Kutter matsvinn – hjelper fattige

Oslo har hatt sin matsentral siden 2013, men nå kommer flere norske byer etter. Sist ut er Bergen, som har etablert sentral i regi av flere kristne organisasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Dagen har besøkt den nye matsentralen på Toppe i Åsane nord for Bergen få dager etter at den åpnet dørene for første gang. Den skal drives etter samme modell som i Oslo, og foreløpig er daglig leder Olav Berg den eneste ansatte.

– Vi fikk inn fire tonn mat fra ulike leverandører da vi åpnet, og på få dager er to av tonnene forsvunnet ut igjen. Det sier noe om hvor stort behovet er. Kanskje mye større enn vi aner, sier Berg til Dagen.

Fattigdom

I likhet med sentralen i Oslo, er kristne aktører som Frelsesarmeen, Blå Kors og Kirkens Bymisjon inne på eiersiden i Bergen, men også Røde Kors og Robin Hood-huset er med i foreningen. Felles for alle er at de er i kontakt med vanskeligstilte mennesker i Norge som er dårlig økonomisk stilt.

– Fattigdomsproblematikken er også stor blant vanlige nordmenn. Vårt håp er at vi skal greie å finne kanaler ut til de menneskene som man ikke når gjennom de tradisjonelle organisasjonene. Derfor er vi avhengig av å komme i kontakt med andre aktører som hjelper vanskeligstilte mennesker, understreker Berg.

Mangler mat

I Oslo ble Matsentralen etablert i 2013. Bare her ble det i 2016 delt ut 1050 tonn mat, noe som tilsvarer 2,1 millioner måltider. Med den siste etableringen i Bergen finnes det totalt fire matsentraler i Norge, men flere byer i Norge står på trappene til å starte tilsvarende tilbud. Foruten Oslo og Bergen er det også sentraler i Bodø og Tromsø.

I følge Cristianio Aubert, som er daglig leder for Matsentralen i Oslo og styreleder i den nyetablerte paraplyorganisasjonen Matsentraler Norge, vil tallet trolig innen ett år ha økt til sju. Det jobbes med lokale initiativ for å etablere sentraler i Sandnes, Grimstad og Trondheim. Muligens vil det også dukke opp et tilbud i Larvik. Aubert synes det er vanskelig å uttale seg om det totale behovet for slike sentraler i Norge, men ser i hvert fall at Matsentralen i Oslo ikke greier å dekke etterspørselen.

– Vi greier ikke å dekke behovet på Østlandet. Særlig skulle vi hatt mer fisk, kjøtt, pålegg og ost å dele ut, mens vi har god tilgang på frukt og grønt.

– I Oslo får bare tak i en brøkdel av den maten som bransjen sitter på, og hvorfor det er slik har jeg ikke et godt svar på. Noe kan henge sammen med at det faktisk kan lønne seg for leverandørene og destruere mat, fremfor å donere det bort. Dette fordi det da må betales avgifter til staten for varer som doneres, forklarer Aubert.

Overskuddsmat

Mellom paller av meieriprodukter, julepølser, frukt og grønt flytter Olav Berg ved Matsentralen i Bergen på varer som snart skal ut til mennesker i en vanskelig livssituasjon. Selv om man i Oslo tidvis sliter med å skaffe nok mat, frykter ikke Berg at det vil bli mangel på matvarer for den nyetablerte sentralen på Vestlandet.

– Jeg tror ikke det vil by på problemer. Alle aktører vi er i kontakt med er mer enn villig til å dele av overskuddsmaten med oss. For dagligvarebransjen er det faktisk viktig at vi finnes. For dem er det en fin måte å redusere matsvinnet på, samtidig som de slipper å betale for at fullt spiselig mat kastes, sier Berg.

God hjelp for «armeen»

– Vi er veldig glade for alle gode krefter og nyvinninger som gjør oss i stand til å hjelpe på en enda bedre måte, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen.

Organisasjonen er en av aktørene som nyter godt av maten fra Matsentralen i blant annet Oslo. Det er av stor betydning for mange mennesker.

Matsentralen hjelper oss med to gode ting - og derfor er vi også aktivt med og etablerer matsentraler rundt omkring i landet. For det første gir de oss mer forutsigbar og bedre tilgang på mat av god kvalitet som vi kan dele ut videre til vanskeligstilte vi møter i arbeidet vårt. Og for det andre bidrar de til å redusere det svimlende matsvinnet som vi har i samfunnet, understreker kommunikasjonssjefen.

Internasjonalt har matsentraler, eller Food Banks som det også kalles, eksistert i mange år. Den første ble etablert i 1967 i Arizona i USA, mens Europa kom etter i 1984. I dag finnes det et sted mellom 260-300 matsentraler på det europeiske kontinentet.

Powered by Labrador CMS