Lærebok i naturfag normaliserer vennesex
I en lærebok i naturfag på tiende trinn fremstilles det som normalt å ha sex med en god venn.
Forfatter Per Roar Ekeland vil likevel ikke være ved at boken oppfordrer til vennesex.
«I ungdomstiden vokser seksualiteten vår og blir en enda viktigere del av oss. I løpet av disse årene får de fleste sine første seksuelle erfaringer. Både blant gutter og jenter er det mange som gjør de første famlende seksuelle erfaringene med en god venn, ofte av samme kjønn som en selv.
Det er som regel ingen sammenheng mellom å ha slike seksuelle erfaringer i ungdomstiden og det å være homofil. Det er mer et uttrykk for at vi begynner å bli oppmerksomme på den seksuelle nytelsen vi får av å bli tatt på av andre, og at det tidlig i ungdomsårene kan være lettest å oppnå dette med en nær venn av samme kjønn».
Sitatet er hentet fra kapittelet «Seksualitet - glede og ansvar» i Tellus 10. Første utgave kom i 1999 og ble senere revidert i 2008.
Per Roar Ekeland, lektor ved Drammen videregående, sier at tanken bak var å vise at dette er relativt vanlige opplevelser som ungdom har.
En dragning
-Mange strever med sin egen seksuelle legning i den fasen. De som er homofile eller lesbiske forteller at det var i den alderen de begynte å kjenne en dragning mot sitt eget kjønn. I teksten åpner jeg for at mange debuterer tidlig, men det er like vanlig at de første erfaringene skjer senere.
- Ligger det i teksten en oppfordring til vennesex?
- Det var i alle fall ikke intensjonen, men jeg forstår at det kan tolkes sånn hvis man leser med de feile brillene.
Ekeland forteller at han lot venner, homofile og teologer lese gjennom manus før det gikk i trykken, og at tilbakemeldingene var gode.
- Men her er mange hensyn å ta når man skriver for en så sammensatt målgruppe. Det er fryktelig vanskelig å skulle utforme stoffet slik at det gir noe meningsfylt til målgruppen, og samtidig skrive en tekst som ikke skal oppfattes anstøtelig.
Ekeland presiserer at kapittelet inneholder mye etisk refleksjon rundt seksualitet, og at tilbakemeldingene stort sett har vært entydig positive. Responsen går på at boken treffer godt og fungerer som et kart over det seksuelle landskapet, uten at den oppfordrer folk til å være med på ting de ikke er klar for selv, sier han.
En riktig gjengivelse
Agnes Giertsen ved helsestasjon for unge i Bergen opplever at avsnittet gir en riktig gjengivelse av virkeligheten.
- Mange føler det tryggest å gå til sitt eget kjønn i en utprøving av egen seksualitet. Det handler om å ha tillit og om å være nær. Det gjelder kanskje mer jenter enn gutter, i den grad vi vet det.
- Kan det som står der oppfattes som en oppfordring til vennesex?
- Nei, men det er viktig å vite hva som er definert som sex i kapittelet. Sex kan bare være nærhet og berøring. Det trenger ikke å være samleie. Å ha en følelse, en kribling, en nærhet er det vi omtaler som sex.
- Hvor vanlig er det med vennesex på ungdomsskolen?
- Det er ikke uvanlig, men debutalderen for samleie ligger i gjennomsnitt over ungdomsskolenivå. Det som er helt sikkert er at en del opplever å ha sitt første samleie med en venn.
Giertsen forteller at hun har snakket med en del ungdommer om vennesex, men blant de som oppsøker helsestasjonen for ungdom er det flere som forteller om overgrep fra noen de kjente.
- Kan det bli en konsekvens av vennesex?
- Nei, det tenker vi ikke. Det er forskjell på en venn og noen man kjenner. Overgrep skjer dessuten svært ofte i ruspåvirket tilstand.
Vennesex har eksistert i lang tid. Det nye er at unge er mer åpne om det nå, ifølge Giertsen.
Åpner opp for spørsmål
Ved Danielsen kristne ungdomsskole i Bergen har Norvald Melingen Haug undervist fra boken i flere år og at han pleier å åpne opp for spørsmål for å høre deres tanker om det som står der stemmer med virkeligheten.
- Jeg er av den oppfatning at når det først står der, så er det bedre å snakke om det enn å hoppe over.
Responsen fra elevene er heller laber. Det er vanskelig å få dem i tale om dette, medgir han.
Bente Grindheim, helsesøster ved skolen, har ingen erfaring med at unge forteller at de har hatt sex med venner.
Når naturfaglæreren er ferdig med kapittelet, pleier de å åpne opp for anonyme spørsmål fra elevene, som hun besvarer noen dager senere.
- De spør veldig åpent, men ikke om vennesex. Det er nok andre tema som opptar dem mer.
- Kan det som står i boken tolkes som en oppfordring til vennesex?
- Det normaliserer at det er greit, men jeg er usikker på hva forfatteren vil fram til.
Hun tror at hvis man hadde foretatt en anonym undersøkelse på tiende trinn om hvor mange som har debutert seksuelt, så ville det vært færre enn en tror.
- Ikke å anbefale
Irene Ludvigsen, veileder ved Danielsen ungdomsskole på Sotra, er kritisk til at Tellus fremstiller vennesex som uproblematisk.
- Selv om vennesex anbefales som en god måte å introdusere seksualiteten sin på, så er det absolutt ikke å anbefale. Når man har sex, er man veldig sårbar, nær og intim med et annet menneske, og det kan lett oppstå komplikasjoner etterpå. Det er absolutt ikke noe vi ønsker å oppfordre elever til, sier hun.
- Er det aktuelt med vennesex på ungdomsskoletrinnet?
- For noen. Ungdomsskole-elever er utrolig forskjellige. Noen har kommet langt med å prøve ut sin seksualitet, mens andre er helt fremmed for det.
Ludvigsen tror videre at det å introdusere sex med en av samme kjønn vil skape stor forvirring, fordi sex i de fleste tilfeller gir gode følelser.
Dagen