Kun én tredel av årets nødhjelpsbehov er dekket
Ifølge FN trengs det 190 milliarder kroner for å møte verdens behov for nødhjelp i år, men bare en tredel av dette er hittil skaffet til veie.
– De fryktelige menneskelige kostnadene vil fortsette å øke og kan ende opp med å destabilisere hele regioner dersom vi ikke handler, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.
Konflikter, høye flyktningtall, tørke og sultkatastrofer gjør at behovene i år er større enn normalt. Men halvveis ut i året er bare én tredel, eller 63 milliarder kommet inn, ifølge FN-organisasjonen FNS, som følger kontantstrømmer av nødhjelp.
– Norge gir under 15 prosent av vår bistand til nødhjelp. Det reflekterer ikke de store humanitære krisene vi står overfor, sier Egeland.
Blant taperne i nødhjelpslotteriet er Sudan, Tsjad, Kamerun, Mali og Kongo, der under 25 prosent av behovet er finansiert.
De siste fem årene har antall mennesker på flukt i verden økt med 50 prosent fra 42,5 millioner i 2012 til 65,6 millioner i 2017. Jemen, Sør-Sudan og landene rundt Tsjad-sjøen trues av sultkatastrofe.
– Mangelen på penger til nødhjelp resulterer i at familier får matrasjonene sine kuttet og mangler rent vann. Mange barn i kriseområder får ikke mulighet til å gå på skolen og står uten tak over hodet, sier Egeland.