Kritiserer KrF-statsråd: – Trosfrihet er utrolig viktig for oss
Sp og Frp reagerer på utviklingsminister Dag Inge Ulsteins uttalelse om at KrF er så å si alene om å nevne trosfrihet i programutkastet sitt.
Organisasjonen Åpne Dørers årlige rapport World Watch List, som ble lagt fram denne uken, viser at forfølgelse av kristne i verden har økt som en følge av koronapandemien.
Det mener utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) viser viktigheten av at de politiske partiene markerer trosfriheten i programmene sine.
– Da gjør det meg trist at KrF, så langt jeg har sett, er alene om å nevne noe om problematikken i programutkastene for den kommende stortingsperioden som starter i høst. Det er rart at det ikke får mer oppmerksomhet i de andre partiene, all den tid det er så viktig for verdens befolkning, sa Ulstein til Dagen tidligere denne uken.
– Det stemmer ikke
Flere andre partier reagerer på Ulsteins framstilling av de andre partiene sine programutkast.
Et av dem er Senterpartiet, som blant annet skriver i sitt utkast:
«Menneskerettigheter som ytrings- og trosfrihet trues på flere fronter, også innenfor mange nasjonalstater. Menneskerettigheter for alle uansett religion, må forsvares. Senterpartiets svar på dette er sterkt internasjonalt samarbeid mellom selvstendige stater, basert på tanken om folkesuverenitet, menneskerettigheter og folkeretten», skriver de i utkastet.
– Så det Ulstein sier stemmer ikke, sier programkomitéleder og nestleder i Senterpartiet, Marit Arnstad, til Dagen.
– Vi ser at menneskers ytrings- og trosfrihet er truet og må forsvares. Det er et utrolig viktig spørsmål for oss, og det sier vi også i programmet. Jeg tror ikke KrF er helt oppdatert på det punktet, sier hun.
Arnstad innrømmer derimot at det tidligere har kommet reaksjoner på at partiet ikke har tatt opp trosfriheten i programmene sine.
– Det er viktig at trosfriheten blir nevnt, og det har vi ikke alltid vært like flink på. Derfor var vi opptatt av at vi skulle være bevisst på det denne gangen og ta en diskusjon rundt det, sier Sp-politikeren.
– En avsporing
Heller ikke i Arbeiderpartiet falt uttalelsene i god jord.
– Det er en avsporing av en viktig debatt å forsøke å rangere en del av solidaritetspolitikken, slik Ulstein gjør her. Det er ikke noe tvil om at KrF og Ap har mye sammenfallende når det kommer til solidaritetspolitikk, sier trospolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Kari Henriksen.
Hun viser til at partiet har et eget kapittel i utkastet sitt som omhandler tro og livssyn, der de slår fast at «retten til å tro, skifte tro eller å ikke tro er en menneskerett».
– Det må ses i sammenheng med vår internasjonale politikk som handler om demokratibygging, og sikring av menneskerettighetene og likestilling. Det er bærebjelken i vår utenrikspolitikk. I det ligger det også å motarbeide undertrykking av mennesker uansett tro eller kirkesamfunn.
– Ulstein mener dere burde være tydeligere og adressere presset mot trosfriheten internasjonalt. Er du enig i det?
– Det kan godt være at man burde være tydeligere, men det betyr ikke at vi gjør mindre i praksis. Jeg mener det er viktigere å se på hva som faktisk utføres, og min vurdering er at den rødgrønne regjeringen hadde et større fokus på undertrykte enn denne høyreregjeringen, sier Henriksen.
– Ikke riktig
Heller ikke Ulsteins tidligere regjeringskollega og nestleder i Frp, Sylvi Listhaug, kjenner seg igjen i kritikken.
– Overhodet ikke. Frp har hele høsten kjempet for at Norge skal prioritere kristne kvoteflyktninger, dersom vi skal ta imot noen, til protester fra KrF. Ulstein har selv uttalt fra Stortingets talerstol at han er motstander av å prioritere kristne, skriver Listhaug, som selv leder Frps programkomité, i en e-post til Dagen.
Programutkastet deres nevner trosfrihet som en del av partiets «grunnsyn», men adresserer ikke at trosfriheten er under press internasjonalt.
– Hvorfor er dere ikke tydeligere på dette?
– Trosfrihet er grunnleggende for vårt verdisyn og politiske program. Programmet slår videre fast at vi skal arbeide for å spre kunnskap om menneskerettigheter og bekjempe vold og undertrykkelse. Så det er ikke riktig at dette ikke står i vårt nye program.
– Så du mener Ulstein henger seg opp i formuleringene?
– Ulstein burde være mer opptatt av å hjelpe kristne og andre som er forfulgte på bakgrunn av sin tro, fremfor hva partiene kaller dette i sine partiprogram, mener Listhaug.
Går ikke tilbake
Ulstein skriver i en e-post til Dagen at han står fast på at han ikke ser et stort engasjement for «internasjonal trosfrihet» i programutkastene.
– Det er riktig at Arbeiderpartiet nevner trosfrihet i programmet sitt, hvor de også poengterer at de vil stille større krav til trossamfunnene. Det forteller dessverre litt om hvordan engasjementet deres for trosfrihet er, skriver han og fortsetter til Senterpartiet:
– Jeg er glad for at Senterpartiet sier at de vil snakke mer om temaet i eget parti fremover, selv om de ikke er veldig konkrete på hva de mener om trosfrihet internasjonalt.
Til Listhaug har han følgende beskjed etter høstens basketak om kvoteflyktninger:
– Listhaug påstår at hun brukte høsten på å kjempe for kristne kvoteflyktninger. Det er helt feil, og hun vet det nok selv. I budsjettet til Frp og Listhaug krevde de at Norge skulle ta imot null flyktninger - verken kristne eller andre, slår Ulstein fast.