Kun menn ledere i ungdomspartiene
Fra november er det kun menn som er øverste ledere i de syv største ungdomspartiene. - De fleste er ikke er så veldig maskuline, trøster Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy.
To av syv ungdomspartier har hatt kvinnelige ledere i år, men nå byttes de ut med menn.
- Jeg skulle gjerne sett flere jenter som ledere av ungdomspartiene. Det er alltid litt flaut når vi debatterer og det kun er menn som representerer partiene, sier Eskil Pedersen, leder i Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF).
For en uke siden fikk Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) en mannlig leder i Emil André Erstad.
Under landsmøtet 8.-10. november går Sandra Borch av som leder for Senterungdommen (SpU). Erling Laugsand, er innstilt til å overta ledervervet.
- Fattigere debatt
Dermed vil alle ungdomspartiene som er representert på Stortinget bli ledet av menn, bortsett fra Grønn Ungdom, som ikke har noen leder. Ungdomspartiets fremste politiske verv er to talspersoner, én kvinne og én mann.
- Det er for å unngå at bare et av kjønnene leder organisasjonen, sier generalsekretær Anders Skyrid Danielsen.
Han frykter at debatten mellom ungdomspartilederne kan miste kvinnelige perspektiver med kun menn på toppen.
- Ta for eksempel debatten om reservasjonsrett for leger. Blir kvinnestemmene borte, blir det en fattigere debatt, sier Danielsen.
Håper på bedring
Samtidig som menn totalt dominerer toppverv i ungdomspartiene, er moderpartiene Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Venstre alle ledet av kvinner. Og den blå regjeringen ledes av to kvinner.
I 2007 ropte daværende redaktør for det feministiske tidsskriftet Fett, Siri Lindstad, varsko da det kun var én kvinnelig leder i ungdomspartiene, nemlig Kirsti Bergstø i Sosialistisk Ungdom, ifølge Vårt Land. I dag ledes partiet av Andreas Halse.
Nåværende Fett-redaktør Hilde Sofie Pettersen mener det er grunn til bekymring dersom partiene ikke jobber å skape rom for begge kjønn.
- Jeg håper hvert enkelt parti går sin egen kultur etter i sømmene og ser på om det er ting de kan forbedre, sier Pettersen.
- Tilfeldigheter
Ungdomspartilederne Dagen har snakket med mener at mannsdominansen handler mest om tilfeldigheter.
- Valgkomiteen tar ikke hensyn til hva andre partier gjør. Det er selvsagt dumt at alle er menn, men det er tilfeldig at det nå var tre menn som var aktuelle for lederstillingene, sier Emil André Erstad, leder i KrFU.
Han mener at KrFU har en god kultur for rekruttering blant jenter. Ungdomspartiet har en kvinnelig generalsekretær, og flertallet i Arbeidsutvalget er kvinner.
Det er kun AUF, SU og Grønn Ungdom som kvoterer inn jenter i styrer og stell. Det har hatt ulikt utslag for de andre partiene å ikke kvotere. I FpUs sentralstyre er seks av syv menn, mens Unge Høyres sentralstyre har en jevn kjønnsfordeling.
- Vi velger de beste personene til vervene, sier Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy.
- Ikke maskuline
Han mener at det er «synd og litt rart» at det kun blir gutter i lederposisjoner.
- Dette gir et litt feil bilde av talentutviklingen i ungdomspartiene. Jeg håper og tror at det vil endre seg igjen. Trøsten får være at de fleste av disse mannlige lederne ikke er så veldig maskuline. Det blir ikke så stor krise, sier Sandøy.
FpU-leder Himanshu Gulati er ikke bekymret over at det nå kun er menn på topp i ungdomspartiene. Han peker på at flertallet av partiets fylkesledere nå er jenter.
- Balansen går opp og ned etter hvert landsmøte og vil til enhver tid variere. Samtidig må vi sørge for at unge jenter ønsker å være aktive og engasjerte i politikk. Men det har ingenting med likestilling i partilederrollen å gjøre, sier Gulati. DAGEN