NLM: Torbjørn Hovland holdt innlegg på Misjonssambandets generalforsamling.

Laber respons da uroen i NLM skulle diskuteres. – Mange av oss er lite berørt av denne konflikten

Torbjørn Hovland mener uroen i NLM ikke berører grasroten i distriktene.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag begynte forhandlingene under Misjonssambandets generalforsamling.

Tre timer var satt av til å diskutere hovedstyrets fireårsmelding og kontrollkomiteens rapport av hovedstyrets arbeid, hvor hovedstyret får kritikk for håndtering av varsler.

Den tilmålte tiden skulle vise seg å være rikelig. Forhandlingene ble avsluttet mer enn én time før planlagt fordi få delegater tegnet seg for å holde innlegg.

Generalforsamling i NLM

Arrangeres på Oslofjord Convention Center i Stokke i Vestfold.

Tidspunkt: Fra 5. juli til 10. juli

Antall deltakere: rundt 3.500

Antall delegater: rundt 800

Generalforsamlingen arrangeres hvert tredje år, men på grunn av pandemien er det fire år siden forrige gang.

Generalforsamlingen er høyeste myndighet i NLM og skal behandle overordnede strategiplaner for arbeidet nasjonalt og internasjonalt.

Totalt tegnet 15 innleggsholdere seg på talerlisten da de to sakene skulle diskuteres.

Forhandlingene ble avsluttet da kontrollkomiteens vedtak ble nedstemt etter et motforslag fra tidligere hovedstyreleder Lars Gaute Jøssang.

– Vi er lite berørt

En av dem som tok ordet under forhandlingene var Torbjørn Hovland, delegat for Klepp stasjon bedehus. Han mener uroen i organisasjonen i liten grad berører det daglige arbeidet i distriktene.

– Mange av oss er veldig lite berørt av denne konflikten mellom hovedstyre og administrasjonen. Vi forstår egentlig ikke helt hva det går i og sitter nesten igjen som spørsmålstegn, sa han til generalforsamlingen.

Misjonssambandet har de siste to årene vært preget av uro etter en rekke varslingssaker. Både administrasjonen og styret har måttet tåle kritikk for håndteringen. Uroen kulminerte i mai i år da generalsekretær Øyvind Åsland gikk av med kun fem dagers varsel.

Høstet applaus

Hovland mener det er vanskelig for grasroten i organisasjonen å ta stilling til konflikten.

– Hva går det i? Er det administrasjonen som ikke utreder sakene godt nok? Er det uenighet om strategi eller teologi? Jeg vet ikke, sa Hovland til generalforsamlingen og høstet applaus fra salen.

Det til tross for at dirigentskapet hadde bedt deltakerne om å ikke klappe etter innleggene.

– Vanskelig å få innsyn

Til Dagen utdyper Hovland at han opplever det er vanskelig for grasroten å mene noe om hovedstyrets håndtering av varslene.

– For mange av oss er dette en konflikt som skjer sentralt og ikke har bredt seg ut i distriktene og forsamlingene. Varslingssakene er av en slik karakter at det er vanskelig å få innsyn i dem, og det skal vi ikke ha heller, sier Hovland til Dagen.

Torbjørn Hovland er delegat på generalforsamlingen for Klepp stasjon bedehus.

Han påpeker at dersom konflikten hadde bunnet i konkret uenighet om teologi eller strategi, ville konflikten vært enklere å ta stilling til.

Etterlyser forklaring fra hovedstyret

Likevel erkjenner han at situasjonen med samarbeidsproblemer mellom hovedstyret og administrasjonen ikke er holdbar over tid og trenger å løses.

– Det er viktig at konflikten på toppen ikke blir så stor at den forplanter seg nedover i organisasjonen, sier han.

Han skulle gjerne sett en tydelige forklaring på hva samarbeidsproblemene mellom ledelsen og administrasjonen består i.

– I relasjoner skjer ting over tid, og det kan være vanskelig å peke på hva konkret som ligger til grunn. Likevel kan det være lurt om hovedstyret sier mer om hva det egentlig går i, tror Hovland.

Tror folk vegrer seg mot å velge side

Tidligere hovedstyreleder i Misjonssambandet, Lars Gaute Jøssang, deler Hovlands oppfatning.

– Folk strever litt med å forstå hva det går i. Så sier Bjuland (hovedstyrets leder, journ.anm.) og andre at de kan si noe, men ikke mer.

Han tror flere vegrer seg mot å velge side i konflikten.

– Det er en generell usikkerhet her, og hvis en går ut med sterke meninger tenker man på hvordan det vil bli oppfattet, sier Jøssang til Dagen.

Powered by Labrador CMS