Nidarosdomen: Senter for Olavfestdagene. Olav den hellige har fått krans for anledningen.

Kroppsfokus på Olavsfestdagene

– I en sekulær verden har det blitt mindre hellighet, og det har ledet til at flere dyrker seg selv og kroppen i stedet, sier lege og forfatter Kari Løvendahl Mogstad.

Publisert Sist oppdatert

Olav den helliges by, Trondheim, blir arena for alt fra konsert med Grace Jones til byvandring i pilegrimsbyen under årets Olavsfestsdager. Temaet er «Kropp».

Petter Myhr forteller at det er to krav til hva som blir tema:

– Det ene er at det skal angå absolutt alle mennesker. Det andre er at det skal være interessant både i en religiøs og ikke-religiøs sammenheng. Kropp er et tema som i høyeste grad oppfyller disse to kravene, sier Myhr.

Målet med festivalen er å «skape refleksjon i skjæringspunktet mellom tro og samfunn.» Tidligere har temaet vært «mammon» og «Idol».

Kirke og kropp

Kroppstematikken kommer opp i alle former. Det blir debatter om kroppsmodifikasjoner, kroppen etter døden og også om kirkens forhold til kropp.

Festivaldirektør: Petter Myhr.

– Alle religiøse institusjoner har vært opptatt av å kontrollere kropp og seksualitet, og her har kristne hatt stor makt i Norge, sier direktøren.

Derimot påpeker han at det ikke bare er kirken som har satt regler for kroppen.

– Samfunnet må på et vis alltid kontrollere kroppen. Enten hvordan man går kledd eller regler for seksualitet. Det er alle enige om. Spørsmålet er hvordan vi skal gjøre det, sier Myhr.

– Det er til og med blitt et fast spørsmål i Dagsnytt 18 nå i sommer om det er greit å gå med shorts på jobb.

Tematikken ble bestemt før metoo-kampanjen startet.

– Det gjør selvfølgelig problemstillingen enda mer aktuell, sier Myhr.

Forfengelighet

Allmennlege: Kari Løvendahl Mogstad. Har også skrevet boken «Kroppsklemma».

– Hva legger du i disse tre ordene, forfengelig, forgjengelig og hellig?

– Forfengelighet er et tema jeg hele tiden kommer tilbake til i mine foredrag. Så lenge det har eksistert levende vesen, har det også vært forfengelighet. Det er ikke galt i seg selv å være forfengelig, men det har tatt fullstendig av i vår tid i form av et enormt utseendefokus.

Hellig

Mogstad synes koblingen panelmøtet gjør mellom kropp og hellighet er spennende, og synes at kroppen har blitt hellig på en «rar» måte.

– I en sekulær verden har det blitt mindre hellighet, og det har ledet til at en del dyrker seg selv og kroppen sin i stedet. Kroppen er blitt det nye tempelet.

Samtidig påpeker hun at et nytt paradoks er at folk ikke behandler den fysiske, naturlige kroppen som noe hellig lenger.

– Vi opererer mer enn noen gang før og fjerner det vi ikke liker. Sånn sett er kroppen blitt mindre hellig. Det er en stor, økonomisk næring som driver dette fremover, og som tjener på et mindre fokus på helligheten av å ha den kroppen man har og lever i, sier Mogstad.

Forgjengelig

Det siste ordet, forgjengelighet, er kanskje det vanskeligste å svelge for publikum. Dette er derimot ikke en problematikk Mogstad styrer unna.

– Som lege vet jeg alt om hvordan kroppen er forgjengelig og forgår. Og det skjer uansett; hele livet er jo til sist forgjengelig for vi skal dø. Jeg opplever at folk er blitt livende redde for alt det som har med aldring å gjøre. Verdien med alderdommen og et levd liv forsvinner, og nå skal man for all del komme så langt unna det som mulig, da typisk gjennom operasjoner, forteller hun.

Kristi lemmer

Petter Myhr forteller at kroppstematikken går igjen gjennom hele festivalen. Synligst er det i foredragene som handler om alt fra hva det skal bli av kroppen etter at man dør, til religiøse perspektiver på kroppen.

Men også i musikken kommer tematikken opp.

– Et eksempel er at vi har innvitert Grace Jones. Selv om vi kunne invitert henne i en annen sammenheng, men nettopp gjennom at temaet er kropp kontekstualiserer vi henne på denne måten. Jones har jo en ikonisk kropp og er en veldig fysisk tilstedeværelse.

Kroppstematikken kommer også tydelig frem i Olavsfestdagenes avslutningskonsert og et av festivalens høydepunkter: stykket «sacred heart, sacred body», med Terje Bjørklund. Konserten er basert på middelalderdiktet «Membra Jesu Nostri» (vår Jesu legemer), en hyllest til hele Jesu kropp.

Powered by Labrador CMS