Kritiserer regjeringens kirkeasyl-behandling
Arbeiderpartiet støtter ikke den fremgangsmåten som justisminister Anders Anundsen (Frp) har valgt når det gjelder å avvikle kirkeasyl.
- Jeg synes at dette er klønete behandling fra departementet, sier Hadia Tajik (AP) til Dagen. Hun er leder i Justiskomiteen på Stortinget.
Politidirektoratet fikk onsdag et brev fra Justisdepartementet om at kirkeasylanter ikke skal pågripes eller transporteres ut av landet i perioden 24. desember kl. 00.00 til 26. desember kl. 24.00.
Men departementet understreker samtidig at denne asylordningen skal avvikles i løpet av neste år.
Håndgemeng foran alteret
- AP går ikke inn for å krenke kirkefreden ved at politiet skal gå inn i kirkene, og med makt ta med seg asylantene ut. Det kan bli basketak i kirken og håndgemeng foran alteret. Samtidig er det veldig få som sitter i kirkeasyl, sier Tajik.
Hun legger til at det dessuten er noen tusen asylsøkere som har fått avslag på oppholdstillatelse i Norge. De befinner seg på ulike steder rundt i landet - og aller er ikke i kirker.
- Politiet bør heller prioritere å finne disse og få dem ut av landet, påpeker hun.
Har konkludert
- Men er AP enig med regjeringen om at kirkeasyl bør oppheves i løpet av neste år?
- Nei, vi støtter ikke den fremgangsmåten som justisministeren legger opp til. Hvis han hadde ment alvor, burde han tatt kontakt med kirkesamfunnene først, for å etablere en dialog. Men det står i brevet fra justisministeren til Politidirektoratet at han selv allerede har konkludert. Da blir kontakten med kirkene bare en skinnprosess, svarer Hadia Tajik.
Brevet til direktoratet avsluttes på denne måten: «Justis- og beredskapsdepartementet legger til grunn at det tas initiativ til dialog med Kirken i løpet av 2014 med sikte på å finne en felles løsning med Kirken som bidrar til at vi julen 2014 ikke lenger har personer med utreiseplikt som har tatt bolig i norske kirker.»
Lite informert
- Det kan også virke som justisministeren er lite informert. Det skrives at de skal ha dialog med «Kirken», og da mener de vel Den norske kirke. Men enkelte kirkeasylanter sitter også i frikirkelige gudshus utenfor statskirken, og hva med disse? spør Hadia Tajik.
- Den iranske kvinnen Maria Sadghi har nå sittet over åtte år i kirkeasyl i Baptistkirken i Trondheim. Hva er din kommentar til dette?
- Jeg kjenner ikke hennes sak, og jeg kan ikke påta meg å behandle den. På generelt grunnlag mener jeg at de som har fått avslag på opphold i Norge, må forlate landet. Den forrige regjeringen prioriterte å transportere ut nesten 5.000 personer uten lovlig opphold i Norge bare i år, og stimulerte flere tusen til å dra frivillig, svarer lederen i Justiskomiteen.
15 kirkeasylanter
En oversikt som Dagen har utarbeidet, viser at det for tiden er minst 15 kirkeasylanter her i landet - ni voksne og seks barn. De oppholder seg i fem kirker og gudshus rundt i Norge.
DAGEN