Kvinner styrer Den norske kirke
Med Ingrid Vad Nilsen (60) som ny kirkerådsdirektør er det kvinner i alle de fremskutte posisjonene i Den norske kirke.
I går ble det kjent at Ingrid Vad Nilsen etterfølger Jens-Petter Johnsen som kirkerådsdirektør. Hun er første kvinne i stillingen. Johnsen har hatt det tunge kirkelige vervet i to åremålsperioder, totalt 12 år.
– Jeg er veldig lettet, glad og takknemlig, sier hovedpersonen selv til Dagen.
– Har du noen tanker om hvordan du vil fylle rollen som ny kirkerådsdirektør?
– Jeg må fylle den med de skoa jeg har, prøve å bruke det jeg har lært og ta det med meg i nye utfordringer.
Ro og verdighet
Vad Nilsen peker på kirkens nye plattform etter atskillelsen fra staten.
– Jeg ser fram til å arbeide med en ny organisering av denne gamle kirken, ler hun. – Organisering og organisasjonsstruktur er best når den ikke synes så godt. Hvis vi klarer å gjøre dette med ro og verdighet og finne løsninger som kan fungere, så blir dette bra.
– Er det noe du brenner for spesielt?
– Jeg tenker at det jeg har nevnt blir jobb nummer en, uavhengig av hva jeg brenner for, men jeg synes også at kultur i kirken er viktig. Trosopplæring må vi også ha hvis vi skal gi troen videre til neste generasjon. Jeg brenner for kirken. Det er derfor jeg gjerne vil jobbe for den.
Leder for Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum er godt fornøyd med å ha fått Ingrid Vad Nilsen med på laget.
– Vi er veldig glad for å ha fått tilsatt en svært kompetent og erfaren ny direktør som kjenner feltet godt gjennom mange år og som vi tror vil fungere svært godt som direktør for Kirkerådet, sier hun til Dagen.
– Kupp
Med ansettelsen av Ingrid Vad Nilsen er det kvinner i samtlige fremtredende posisjoner i Den norske kirke. Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum er alt nevnt. Helga Haugland Byfuglien er preses for Bispemøtet, Berit Hagen Agøy er generalsekretær i Mellomkirkelig råd hvor Kristine Sandmæl er leder. Samisk kirkeråd blir ledet av Sara Ellen Anne Eira. I Kirkens Nødhjelp har Anne-Marie Helland sittet i sjefsstolen siden 2012 mens Kirkens arbeidsgiverorganisasjon, KA, ansatte Marit Halvorsen Hougsnæs som administrerende direktør i desember i fjor.
– Ingrid Vad Nilsen er meget godt kvalifisert og har alt som skal til for å lykkes i stillingen, sier Magne Lerø, redaktør i Ukeavisen Ledelse til Dagen. – Noen vil si at det er et kupp å få en som har jobbet i departementet og kjenner saker inngående. Jeg synes hun er den best kvalifiserte.
Lerø, som selv er utdannet teolog, er ikke overrasket over at kvinner har lederposisjoner i kirken.
– Det er et ønske om at kvinner skal være sterkere representert overalt i kirken. Det finnes ikke glasstak for kvinner i kirkelige posisjoner. Den norske kirke er blitt et likestilt trossamfunn.
Den profilerte redaktøren tror ikke det vil ta lang tid før det er flertall av kvinner både som prester og biskoper.
– Mange kvinner går i kirken, mange har utdannet seg innen teologi og mange føler at det er meningsfullt å jobbe i kirken.
– Ikke et problem
Kristin Gunleiksrud Raaum har ingen betenkeligheter med at det bare er kvinner i de mest profilerte stillingene i kirken.
– Nei, hvorfor skulle det være det? Vi har tidligere hatt en situasjon hvor det bare var menn. Nå er det bare kvinner, sier hun.
Inntil 1990 var alle lederne i de nevnte stillingene menn. Første kvinne i lederposisjon var Sigrun Møgedal som ledet Mellomkirkelig råd mellom 1990 og 1998. Gunvor Kongsvik ble leder av Kirkerådet i 1998 og satt i fire år.
Berit Hagen Agøy ble tilsatt som første kvinnelige generalsekretær i Mellomkirkelig råd i 2009. Året etter fikk Den norske kirke sin første kvinnelige leder blant biskopene da Helga Haugland Byfuglien ble valgt som preses. Hun ble formelt utnevnt i statsråd i 2011.
Magne Lerø tror det beste for kirken er at det er både menn og kvinner i lederposisjon.
– Jeg kommer selv fra KFUM/KFUK hvor vi har 50/50 i styrer og stell. Hvis vi får en utvikling der kirken blir en kvinnearbeidsplass, så vil det kunne ha negative konsekvenser for rekrutteringen av menn. Det ser vi når det gjelder førskoler og i de yngste årsklasser i grunnskolen hvor kvinner dominerer. Vi ser det også innen helsesektoren.
Lerø mener det er spennende at kvinner har fått toppstillingene i Den norske kirke.
– Vi har ikke sett eksempler på at det har vært et problem. Det må være kvalifikasjoner som er avgjørende, og her tror jeg det er det som har talt.
– Dyktige
Anne Birgitta Langmoen Kvelland er første kvinnelige generalsekretær i Normisjon. Hun tror Den norske kirke har fått en ryddig og dyktig kvinne i Ingrid Vad Nilsen som kirkerådsdirektør.
– Jeg synes det er fint at kvinner har mulighet til å få fremskutte posisjoner i norsk kirkelandskap. Utover det er jeg opptatt av å få dyktige personer i alle ledd. Kvinnene som har lederstillinger i kirken er svært dyktige.
– Har det noe å si om det er kvinner eller menn i disse posisjonene?
– Jeg tror det er vesentlig at vi både har menn og kvinner som ledere og tenker ikke at det er et mål at det er kvinner i alle ledende posisjoner. En god balanse er bra. Men igjen: Når vi har kvinner i de ledende posisjonene fordi de er dyktige, så kan vi god leve med det. Vi har tross alt gjort det med menn en god stund.
– Har det noen betydning om det bare er ett kjønn representert, uavhengig av om det er menn eller kvinner?
– Når vi skal få frem ledere viser forskning at vi leter etter mennesker som er lik oss selv. Ut fra det kan det være en fordel om det er balanse, men det er viktig for meg å si at dette ikke er kritikk av valgene som nå er tatt sentralt i Den norske kirke.
Åremål
Kirkerådsdirektøren er øverste leder for Den norske kirkes nasjonale administrasjon og har seks avdelinger og en stab på rundt 75 personer under seg. Kirkerådet forbereder og iverksetter saker for kirkens «storting», Kirkemøtet. Åremålet til nåværende kirkerådsdirektør går ut 1. juni i år.