PINSEPROFIL: Ingeborg Eikeland var en mange norske og svenske pinsemisjonærer i Kongo. Her fra et besøk fra Korsets Seier i 2006. Hun døde i 2018.

Kuppforsøk i kjent misjonsland for Pinsebevegelsen

Militæret i Kongo sier de har avverget et forsøk på statskupp. Den påståtte kupplederen og tre andre angripere er drept og rundt 40 pågrepet.

Publisert Sist oppdatert

– Situasjonen er under kontroll, sa en talsperson for hæren på kongolesisk TV søndag.

Både kongolesere og utenlandske styrker var angivelig involvert i kuppforsøket.

Tidligere på dagen var det et væpnet sammenstøt i nærheten av presidentpalasset i hovedstaden Kinshasa. Uniformerte menn angrep residensen til tidligere visestatsminister Vital Kamerhe, opplyste en talsperson for Kamerhe på meldingstjenesten X.

To politifolk og en angriper ble angivelig drept i denne skuddvekslingen. Lokale medier omtalte angriperne som kongolesiske soldater. Kamerhe ble ikke skadet, opplyser talspersonen.

Opposisjonsleder drept

Hærens talsperson, general Sulvain Ekenge, sier søndag kveld at kuppet ble ledet av opposisjonslederen Christian Malanga, som ble drept av sikkerhetsstyrkene. Tre andre påståtte kuppmakere ble også drept og rundt 40 pågrepet, ifølge Ekenge. Han sier Malangas sønn, Marcel Malanga, også var blant angriperne.

Malanga, som har levd i eksil, skal kort tid etter det påståtte kuppforsøket ha lagt ut en video der han truet president Felix Tshisekedi, som i desember ble gjenvalgt etter en stor valgseier som motstanderne hans nekter å godta.

I løpet av dagen ble flere gater i nærheten av presidentpalasset stengt for trafikk. Ifølge AFPs journalister på stedet virket situasjonen rolig.

Politisk krise

Kongo er for tiden preget av en politisk krise knyttet til valget av ny leder i nasjonalforsamlingen. Kamerhe er kandidat til denne posten.

Kongo ligger sentralt i Afrika og har over hundre millioner innbyggere. Arealet er større enn halve EU. Den østlige delen av landet, der en rekke viktige mineraler utvinnes, har i flere tiår vært preget av væpnet konflikt.

Norsk misjon, særlig tilkyttet Pinsebevegelsen, har satt dype spor i landet. De startet CELPA, som er en kongolesisk kirkebevegelse med over 1.000 store kirker og rundt 800.000 medlemmer. De har cirka 130 helseinstitusjoner, 1.300 skoler og sender ut egne misjonærer til åtte andre afrikanske land.

Powered by Labrador CMS