Kritiserer KrF etter budsjettkamp om kristne kvoteflyktninger

Sylvi Listhaug (Frp) mener prioriteringen av forfulgte kristne er en klar seier. – Frp tapte kampen, svarer KrF.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i høst skrev Dagen at et Frp-utvalg ledet av nestleder Sylvi Listhaug ønsket å prioritere forfulgte kristne når Norge velger kvoteflyktninger.

Nå er det klart at Frp fikk gjennomslag for dette i sine forhandlinger med regjeringspartiene. I dokumentet står det:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at også forfulgte kristne, ahmadiyya og jesidiske flyktninger skal prioriteres som gruppe og individ».

– Dette er første gang i historien at Norge skal prioritere forfulgte, kristne flyktninger i uttakene av kvoteflyktninger som gjøres. I vårt forslag til program foreslår vi dette, og nå har vi lykkes allerede før programmet er vedtatt, sier Sylvi Listhaug til Dagen.

– Hvorfor skal forfulgte kristne prioriteres?

– Når vi først skal hente flyktninger er forfulgte kristne en viktig gruppe å prioritere. Dette betyr også at vi får økt oppmerksomhet rundt forfølgelse av kristne verden rundt, sier Listhaug.

Vil hente fra Midtøsten

– Hvordan skal dette skje i praksis?

– Det er regjeringen som bestemmer hvilke kriterier som skal legges til grunn for uttak av flyktninger. Man bestemmer seg blant annet for hvilke land man vil ta imot flyktninger fra. Vi forventer at regjeringen nå gir beskjed til FNs høykommissær for flyktninger om at kristne forfulgte skal prioriteres og at de velger ut flyktninger fra land vi vet huser forfulgte kristne, som Libanon og Jordan, sier Frp-nestlederen.

– Hvordan avgjør man hvem som er kristne?

– Det er FNs høykommissær for flyktninger som vurderer om man oppfyller kravene for å være flyktning og kartlegger hvilken bakgrunn flyktningene har. Det er en vurdering vi stoler på at de klarer å ta seg av.

Ukjent antall

– I enigheten med regjeringspartiene er det ikke tallfestet hvor mange forfulgte kristne som skal hentes. Hvor mange er det snakk om?

– På samme måte som vi ikke tallfester antallet LHGBT-flyktninger som skal hentes, gjør vi det heller ikke her, men Frp kommer til å følge dette opp og vi forventer et betydelig antall, sier Listhaug.

Avviser diskriminering

VG, som også har omtalt saken, har snakket med jussprofessor Mads T. Andenæs, som mener det kan være diskriminerende å velge flyktninger basert på religiøs tro.

«Det å prioritere kristne spesielt foran andre religiøse grupper kan derfor være diskriminerende og dermed uholdbart», sier han til VG.

– Har dere blitt enige om et tiltak som diskriminerer?

– Dette er tull og tøys. Det er fullt mulig for Norge å bestemme hvem som skal få komme hit. Det står vi helt fritt til, sier Listhaug til Dagen.

Statsminister Erna Solberg (H) støtter også vedtaket og avviser diskriminering.

– Vi prioriterer hvem som kommer som kvoteflyktninger, hvilket land de kommer fra, og hvilke kriterier vi henter de på. Vi peker på minoriteter som har det særlig vanskelig i muslimske land, sier Solberg til VG.

Uenige med KrF

I et debattinnlegg i Dagen advarte utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) mot at prioritering av kristne flyktninger kan gjøre det vanskeligere for de kristne som er igjen i landet.

«Det kan igjen øke konfliktnivået og forverre forfølgelse og diskriminering», skrev Ulstein.

Sylvi Listhaug på sin side mener man bør prioritere at kristne skal få komme til Norge.

– Frp tapte kampen

Dag Inge Ulstein reagerer på Listhaugs uttalelser.

– I budsjettet Frp la frem ønsket partiet å hente null kvoteflyktninger. Det betyr også null forfulgte kristne. Frp tapte kampen om antall flyktninger og forsøker nå å ta vekk fokus fra dette ved å selge det inn som en seier, sier Ulstein til Dagen.

Han forteller at KrF er svært opptatt av situasjonen til forfulgte kristne og viser til at han selv gikk i organisasjonen Åpne Dørers fakkeltog for forfulgte kristne for et par uker siden.

– KrF står opp for de svakeste og de med størst behov. Det vil i mange tilfeller være forfulgte kristne. Vi ønsker både å hente dem og andre undertrykte som trenger det, mens Frp ikke vil hente noen i det hele tatt.

Budsjettenighet mellom Frp og regjeringen

Partene ble enige om å hente 3.000 kvoteflyktninger, selv om Frp i utgangspunktet ønsket 0.

Powered by Labrador CMS