Lager kjøtt uten slakting i Israel
Verdens første fabrikk for kunstig kjøttproduksjon åpner i Israel.
Selskapet Future Meat Technologies åpner verdens første fabrikk for storskala produksjon av kultivert kjøtt i byen Rehovot like sør for Tel Aviv i Israel.
Teknisk Ukeblad skriver at kjøttet produseres ved at celler fra levende dyr mates med de samme næringsstoffene som dyrene lever av. På den måten kan cellene utvikles til ferdige kjøttstykker i laboratoriet.
Den nye fabrikken kan ifølge selskapet produsere 500 kilo kultivert kjøtt om dagen, hvilket tilsvarer 5000 burgere. Produksjonen skal skje uten bruk av genmodifiserte stoffer.
Kjøttstykke til tre millioner
Prisen for et kunstig produsert kyllingbryst skal være 3,90 amerikanske dollar, som tilsvarer omtrent 35 norske kroner. Selskapet lover at prisene skal synke etterhvert som produksjonen øker.
Teknologien har blitt utviklet over flere år, og faktisk ble det første kunstig produserte kjøttstykket solgt allerede i 2012. Da ble en kunstig dyrket burger solgt i London til hele 250.000 britiske pund, eller drøyt tre millioner norske kroner.
– Revolusjonerende
Grunnlegger av Future Meat Technologies, Yaakov Nahmias, mener kultivert kjøtt vil revolusjonere den globale matproduksjonen.
– Målet vårt er å gjøre kultivert kjøtt tilgjengelig for alle, samtidig som vi sørger for å produsere god mat som er både sunn og bærekraftig, sier Nahmias ifølge teknologinettstedet New Atlas.
Klimavennlig
Etterspørselen etter mer bærekraftig matproduksjon har vokst i takt med større fokus på klimatrusselen. Mens markedet for plantebasert kjøttproduksjon ventes å mangedobles de neste årene går det israelske selskapet nå i front for en helt ny industri innen klimavennlig kjøttproduksjon.
Kultivert kjøtt skal ifølge selskapet slippe ut 80 prosent mindre klimagasser, kreve 96 prosent mindre vann og kun bruke én prosent av arealet sammenlignet med tradisjonell kjøttproduksjon.
Forskning.no omtalte tidligere i år en studie som tyder på at kunstig kjøtt vil tas godt imot blant forbrukere i de nordiske landene. Veganere og vegetarianere er blant dem som er aller mest positive til den nye teknologien.