Kritiserer katolsk kompromiss med Kina
Den katolske kirkes samarbeid med Kina fikk skarp kritikk under lanseringen av Åpne Dørers årsrapport om kristenforfølgelse onsdag.
Vatikanet inngikk en avtale med Kommunistpartiet i 2018. Ifølge årsrapporten ble avtalen i fjor utvidet med to nye år, mens man venter på pavens endelige godkjenning.
– Dette vil uten tvil føre til at en finner kompromisser der en ikke bør finne kompromisser, sa Janne Haaland Matlary, professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo. Hun er selv katolikk og kommenterte Åpne Dørers rapport under den digitale lanseringen.
– Jeg må rette kritikk mot min egen kirkes ledelse, som har inngått diplomatisk samarbeid med Kina, sa hun og slo fast at dette gir kinesiske myndigheter full kontroll med utnevnelse av katolske biskoper.
Prester som ikke vil slutte seg til den offentlig godkjente katolske kirken, Catholic Patriotic Association, blir ifølge Åpne Dører overvåket og nektet å fungere som prester. For å unngå å bli avslørt holder enkelte katolske undergrunnsmenigheter nå messe bare et par ganger i året.
Hun karakteriserte Kinas totalitære politikk og politiske kontroll over kristendommen og andre religioner som et økende problem i internasjonal politikk.
Midtøsten
Janne Haaland Matlary kommenterte også utviklingen for kristne i Midtøsten.
– Det er blitt nesten umulig å være kristne i de gamle arnestedene for kristendommen. Det burde bekymre Vesten mye mer enn det gjør.
Mens en del land i Øst-Europa, særlig Polen og Ungarn, er opptatt av forfulgte kristne, registrerer hun at engasjementet er lavere i Vest-Europa.
– Vest-Europa er veldig lunkne, sa hun og forklarte dette med en nøytralitetsforståelse som handler om at en ikke skal hjelpe kristne, fordi en da implisitt ikke hjelper andre like mye.
– Dette er en misforstått nøytralitet, mente hun.
Professoren pekte på Det amerikanske utenriksdepartementet som et eksempel til etterfølgelse, gjennom deres vektlegging på trosfrihet i utenrikspolitikken og årlige rapport om trosfrihet internasjonalt.
Bærebjelke
Også utviklingsminister Dag-Inge Ulstein understreket viktigheten av trosfrihet da han kommenterte Åpne Dørers rapport.
– Sammen med ytringsfrihet og forsamlingsfrihet er trosfriheten en grunnleggende menneskerettighet. Dette er bærebjelkene i samfunnet.
– Som kristen vet jeg hvor viktig troen er for meg. Mens jeg kan gå til kirken med familien uten å være bekymret, angripes nær 90 kirker ukentlig andre steder. Det setter ting i perspektiv, sa utviklingsministeren, som understreker at det hviler et stort ansvar på norske myndigheter på dette feltet.