STØRSTE: Emblem bedehusforsamling er en av de største bedehusforsamlingene på Sunnmøre og har rundt 200 medlemmer.

Kvinner får læremakt på bedehus

Indremisjons forbundet har fått sin første kvinnelige eldste. – Et nødvendig vedtak, mener styreleder.

Publisert Sist oppdatert

At Emblem bedehusforsamling på Sunnmøre har åpnet opp for kvinner i eldsterådet, er unikt. Generalsekretær Erik Furnes har studiepermisjon, men sier i en kort kommentar til Dagen at saken ikke har vært behandlet i lære- og tilsynsrådet i organisasjonen.

– I studiepermisjonen skal jeg jobbe med spørsmål som har med eldsteråd å gjøre, legger han til.

En av de største

Emblem bedehusforsamling er en av de største bedehusforsamlingene på Sunnmøre og har rundt 200 medlemmer. Styreleder Arild Ove Halås har vært både kretsleder og forsamlingsleder i over 20 år og er vel kjent med organisasjonens syn på tjenestedeling der menn har et spesielt hyrdeansvar.

Han forteller at prosessen med å opprette eldsteråd på Emblem har pågått i flere år. På et ekstraordinært årsmøte i september 2019 gikk forsamlingen enstemmig inn for å opprette et eldsteråd og samtidig vedta at det også skulle være åpent for kvinner. Så langt har rådet bestått av to personer; Arvid Ødegaard (leder) og Randi Fagerhol Lauvås (gift med Arild Ove Halås).

– Med ett unntak har ingen i vår forsamling protestert mot vedtaket, sier han.

– Regnestykket går ikke opp

Halås forteller at de kom i en situasjon der de måtte ta på alvor teologien til ImF om tjenestedeling og situasjonen i Emblem bedehusforsamling.

– Det regnestykket går ikke helt opp, konstaterer han.

Han understreker at de ikke har ønsket å utfordre ImF på teologi og at innføringen av kvinnelig eldste i forsamlingen ikke er et spørsmål om likestilling.

– Slik jeg ser det, så hadde vi to valg. Enten måtte vi la alt som hadde med eldsteråd ligge, eller så måtte vi få på plass et åndelig lederskap. Det var umulig for oss å komme til forsamlingen og si at vi ønsket å opprette et eldsteråd kun med menn. Det ville ført til splittelse og vonde ting. Valget ble derfor å forholde seg til den virkeligheten vi faktisk lever i.

Halås forteller at mange av medlemmene har et nært forhold til forsamlingen, men ikke til Indremisjonsforbundet.

– Kan det være aktuelt med flere kvinner i eldsterådet?

– I utgangspunktet ønsker vi å ha to kvinner og to menn, men det er ikke gjort over natta å finne de rette folkene. Vi har fått en mann til fra januar og jobber med å få inn den fjerde.

En aktiv pådriver

Halås har selv vært en aktiv pådriver for å få på plass et åndelig lederskap. Selv om han personlig ser teologiske utfordringer ved å ha en kvinnelig eldste, lever han godt med det.

– Men jeg har stor respekt for at folk vurderer det ulikt. Personlig er jeg veldig godt fornøyd med både prosessen og resultatet vi har fått på Emblem, avslutter han.

Oddrun Malum Bjørdal jobber deltid som forsamlingsarbeider. Ektemannen Kai-Even Bjørdal er pastor, men er for tiden i permisjon.

Hun opplever det som veldig viktig at forsamlingen nå har fått på plass et eldsteråd med folk som er mer stabile enn et styre.

– Jeg tenker at hos oss var det bra med både kvinner og menn i eldsterådet. Hvis styret ikke kunne gå for det teologisk, hadde det blitt en lang og vanskelig prosess, tror hun.

– Flere vil gå for samme løsning

Kretsleder Johan Halsne bekrefter at vedtaket er unikt i ImF.

– Totalt sett er det få forsamlinger som har innført eldsteråd. Det kommer som en følge av at man går fra å være en forening til å bli en forsamling, sier han.

Halsne berømmer Emblem for å ha vært veldig konkrete når det gjelder hvilke oppgaver eldsterådet skal ha.

Kretssekretæren tror mange forsamlinger lider under at de ikke har et åndelig lederskap.

– Hvilke følger tror du det vil få at Emblem har åpnet for å ha en kvinne i eldsterådet?

– Det vil alltid være slik at når en forsamling våger å være den første, så blir det lettere for andre å gjøre det samme. Det gjenstår å se, men jeg vurderer det slik at flere vil gå for samme løsning som Emblem.

Halsne presiserer at bedehusforsamlingene i ImF er selvstendige og at organisasjonen er styrt nedenfra.

– I tilfeller der forsamlinger har alvorlige læreavvik, vil det være naturlig med eksklusjon. Men det gjelder på ingen måte Emblem bedehusforsamling. ImF har tradisjonelt hatt stor takhøyde for ulike teologiske syn, og det kommer til uttrykk her, sier Halsne. Han legger til at han lever godt med vedtaket Emblem bedehusforsamling har gjort.

Lytte til argumentene

Kretsformann på Sunnmøre, Oddbjørn Brunstad, synes ikke spørsmålet om kvinnelig eldste er brennbart, men frykter likevel at det kan få en slags dominoeffekt for andre etiske spørsmål.

– Men dette må vi først snakke om internt, understreker han.

– Tror du at flere forsamlinger kommer til å følge Emblems eksempel og åpne opp for kvinner i eldsterådet?

– Jeg ser ikke bort fra det, men her må en være ydmyk og si at konservative kristne med godt fundamentert bibelsyn kan komme til ulike konklusjoner. Vi skal ikke snakke med store bokstaver, men lytte til argumentene og til bibelbruken. Så får vi prøve å respektere hverandre på det vi kommer fram til, sier han.

Powered by Labrador CMS