Kritiserer regjeringens kirkeasyl-behandling

Arbeiderpartiet støtter ikke den fremgangsmåten som justisminister Anders Anundsen (Frp) har valgt når det gjelder å avvikle kirkeasyl.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg synes at dette er klø­ne­te be­hand­ling fra de­par­te­men­tet, sier Hadia Tajik (AP) til Dagen. Hun er leder i Jus­tis­ko­mi­te­en på Stor­tin­get.

Po­liti­di­rek­to­ra­tet fikk ons­dag et brev fra Jus­tis­de­par­te­men­tet om at kirke­asy­lan­ter ikke skal på­gri­pes eller trans­por­te­res ut av lan­det i pe­rio­den 24. de­sem­ber kl. 00.00 til 26. de­sem­ber kl. 24.00.

Men de­par­te­men­tet un­der­stre­ker sam­ti­dig at denne asyl­ord­nin­gen skal av­vik­les i løpet av neste år.

Hånd­ge­meng foran al­te­ret

- AP går ikke inn for å kren­ke kirke­fre­den ved at po­li­ti­et skal gå inn i kir­ke­ne, og med makt ta med seg asy­lan­te­ne ut. Det kan bli baske­tak i kir­ken og hånd­ge­meng foran al­te­ret. Sam­ti­dig er det vel­dig få som sit­ter i kirke­asyl, sier Tajik.

Hun leg­ger til at det dess­uten er noen tusen asyl­sø­ke­re som har fått av­slag på opp­holds­til­la­tel­se i Norge. De be­fin­ner seg på ulike ste­der rundt i lan­det - og aller er ikke i kir­ker.

- Po­li­ti­et bør hel­ler prio­ri­te­re å finne disse og få dem ut av lan­det, på­pe­ker hun.

Har kon­klu­dert

- Men er AP enig med re­gje­rin­gen om at kirke­asyl bør opp­he­ves i løpet av neste år?

- Nei, vi støt­ter ikke den frem­gangs­må­ten som jus­tis­mi­nis­te­ren leg­ger opp til. Hvis han hadde ment alvor, burde han tatt kon­takt med kirke­sam­fun­ne­ne først, for å etab­le­re en dia­log. Men det står i bre­vet fra jus­tis­mi­nis­te­ren til Po­liti­di­rek­to­ra­tet at han selv al­le­re­de har kon­klu­dert. Da blir kon­tak­ten med kir­ke­ne bare en skinn­pro­sess, sva­rer Hadia Tajik.

Bre­vet til di­rek­to­ra­tet av­slut­tes på denne måten: «Jus­tis- og be­red­skaps­de­par­te­men­tet leg­ger til grunn at det tas ini­tia­tiv til dia­log med Kir­ken i løpet av 2014 med sikte på å finne en fel­les løs­ning med Kir­ken som bi­drar til at vi julen 2014 ikke len­ger har per­soner med ut­reise­plikt som har tatt bolig i nors­ke kir­ker.»

Lite in­for­mert

- Det kan også virke som jus­tis­mi­nis­te­ren er lite in­for­mert. Det skri­ves at de skal ha dia­log med «Kir­ken», og da mener de vel Den nors­ke kirke. Men en­kel­te kirke­asy­lan­ter sit­ter også i fri­kir­ke­li­ge guds­hus uten­for stats­kir­ken, og hva med disse? spør Hadia Tajik.

- Den irans­ke kvin­nen Maria Sadghi har nå sit­tet over åtte år i kirke­asyl i Bap­tist­kir­ken i Trond­heim. Hva er din kom­men­tar til dette?

- Jeg kjen­ner ikke hen­nes sak, og jeg kan ikke påta meg å be­hand­le den. På ge­ne­relt grunn­lag mener jeg at de som har fått av­slag på opp­hold i Norge, må for­la­te lan­det. Den for­ri­ge re­gje­rin­gen prio­ri­ter­te å trans­por­te­re ut nes­ten 5.000 per­soner uten lov­lig opp­hold i Norge bare i år, og sti­mu­ler­te flere tusen til å dra fri­vil­lig, sva­rer le­de­ren i Jus­tis­ko­mi­te­en.

15 kirke­asy­lan­ter

En over­sikt som Dagen har ut­ar­bei­det, viser at det for tiden er minst 15 kirke­asy­lan­ter her i lan­det - ni voks­ne og seks barn. De opp­hol­der seg i fem kir­ker og guds­hus rundt i Norge.

DAGEN

Kirkeasylanter

Det sitter for tiden minst ni voksne og seks barn i kirkeasyl i Norge:

Maria Sadeghi fra Iran - siden november 2005 i Baptistkirken, Trondheim

Ekteparet Zoya og Gennadij Stasevitsj fra Hvite-Russland - siden påsken 2009 i Døvekirken, Oslo

Søskenparet Jelena og Bogdan Gerasimov fra Russland - siden våren 2009 i Pinsekirken, Stokmarknes i Nordland

Alpi og Arsen Iljasov med seks barn fra Dagestan - siden oktober 2012 i Lillestrøm kirke

Et ektepar fra Kongo - siden oktober 2012 i Sørfjorden kapell, Gildeskål i Nordland

Powered by Labrador CMS