Kystfylket nekter å gi støtte til kristne: – Diskriminering, mener misjonsleder
Møre og Romsdal deler ut 500.000 kroner under «Frivillighetens år». Religiøse aktører får ikke en gang søke.
2022 er Frivillighetens år, og i den forbindelse skal frivilligheten feires med en «festuke» i uke 23.
I Møre og Romsdal har frivillige aktører kunne melde inn arrangement de ønsker å avholde denne uken og få økonomisk støtte.
Da Sunnmøre Indremisjon tok kontakt ble de derimot møtt med en kald skulder.
– Stigmatiserende
– Her blir en stor del av frivilligheten utelukket fra offentlige midler. Det er stigmatiserende og en diskriminerende.
Det sier Johan Halsne som er kretsleder i Sunnmøre Indremisjon.
Han ringte saksbehandleren i fylket for å høre om kretsen kunne søke om støtte til et arrangement under årsmøtehelgen som falt til uke 23.
Kretslederen fikk til svar at Sunnmøre Indremisjon kunne få støtte til enkeltarrangement, men at de da måtte garantere for at det ikke ville foregå forkynnelse.
Halsne valgte da å la være å søke.
– Sunnmøre Indremisjon er en forkynnelsesbevegelse. Det hindrer oss ikke i å ha andre aktiviteter, men forkynnelsen er det bærende i rollen. Vi ønsker å gi barn og unge det som har evig verdi, og for oss er det et kall.
Retningslinjene for «Vår veke» i uke 23, er tydelige:
Trossamfunn og andre religiøse virksomheter kan ikke søke på midlene.
Strengest i landet
Det er ikke bare under markeringen av Frivillighetens år at Møre og Romsdal ikke gir støtte til religiøse arrangement.
Det har vært fylkets politikk over flere år.
En revidert utgave av retningslinjene for kulturtilskudd ble vedtatt så sent som 31. august i fjor i Kultur-, næring- og folkehelseutvalget.
I retningslinjene understrekes det at fylkeskommunen ikke gir kulturtilskudd til «trossamfunn og annen religiøs virksomhet».
«Med det meiner vi alle trus- og livssynssamfunn, anna religiøs aktivitet og organisasjonar med ein religiøs formålsparagraf», heter det.
Samtidig blir det gikk unntak for religiøse, frivillige organisasjoner som driver aktiviteter der formålet med aktiviteten ikke er forkynnelse, men tiltak for barn og unge.
Revideringen av retningslinjene ble ikke sendt ut på høring.
Får støtte fra departement
En rundspørring hos landets ti øvrige fylkeskommuner viser at Møre og Romsdal er det eneste fylket som har vedtatt slike avgrensninger.
Kultur- og likestillingsdepartementet er tydelige på at fylkene står fritt til å utforme sine egne retningslinjer.
– Vi stiller ingen krav til hvordan tilskuddsordninger under Frivillighetens år skal utformes, dette bestemmer fylkene selv, det er derfor opp til Møre og Romsdal hvordan de vil fordele disse midlene, skriver statssekretær Gry Haugsbakken (Ap) i en e-post.
Utvalgsleder: – En ikke-sak
Leder for Kultur-, næring- og folkehelseutvalget, Marit Nerås Krogsæter (Sp), mener Indremisjonen uansett burde søkt på midlene.
– De kunne ha søkt så lenge aktiviteten ikke inneholder noe forkynnende. Så vidt meg bekjent har de ikke sendt inn søknad, men selv konkludert med at de ikke passet inn, sier Korgsæter og slår fast:
– Dette er en ikke-sak. Hadde de søkt, men fått avslag fordi de er religiøse, så hadde det vært noe annet. Men når organisasjonen selv vurderer seg som diskvalifisert, er det ikke våre retningslinjer som er utfordringen.
Hun tar likevel selvkritikk for at retningslinjene for «Vår veke» ikke inneholdt unntaket om at aktiviteter i religiøs regi som ikke inneholder forkynnelse, kan få støtte.
Mener forbudet fremmer inkludering
– Hvorfor har dere et forbud mot forkynnelse?
– Vi har denne formuleringen fordi vi ønsker at fylkeskommunens midler skal brukes til det beste for allmennheten, uavhengig av hva du tror på eller identifiserer deg med.
– For vår del handler det om at aktiviteten skal nå bredt ut og være for alle. Denne støtteordningen er særlig rettet mot barn og ungdom. Vi har en begrenset økonomisk ramme, så vi må ha noen avgrensninger, sier Krogsæter.
Hun legger til at fylket har justert regelverket slik at aktiviteter for barn og unge får støtte, blant annet KFUK-KFUM-speideren.
– Politikerne har diskvalifisert oss
Uttalelsene får Halsne til å reagere.
– Det står som et eget kulepunkt i retningslinjene for «Vår veke» at trossamfunn og religiøse virksomheter ikke kan søke. Politikerne må lese hva de vedtar før de begynner å kaste stein i glasshuset sitt, sier kretslederen og konkluderer:
– Vi har ikke diskvalifisert oss selv, men politikerne har diskvalifisert oss, sier kretslederen.