PÅ STORSKJERM: Biskop Ole Christian Kvarme ble i Jerusalem hedret for sin innsats for Lausanne-bevegelsens nettverk for evangelisering blant jøder. Biskopen var ikke selv tilstede, men kom med en videohilsen til de over 200 delegatene og andre som hadde samlet seg i The Pavilion i Jaffagaten.

Kvarme hedret under Lausanne-konferanse

Skandinaver sto i fokus da Lausanne-bevegelsens nettverk for evangelisering blant jøder arrangerte sin 10. internasjonale konferanse.

Publisert Sist oppdatert

200 deltakere fra seks kontinenter var i uken som gikk samlet i Jerusalem – byen hvor evangeliet spredde seg fra til alle verdens kanter.

Tema for konferansen var «Fra Jerusalem og tilbake – et uforandret evangelium», og i løpet av dagene i Israel ble deltakerne oppdatert på hvordan det går med evangelisering blant jøder i Israel og verden over.

Lausanne-nettverket er den eneste globale arenaen der ledere fra misjonsorganisasjoner og fra den messianske bevegelsen kan samles for å dele informasjon og ressurser, studere trender og dele tanker om teologiske spørsmål.

Jubileum

Det er i år 35 år siden nettverket ble etablert under Lausanne-konferansen i Pattaya i Thailand, og i anledning jubileet ble flere av pionerene presentert.

Informasjonsdirektør Susan Perlman trakk særlig frem kvalitetene til de skandinaviske lederne i nettverket og viste konkret til lederskapet til Ole Christian Kvarme.

– Jeg vet ikke hva det er med DNA-et til dere skandinaver. Ofte har vi andre vært fokusert på å fremme våre egne visjoner og tanker, men dere har lykkes med å få oss til å samarbeide og se verdien av å trekke lasset sammen, sa Perlman, som representerer organisasjonen Jews for Jesus.

Videohilsen

Biskop Kvarme, som har vært både president og internasjonal koordinator, var ikke selv tilstede under årets konferanse. Han var opptatt med innvielsen av Nye Nordstrand kirke i Oslo, men kom med en videohilsen på storskjerm til delegatene.

Deretter kom Bodil Skjøtt (Danmark), Kai Kjær-Hansen (Danmark) og David Harley (Storbritannia) frem på scenen og mottok hver sin hedersbevisning.

Rolf Gunnar Heitmann, generalsekretær i Den Norske Israelsmisjon, mottok prisen på vegne av Kvarme.

Felles arena

Susan Perlman mener Lausanne-nettverket har hatt en unik oppgave når det gjelder å samle grupper som arbeider med evangelisering overfor jøder.

– I mange år beveget misjonsledere seg i sine egne sfærer. Det fantes ingen felles arena hvor lederne kunne møtes og utveksle erfaringer, sier Perlman, som er vokst opp i et ortodoks jødisk hjem i Brooklyn.

Da nettverket ble opprettet i 1980, trodde mange at det på grunn av indre uenigheter ville vare bare kort tid. Men nå er nettverket det eldste innen Lausanne. Nettverket var også det første som i sin tid la konkrete planer og strategier om hvordan evangeliet kunne presenteres for deres målgruppe.

– Vi har sett resultater av dette, men vi har en hard misjonsmark. Jødene kommer fortsatt ikke til tro i hundretusenvis. Mange er veldig bevisste på at de ikke ønsker å lytte til evangeliet, men vi ser en større vilje blant unge jøder til å diskutere åndelige spørsmål, sier hun.

Hun trekker frem Lausanne-nettverkets betydning overfor kirken forøvrig.

– Nettverket har gitt oss større innflytelse på ulike kirkesamfunn, det være seg lutheranere eller anglikanere. Kirken får et klart budskap fra oss om at det jødiske folk trenger Jesus, sier Perlman, som selv ble messiastroende i unge år etter å ha hørt vitnesbyrdet til folkrock-artisten Larry Norman.

Europeisk koordinator

Under konferansen ble Rolf Gunnar Heitmann fra Israelsmisjonen valgt til ny koordinator for nettverkets arbeid i Europa. Siden nettverket ikke er en fasttømret organisasjon med ett felles mål, vil arbeidet i stor grad dreie seg om å legge til rette for at medlemsorganisasjoner kan inspirere hverandre og drive med meningsutveksling.

– En hovedoppgave vil bli gjennomføringen av den europeiske konferansen vår. Denne arrangeres hvert fjerde år og holder et høyt faglig nivå. I tillegg er den praktisk rettet og meningen er at deltakerne skal kunne ta med seg tips til ulike måter å drive evangeliseringsarbeid på, sier misjons­lederen til Dagen.

HEDER: Rolf Gunnar Heitmann i Israelsmisjonen mottok hedersprisen på vegne av biskop Ole Christian Kvarme. Bak står de andre prisvinnerne: Bodil Skjøtt (Danmark), Kai Kjær-Hansen (Danmark) og David Harley (Storbritannia).

Forsoning og motstand

I løpet av konferansen ble de presentert flere «seiersrapporter» fra arbeid i forskjellige land, men det ble også plass til utfordringer.

Nettverkspresident Tuvya Zaretsky ba delegatene i større grad fokusere på forsoningsarbeid mellom jøder og palestinere, mens lokale messianske ledere fortalte om motstand fra ortodokse antimisjonsbevegelser.

------------------------------------------

Israel-korrespondenten

Dagen er eneste norske mediehus med en egen, fast korrespondent bosatt i Israel.

Kenneth Fjell Rasmussen startet i jobben i april 2015.

Innspill, spørsmål og tilbakemeldinger om Israel: k enneth@dagen.no

fakta Lausanne

Lausanne-bevegelsen mobiliserer evangelikale kristenledere til samarbeid for verdensevangelisering. Mottoet er «Hele kirken bringer hele evangeliet til hele verden».

Bevegelsen har bakgrunn i «1974 International Congress on World Evangelization» som ble holdt i Lausanne og som delvis ble organisert av Billy Graham.

For tiden har Lausanne-bevegelsen over 30 undergrupper/nettverk med ulike fokus. Gruppen som har holdt på lengst er The Lausanne Consultation on Jewish Evangelism (LCJE), som ble startet i 1980.

35-årsjubileet ble markert under gruppens 10. internasjonale konferanse i Jerusalem i uken som gikk.

Powered by Labrador CMS