Kunne ikke de fire evangelistene – tar plass i Kirkemøtet
Svensk tv stilte kandidater spørsmål om kristen to. Kunnskapen var ikke på topp hos alle.
Kirkemøtet er øverste valgte organ i Svenska Kyrkan. Delegatene velges gjennom listevalg og domineres av landets største politiske partier.
Mandatene etter høstens valg er nå fordelt. En av de innvalgte i Kirkemøtet er Edvina Palmkrantz fra Socialdemokraterna.
I valgkampen vakte hun oppsikt med manglende faktakunnskap om kristen tro i et innslag på TV4. Av fire spørsmål bommet hun på tre.
Men også andre førstegangskandidater avslørte hull i den grunnleggende kirke- og kristendomskunnskapen.
De fire spørsmålene var laget av en prest.
– Når begynner kirkeåret? spurte tv-journalisten.
– Ja, det vet jeg ikke, sa Anna Sundberg fra Sverigedemokraterna (SD).
– Hvilke er de fire evangelistene?
– Nei, pass på den også, sa Edvina Palmkrantz.
Axel Göthberg fra den politisk uavhengige listen POSK ramser opp Johannes, Matteus, Lukas og Markus.
Han fikk tre av fire rette i testen. Til gjengjeld bannet han stygt etter å ha svart feil på et spørsmål om liturgisk farge.
Palmkrantz hadde bare ett riktig svar. Hun visste hvem som er erkebiskop i Svenska kyrkan.
– Burde man ikke kunne dette når man er kandidat til Kirkemøtet? spurte TV4 etter at resultatene var kjent.
– Nei, det er ikke noen nødvendighet. Det er slikt man kommer til å lære seg med tiden man virker i kirkepolitikken, svarte Palmkrantz.
I valgkampen var hun derimot overbevist om at «Jesus var sosse» og «hadde bedt deg stemme i kirkevalget». Dette var den sosialdemokratiske ungdomsorganisasjonens slagord i kirkevalgkampen.
Glemmer det aldri
Til svenske Dagens sier Palmkrantz at hennes kunnskapshull skapte en viktig debatt:
– Nå kommer jeg aldri til å glemme hvem de fire evangelistene er.
En rekke kjente profiler fra det politiske Sverige er valgt inn i det nye kirkemøtet. Valgkampen ble hard og politisert. Fra kirkelig hold ble det etterlyst en agenda som er mer rettet inn mot menighetslivet.
«Kopier av Trump»
Elisabeth Sandlund ble gjenvalgt på listen til Frimodig kyrka. Hun er lederskribent i svenske Dagen, der hun uttrykker en stor sorg over tonen i høstens kirkelige valgkamp.
– Vi er framstilt som udemokratiske kopier av Trump og Orban og fått høre at vi tilhører «ultrahøyre». Jeg vet det er slikt man tyr til når de saklige argumentene ikke holder. Men det gjør vondt i sjelen likevel, skriver Sandlund.
Socialdemokraterna størst
Hennes gruppering fikk 3,5 prosents oppslutning. Socialdemokraterna er fortsatt størst i Kirkemøtet. De fikk 27,5 prosent av stemmene i valget. Nest største gruppering er POSK med 19,3 prosent og Centerpartiet med 11. KrFs svenske søsterparti KD fikk 2,7 prosents oppsluting.
4,9 millioner hadde stemmerett. Av disse ble det avgitt om lag 885.000 gyldige stemmer.
Ordningen med politiske lister har vært til debatt i valgkampen. Også Den norske kirke har hatt listevalg ved de siste kirkevalgene, og alt tyder på at denne ordningen blir videreført og forsterket i årene som kommer. Nylig ble det kjent at Frimodig kirke stiller liste ved valget i 2023 og dermed utfordrer Åpen folkekirke, som i dag har flertall i Kirkemøtet.
I debatten om valgordninger i Norge blir Sverige gjerne trukket fram som skrekkeksempel på hvordan det går når man har konkurrerende lister som kan fri til nominelle og ikke nødvendigvis menighetsaktive kirkemedlemmer.