KLIPTE SNOREN: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte torsdag gården der Hans Nielsen Hauge vokste opp. Kronprinsparet klippet snoren til det nye besøkssenteret.

– Hauge skapte en høyere himmel over samfunnet

Kronprins Haakon tok til orde for å videreføre arven fra Hans Nielsen Hauge til nye generasjoner da han åpnet nytt besøkssenter på Hauges Minde.

Publisert Sist oppdatert
FEIRING: Barn med flagg tok imot kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit da de kom til Rolvsøy i Fredrikstad.

Åpningen av det nye besøkssenteret og Hauges restaurerte barndomshjem i Fredrikstad skulle egentlig finne sted før 250-årsdagen for vekkelsespredikantens fødsel 3. april. Men markeringen ble utsatt på grunn av koronapandemien.

Torsdag var dagen imidlertid kommet. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit sto for åpningen.

– Hans Nielsen Hauge var en de som la grunnlaget for det demokratiske Norge før Eidsvollsmennene satte navn på det, sa kronprinsen.

– Nåde, ikke straff

Han minnet om at Hauge satte i gang en bevegelse for frihet og likeverd i et samfunn med store klasseforskjeller og all makt på få hender.

– Hauge forkynte et trosbudskap basert på nåde og kjærlighet, ikke på dom og straff. Han ville at alle skulle lese selv og gjøre seg opp sin egen mening. Han ville at alle skulle gå til kilden: Både Bibelen, hans egne skrifter og annen oppbyggelig litteratur, sa kronprinsen.

Hauge forkynte et trosbudskap basert på nåde og kjærlighet, ikke på dom og straff.

Kronprins Haakon

Liv med mening

Hauges innsats for å fremme lesing var en annen side kronprinsen fremhevet.

– På den måten kunne alle gjøre opp sin egen mening, finne sitt ståsted og stå støtt i sin tro. Det var veien til frihet og et liv med mening, sa han.

Han understreket også Hauges betydning som gründer.

– Alt dette ble sett på som en trussel både mot kirken og andre etablerte maktstrukturer. Og ingen setter seg ustraffet opp mot det etablerte på en så kraftfull og omfattende måte som Hans Nielsen Hauge gjorde, sa han og viste til at Hauge satt fengslet i flere år.

– Rettet ryggen

Men uten mennesker som Hauge mener han det «utrolig mye lenger tid å skape endring».

– Hauge skapte en høyere himmel over samfunnet. Han bidro til at småkårsfolk rettet ryggen og ble bevisst menneskeverdet sitt. Hauge bidro til å legge grunnlaget for det moderne Norge – med mange av de verdiene som kjennetegner samfunnet vårt i dag: Demokrati, ytringsfrihet og like rettigheter – som også ble styrende for grunnlovsarbeidet på Eidsvoll, sa han.

Positiv endring

Kronprinsen fremholdt at arven fra Hans Nielsen Hauge er viktig å føre videre til nye generasjoner.

– Fortellingen om Hans Nielsen Hauge er en påminnelse til oss alle om å møte krefter som ønsker å skape positiv endring med fredelige midler – på en måte som tåler ettertidens lys. Den er en påminnelse til oss om ikke å føle oss truet av dem som vil ha mer frihet og rettferdighet for alle, sa han.

Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland i Viken og biskop Atle Sommerfeldt i Borg var blant dem som var til stede. Det var også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik som er leder for den nasjonale rådgivende komiteen for Hauge-jubileet.

HISTORISK: Barndomshjemmet til Hans Nielsen Hauge er blitt restaurert og har fått nytt besøkssenter i forbindelse med at det er 250 år siden han ble født.

Av samme grunn er det store begrensninger på hvor mange som kan delta i dag, men Hauge 2021 overfører begivenheten på Facebook.

TEGNING: Mathilde Drøbak Nilsbakken (4) fra Haugeløkka barnehage overrakte en tegning til kronprinsesse Mette Marit.
STUE: Barndomshjemmet til Hans Nielsen Hauge er åpent for publikum. Dette er stuen.

Hauge-jubileum

Vekkelsespredikanten og gründeren Hans Nielsen Hauge ble født 3. april 1771.

Gjennom omreisende forkynner- og næringsvirksomhet bygde han en landsomfattende kristen bevegelse, tross sterk motstand fra prester og embetsfolk.

Jubileet for Hauges fødsel blir markert med en rekke arrangementer i Østfold, men også andre steder i landet. Det kommer også flere bøker om Hauge i løpet av året.

Powered by Labrador CMS