– Kvinnebevegelsen sprer forvirring
Morten Dahle Stærk i Menneskeverd mener kvinnebevegelsen feilinformerer, men tror KrF likevel kan få gjennomslag for et nei til sortering i abortloven.
I oktober gikk organisasjonen Menneskeverd ut i mediene og krevde abortultimatum av KrF før regjeringsvalget. Deretter ga Høyreleder Erna Solberg signaler om at hun var villig til å forhandle om abortlovens paragraf 2C. Dette har ført til kraftige reaksjoner, spesielt fra kvinnebevegelsen i Arbeiderpartiet.
– Det er et veldig høyt trykk i denne saken, sier Morten Dahle Stærk, generalsekretær i Menneskeverd.
Kvinnespørsmål
Han er bekymret for hvordan debatten har utviklet seg.
– Kvinnebevegelsen på venstresiden står nå i fare for å spre desinformasjon og skape forvirring om hva denne saken handler om, sier Stærk.
– På hvilken måte mener du de sprer desinformasjon?
– De gjør dette til et kvinnespørsmål, at det handler om å begrense kvinners selvbestemmelse og at kvinner må stakkarsliggjøre seg selv for å få abort.
– Vil ikke KrFs forslag til endring av abortloven få slike konsekvenser?
– Poenget er at dette ikke er et kvinnespørsmål alene. Jeg skjønner at det er en vanskelig debatt. Men det vi snakker om er om det er greit at vi tar abort på bakgrunn av barnets egenskaper, sier Stærk.
Han peker på resultatene av paragraf 2C.
– Vi aborterer nå mange fostre med Downs syndrom og andre handikap som ikke er betydelig sykdom, sier Stærk.
– Tror du at den kraftige kritikken vil gjøre det vanskeligere for KrF å gå gjennomslag i abortsaken?
– Nei, jeg er optimist. Jeg tror KrF får gjennomslag. Det står øverst på deres prioriteringsliste, og Høyre har signalisert at de kan tenke seg å imøtekomme KrF.
Utfordrer venstresiden
Stærk mener man nå må finne en felles plattform for partene som argumenterer mot hverandre. Han er bekymret for hva framtiden teknologi, som gir enda mer informasjon om fosterets DNA, kan føre til.
– Min utfordring til venstresiden og kvinnebevegelsen er hva vi skal gjøre med all den informasjonen vi får. Hvordan skal vi forhindre at barn sorteres bort på bakgrunnen av egenskaper? spør Stærk.