Kvitter seg med historisk misjons-kanal
Miracle Channel har vært synonymt med misjonsarbeidet til Troens Bevis i mer enn 20 år. Nå er det over.
Den norske misjonsorganisasjonen Troens Bevis Verdensevangelisering var først ute med å sende kristne tv-program til Midtøsten. «Miracle Channel» var på luften allerede i 1997.
Etter hvert sendte kanalen 24 timer i døgnet på de to mest sentrale satellittene til den muslimske verden.
Torsdag kveld kunngjorde lederen av Troens Bevis, Rune Edvardsen, at tv-eventyret var over. Kanalen flytter hovedkontoret fra Kvinesdal til Stockholm og endrer navn til Miracle Connect.
Edvardsen forklarer beslutningen med at det nå er mange kristne tv-kanaler i Midtøsten. Misjonslederen tror tiden er inne for å følge opp mennesker som i 21 år har hørt forkynnelsen på tv.
– Jeg drømmer om hundrevis av lokale misjonærer i nedslagsfeltet til Miracle og andre kanaler. Der ønsker vi å gå inn med de midlene som nå blir fristilt. Vi tror det er tid for bakkemannskapet til å plukke frukten opp og plante nye menigheter, sier Edvardsen.
Kanalen, som ifølge misjonsorganisasjonen når over 400 millioner seere i Nord-Afrika, Midtøsten, Den persiske gulf, Europa og Nord-Amerika, skal nå ledes av Barty Shokralla. Han har vært administrerende direktør for kanalen siden 2004.
Arils største trosskritt
Allerede i 1978 fikk grunnleggeren av Troens bevis, Aril Edvardsen, ideen til en kanal som skulle hete «Miracle». Han fant støtte i Johannes Åpenbaring i Bibelen hvor det står om en engel som skal forkynne evangeliet fra himmelrommet for alle som bor på jorden. Edvardsen tolket dette som et bilde på Satellitt-tv.
– Troens Bevis sitt skritt inn i tv-og satellittkommunikasjon vil bli det største trosskritt i mitt liv. Dersom vi lykkes i disse planer, har vi seiret. Da har jeg fullført de virkegreiner Gud gav meg til bruk for utbredelsen av Jesu evangelium til vår generasjon. Fra da av vil vi nå vidt utover jorden, skrev Aril Edvardsen i sitt eget blad Troens Bevis.
– Pappa ville gjort det samme
Selv om grunnlegger Aril Edvardsen så på tv-arbeidet som et viktig kall, mener sønnen Rune at faren også ville ha kuttet båndet til kanalen, hvis han hadde levd i dag.
– Pappa ville ha gjort det samme, konstaterer Edvardsen da Dagen møter ham under sommerstevnet i Sarons dal denne uken.
Til høsten skal misjonslederen dra på en rundtur i Midtøsten for å møte kontakter.
– Vi skal forsøke å kartlegge hvor vi kan sende inn nye misjonærer. Det ser jeg på som en av de store satsningene de neste ti årene.
Land som Egypt, Libanon, Syria, Irak, og Algerie er aktuelle områder hvor Troens bevis skal sende misjonærer.
– Hvorfor kan dere ikke gjøre begge deler, både forkynne på tv og sende ut misjonærer?
– Vi har ikke ressurser til det. Vi har kunnet drive det fram til nå, men ikke lenger, sier Edvardsen.
Har mistet partnere
De siste tre årene har Miracle Channel mistet 400 støttepartnere. I 2015 hadde kanalen 1400 partnere, i år har den 1000. Dette er i hovedsak norske givere. Når Miracle Channel blir til Miracle Connect 3. august, vil giverne måtte ta stilling til om de vil fortsette å støtte tv-arbeidet.
– Jeg tror kanskje det er lettere å få inn penger til tv-sendinger i araberverden, enn til en lokal misjonær som sendes inn i Libya, sier misjonslederen.
Han roser Shokrall og mener at den hel-arabiske, kristne kanalen aldri har vært bedre.
– Seertallene er gode. Alt er bra, sier Edvardsen.
Lederen av Troens Bevis mener at Miracle Channel har hatt mye resultat, men har strevd med å følge opp personer som har blitt kristne.
– Hvordan skal du få til det fra en satellitt, spør han.
– Dere tilbyr brevkurs, ringer og tekster folk?
– Jo, selvfølgelig. Men ville du ha gått i en menighet som sendte deg tekstmeldinger? Menighet er nok viktigere for en person i Algerie enn i Setesdal når det gjelder å beholde troen sin.
Edvardsen erkjenner at det er en utfordring å starte menigheter i Midtøsten.
– Men det er folk som er villige til å gjøre det, sier han.
Edvardsen sier at utsendelsen av lokale misjonærer og menighetsplanting vil være hovedsatsingen de neste ti årene.
Lært opp i Sarons dal
Selv om «Miracle» ikke lenger skal være en del av Troens Bevis sitt misjonsarbeid, kommer mediearbeidet til å fortsette. Barty Shokralla bor i Stockholm og skal lede arbeidet fra det nye hovedkontoret.
Shokralla vokste selv opp i et muslimsk nabolag i Egypt.
– Jeg husker at naboene var slemme mot oss. Jeg ba til Gud om hva jeg skulle gjøre. Han sa til meg at jeg skulle vise dem kjærlighet. Jeg gjorde det og har fortsatt å gjøre det til denne dag, forteller Shokralla.
Da han møtte Aril Edvardsen for første gang på 90-tallet, kunne han ingenting om mediearbeid.
– Jeg lærte det her, sier han og peker på området vi sitter i.
Han beskriver Aril Edvardsen som en lidenskapelig og inspirerende visjonær og forteller at livet ble forandret i Sarons Dal.
I 1997 flyttet familien til Kvinesdal for å jobbe for Miracle Channel. Syv år senere flyttet familien hans tilbake til Sverige. Fra 2004 ble Shokralla leder for Miracle Channel.
– Jeg er så takknemlig for Troens Bevis. Det var de som lærte meg å nå mitt eget folk. De har gitt meg en stafettpinne og døren har aldri vært mer vidåpen til araberverden, sier Shokralla.
– Mer åpent enn noen gang
Tv-lederen forteller at arbeidet i Miracle Connect, blir tredelt: Tv, sosiale medier og lokale misjonærer. Til høsten kan de dessuten tilby podcast, noe som vil gjøre det enklere for personer som ønsker å være anonyme til å dele sine vitnesbyrd.
Shokralla forklarer at mediene nå gjør arbeidet til lokale pastorer enklere.
– Før måtte en pastor kanskje kjøre 1000 km for å snakke med en person. Nå blir de nedringt av nyfrelste og søkende som har sett våre program, forteller medielederen.
– Miracles tid ikke forbi
Når Miracle Connect offisielt starter 3. august vil ikke støttepartnerne fra Troens Bevis være med.
– Ifølge kontrakten vår kan vi ikke markedsføre oss overfor dem. Men vi håper at mange av dem vil fortsette å støtte tv-arbeidet, sier Shokralla.
– Hvordan skal dere klare å finansiere arbeidet uten Troens bevis?
– Det blir utfordrende. Men vi håper at noen av de norske støttepartnerne blir med oss videre. Så skal vi finne nye samarbeidspartnere i blant annet Sverige og USA som ønsker i bidra, sier Shokralla og legger til:
– Miracles tid er ikke forbi.