KRITISK: Frank Rossavik er kommentator i Aftenposten.

Kritisk til homoterapi-forslag: – Tullete å forby at voksne folk snakker sammen

Aftenposten-kommentator Frank Rossavik mener forbud er feil måte å bekjempe homoterapi på.

Publisert Sist oppdatert

Det kom fram under et seminar om forsoning i Trefoldighetskirken i Oslo i forrige uke, som tidligere omtalt i Vårt Land.

– Jeg mener konverteringsterapi er noe tull. Samtidig mener jeg også at det er tullete hvis staten skal forby voksne mennesker å snakke frivillig sammen om hva de vil, sa Rossavik under seminaret.

Kommentaren var rettet mot Kirkerådet, som har gitt sin støtte til regjeringens lovforslag.

I seminaret ga han uttrykk for at forsoning mellom kirken og skeive er urealistisk så lenge deler av Den norske kirke mener homofili er synd. I stedet oppfordrer han kirken til å engasjere seg på andre fronter, som i debatten om konverteringsterapi.

– Uklare definisjoner og høye strafferammer

Til Dagen forklarer Rossavik, som selv er homofil, at hans synspunkt er basert på en «liberal betraktning».

– Utgangspunktet er at voksne mennesker må få gjøre med hverandre som de vil. Det er ikke alltid at det voksne gjør med hverandre er bra, og konverteringsterapi er heller ikke bra. Men det er ikke et problem som kan løses ved at staten vedtar en lov med uklare premisser og høye strafferammer, sier Rossavik til Dagen.

Regjeringens lovforslag har en strafferamme på opp til seks år dersom konverteringsterapi skal ha påført betydelig psykisk skade.

– Kombinasjonen av uklare definisjoner og høye strafferammer er uheldig i seg selv. Konverteringsterapi bør bort, men det bør skje fordi kristne menigheter skjønner at det er noe tull, ikke fordi staten regulerer det.

– Ikke sikkert det får konsekvenser

– Mener du det er behov for et forbud mot konverteringsterapi?

– Konverteringsterapi er prinsipielt galt. Den forrige regjeringen hadde et forslag som forutsatte samtykke, og det er det minste man kan gjøre. Det er også rimelig å sette en aldersgrense. Det er noe annet å sette begrensninger på voksne, tilregnelige mennesker.

KOMMENTATOR: Frank Rossavik, kommentator i Aftenposten.

Han påpeker at man må være bevisst på at mennesker kan manipuleres.

– Det er et spørsmål om man kan forutsette samtykkekompetanse. Enhver kristen leder bør ha som mål å ikke manipulere mennesker. Men jeg er tross alt vant til at kristne ledere stort sett har gode intensjoner.

– Hva frykter du kan bli konsekvensen av forslaget slik det er nå?

– Det er ikke sikkert det får så mange konsekvenser. Som jeg leser det er det såpass uklart formulert at det blir vanskelig å føre bevis for at det har skjedd noe galt i det lukkede rommet som konverteringsterapi foregår i.

Støttet forbud i 2019

I en kommentar i Aftenposten i 2019 ga Rossavik sin støtte til et forbud mot konverteringsterapi, selv om han også da erkjente at et forbud «utfordrer liberale prinsipper».

Kommentaren kom i kjølvannet av VGTVs dokumentarserie «Homoterapi», som for alvor satte konverteringsterapi på dagsorden i Norge.

– Hva gjør at du nå lander på et annet standpunkt?

– Utgangspunktet var VGTV-serien, som jo viste at samtykkekompetanse var en reell problemstilling. Så kom Solberg-regjeringen med et forslag som forutsatte samtykke og aldersgrense, og det mener jeg var en fornuftig regulering.

– Det er mulig jeg har justert litt. Også liberale folk kan justere seg. Mitt utgangspunkt var at Den norske kirke ønsker å bidra til forsoning i det norske samfunnet, og for meg er dette er et eksempel på et felt hvor de kan bidra til forsoning mellom religiøse miljøer på en konstruktiv måte, legger han til.

– Bør forstå at homofile er homofile

Der Kirkerådet har gitt sin støtte til et forbud, har en rekke kristne organisasjoner vært sterkt kritisk til regjeringens konverteringsterapi-forbud. Flere av dem mener det innebærer en begrensning av trosfriheten.

– Mener du kristne har grunn til å føle at trosfriheten er under press i Norge?

– Det må være lov å mene at homofili er synd. Jeg har ikke tenkt å legge meg opp i hvordan kristne leser Bibelen. Men man må samtidig ha respekt for andre mennesker, og møte mennesker som de er.

Han mener kirkene først og fremst bør ha et mål om å snakke åpent om homofili.

– Kristenledere bør forstå at homofile er homofile. Å forsøke å avskaffe homofili ut fra en bibelsk betraktning, det har tiden gått fra, sier Rossavik.

Powered by Labrador CMS