Kulturministeren skaper flere spillavhengige i fremtiden
Norsk Tipping vil i september plassere ut de nye spilleautomatene som skal erstatte gårsdagens automater. Det har nå fra 1. juli i fjor vært automatfrie soner der spilleautomatene tidligere sto plassert. Erfaringen fra dette året viser at det er langt færre inne til behandling for spilleavhengighet. Mange av disse som var avhengige frykter tilbakefall når de nye «snille» automatene kommer. Blå Kors sin poliklinikk i Sandnes sa for noen uker siden ved fagsjef Bjørn Vere at de nå etter et år spillestopp behandler ni personer for spilleavhengighet. Det er en nedgang på sytti prosent fra før innstrammingen. Ingen av de som i dag blir behandlet har avhengighet på grunn av spilleautomater. Den samme tydelige nedgangen merkes ved behandlingssteder over hele landet, sier Østnorsk kompetansesenter for rus og avhengighetsspørsmål.
Stortinget bestemte i 2003 at Norsk Tipping skulle ha enerett på automatmonopolet i Norge. Formålet med dette var at tilbudet skulle inn i sosialpolitisk forsvarlige former og at en skulle bedre kontrollen med automatmarkedet.
Norsk Tipping fikk da i oppdrag å lage en helt ny type spilleautomat som skulle være mindre fristende for de spilleavhengige. Automatene skulle ikke omsette for mer enn 9 milliarder, noe som ville gi 933 millioner kroner til frivillige organisasjoner som mistet de gamle automatene.
Norsk tipping har fått eneretten på alle spilleautomater etter at EFTA-domstolen 14. mars i fjor godtok at det opprettes monopol til norsk tipping for automatspill. Undersøkelser viser at 90 prosent av spilleinntektene kommer fra spilleavhengige. Frivillig sektor i distriktet vårt og landet er viktig å støtte, men at spilleavhengige skal støtte disse organisasjonene på denne måten er ikke veien å gå.
I september settes de nye «snille» spilleautomatene i drift. Ifølge psykiater Hans Olav Fekjær er det ingenting som heter snille automater, når de samtidig skal dra inn mange hundre millioner kroner årlig til de frivillige organisasjonene.
Det er godt dokumentert at mange mennesker i dette kongeriket har lidelser knyttet til spill. En undersøkelse gjort av NOVA i 2002 viste at problemet blant ungdom er dobbelt så stort som hos voksne, og at hver femte spilleavhengig tenåring hadde forsøkt å ta sitt eget liv. En MMI undersøkelse i 2005 konkluderte med at 70.000 nordmenn har et betydelig problem med pengespill. På nettsidene til Østnorsk kompetansesenter står det at hovedfunn i en norsk ungdomsundersøkelse var at ungdom utvikler spilleavhengighet i løpet av 6-12 måneder.
Dette igjen viser at vi står overfor et alvorlig sosialt problem i dette landet. Mange ordførere i dette landet har sagt klart fra at de ikke ønsker spilleautomater i sin kommune. KrF har sentralt og lokalt jobbet aktivt for å få vekk spilleautomatene og innføre systemer for overføring av økonomiske midler til frivillige organisasjoner på andre måter (f.eks momsfritak).
Testautomater blir plassert ut disse dagene. Hjelpelinjen for spilleavhengige har fått mange henvendelser fra bekymrede spilleavhengige som frykter tilbakefall når de nye automatene er utplassert. Hva med denne gruppen av lidende mennesker. Er ikke disse en del av folkehelsen som regjeringen er så opptatt av. Burde ikke hensynet til disse veie så tungt at Giske nå setter foten ned, og stopper dette uvesenet. Har vi ikke nok lidelser og sykdommer i samfunnet om vi ikke skal oppfordre til noen flere? Eller skal det spilles rulett med folks helse?
Bjarne Bjelland,
bystyrerepresentant Stavanger KrF