FORFATTER: Alf Kjetil Walgermo har skrevet en ny bibel for barn.

Kvinnene får større plass i ny barnebibel

Forfatter og Alf Kjetil Walgermo (44) savnet en barnebibel med flere historier om kvinner. Nå har han skrevet den selv.

Publisert Sist oppdatert

2. september kommer en ny barnebibel for salg. Den nye barnebibelen inneholder flere historier om jenter og kvinner enn tidligere barnebibler.

Det er helt bevisst fra forfatterens side.

– Jeg har savnet en barnebibel som gir kvinnene den plassen de skal ha i bibelfortellingene, sier forfatter Alf Kjetil Walgermo (44).

Walgermo har gitt ut en rekke bøker tidligere, deriblant ungdomsromanen «Mitt bankande hjarte» og barneboken «Mor og far i himmelen», som nylig ble nominert til en bokpris i USA. Han er også kjent for bøkene «Røff guide til Bibelen» og «Bibelens kvinner».

– Kvinnene spiller en sentral rolle

I den nye barnebibelen, som helt enkelt heter Barnebibelen, gjenforteller Walgermo flere av de kjente bibelhistoriene som Daniel i løvehulen og Jona i fiskebuken.

Men han har også viet plass til flere bibelhistorier som vanligvis ikke prioriteres i barnebibler.

Barnebibelen

* Forfatter: Alf Kjetil Walgermo.

* Illustrert av Anna Fiske.

* Format: Innbundet.

* Språk: Nynorsk.

* Forlag/Utgiver: Det Norske Samlaget.

– Dette er en barnebibel som forteller noen av Bibelens viktigste og mest spennende historier. Da må kvinnene utvilsomt være med, for kvinner spiller en sentral rolle i mange av bibelfortellingene, sier Walgermo, som også er journalist og litteraturkritiker i Vårt Land.

Mindre kjente kvinner

I Barnebibelen har ikke Walgermo bare gjort plass til kjente kvinner som Lea, Rakel, Ester og Rut, men også til de mindre kjente kvinnene som Hagar, Debora, Jael, Vasjti, Hulda, Jesabel og Abigajil.

Også kvinner som ikke er navngitt i Bibelen, får plass. Dette gjelder blant andre kvinnen ved brønnen, den fattige enken og kvinnen som salvet Jesus.

KVINNER: – Dessverre har det i mange tidligere barnebibler vært en tendens til at kvinner ikke i stor nok grad er kommet med, sier Alf Kjetil Walgermo.

– Mener du at historiene om kvinner har fått for lite plass i andre barnebibler?

– Dessverre har det i mange tidligere barnebibler vært en tendens til at kvinner ikke i stor nok grad er kommet med. Fordi man i en barnebibel bare kan presentere et utvalg historier, og ofte bare et konsentrat av historiene, kommer for eksempel Moses og kong David med, mens Jokebed og Abigajil blir utelatt, sier han.

En «hel» bibel

Forfatteren mener det finnes en lang tradisjon, både i kirken og resten av samfunnet, for å fremheve menn.

– Og disse seiglivede strukturene påvirker også barnebibler, mener han.

Han understreker samtidig at Bibelen er full av viktige mannspersoner, og at ingen må tro at Moses og kong David blir skrotet i hans barnebibel.

– Jeg ønsker bare å presentere en «hel» bibel for små og store lesere, sier han.

De vanskelige historiene

I boken har Walgermo også gjort plass til flere av det han kaller de «vanskelige» historiene i Bibelen.

– Noen av historiene i Bibelen inneholder elementer som for et barn kan virke sterkt. Jesus dør på et kors. Det er brutalt, men samtidig noe av kjernen i den kristne troen, sammen med oppstandelsen. En barnebibel uten korset og oppstandelsen ville vært en meningsløs barnebibel, sier han.

Andre vanskelige historier han tar med er Jobs ulykker, Kains drap på Abel, og historien om Abrahams nesten-offer av Isak.

SKRIVEKLØE: Alf Kjetil Walgermo har gitt ut flere bøker tidligere, deriblant «Røff guide til Bibelen» og «Bibelens kvinner».

Walgermo understreker samtidig at disse vanskelige historiene utgjør en liten del av boken.

–Jeg og illustratør Anna Fiske har vært opptatt av å vise fram at Bibelen ikke er en trist, mørk og alvorlig bok, men en bok full av kjærlighet, nåde og farger, sier han.

Vil ta barna på alvor

– De vanskelige bibelhistoriene er vanskelige også for voksne. Er du ikke redd for at det blir for tøft for barna å forstå?

– Som forfatter har jeg alltid vært opptatt av å ta barn på alvor. De trenger innimellom hjelp og veiledning fra voksne, men de er også forbløffende gode til selv å reflektere over såkalt vanskelige emner, mener han.

Forfatteren understreker at det er mange bibeltekster som man fremdeles må jobbe for å forstå to og tre tusen år etter at de ble skrevet.

– Løsningen er ikke å gjemme bort tekstene, men å lese dem og snakke om dem, sier Alf Kjetil Walgermo.

Powered by Labrador CMS