvalifisert vranglære. Det er bare å beklage at PF på få år har forandret profil så grunnleggende, sier Morland til Vårt Land.
Han er nå medlem av Bjørgvin bispedømmeråd, Kirkerådet og Kirkemøtet.
- Ikke læreorgan
Gunnar Mindestrømmen understreker at han er innforstått med spekter av meninger blant medlemmene i PF. Han poengterer at foreningen ikke har sagt nei eller ja til likekjønnet ekteskap.
- Det vi har sagt, er at Bispemøtet har gitt en teologisk avklaring av at det er innenfor vår kirkes lære å ha ekteskap mellom to av samme kjønn. Den logiske konsekvensen må være at det blir laget en liturgi for likekjønnet ekteskapsinngåelse, sier Mindestrømmen til Dagen.
Han avviser at PF tar stilling til lærespørsmål.
- For oss er det veldig viktig å opptre ryddig i forhold til organene som skal avklare dette, sier han.
Spørsmålet om liturgiske ordninger for homofile par blir grundigere behandlet på Kirkerådets møte 20. februar, og deretter på Kirkemøtet i april.
DAGEN