Lager latter med Luther

De hyller Luther med humor. Og nå skal de få deltagerne på Kirkemøtet til å riste i stolen.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har funnet ut at Martin Luther hadde stor humoristisk sans og glimt i øyet. Derfor er dette en forestilling som passer for oss, sier Leif Arild Steen.

Han er en av gründerne i Ryfylke Livsgnist, som nå er i full gang med å finpusse forestillingen «Luther med latter» på 90 minutter.

Humoristisk skråblikk

Dette er et historisk og humoristisk skråblikk på hva lutherdommen har ført med seg gjennom 500 år i bygd og by. Historiefortellere og musikere går ut og inn i de ulike hendelsene gjennom århundrene.

Forestillingen skal ha premiere på Jørpeland 22. januar. Den skal også vises under Kirkemøtet i Trondheim i slutten av januar. Deretter skal den settes opp ulike steder rundt i landet.

Tips fra Kjetil Aano

– Vi falt for ideen, for den passet fint inn i vårt konsept. Derfor tok vi utfordringen så å si på strak arm, forteller Steen.

Kjetil Aano forteller at han fikk i oppdrag å utarbeide et godt program for reformasjonsjubiléet i Stavanger bispedømme.

– Jeg hadde flere idéer, men den beste var å kontakte Ryfylke Livsgnist, som er et miljø jeg kjenner godt. I programmet «Vandring i bedehusland» kombinerer de seriøs historisk formidling med humor, varme og selvironi. De når også ut til brede grupper i samfunnet, sier Kjetil Aano.

Aktiv i menighetene

Han er prost i det området der medlemmene i Ryfylke Livsgnist holder til, og har brukt deres kompetanse på forskjellige områder.

– Mange av dem er aktiv i menighetene, som alt fra rådsmedlemmer til søndagsskolelærere, sier Aano.

– Jeg tror at Luther-forestillingen de lager vil være av en slik karakter at mange vil ha glede av den, og jeg gleder meg til å se den, legger prosten til.

Mye moro

– Vi kan love mye moro i beste luthersk ånd. Om folk som sovner under lange prekener og konfirmanter som svimer av under overhøring. Vi nevner også stikkord som pietisme, rasjonalisme og salmestrid. La oss heller ikke glemme sørlendinger som stikker av med biskopen, forteller Leif Arild Steen.

Manusforfatter Tor Øyvind Skeiseid er ikke til stede. Han har fått en god del innspill til manus fra sine kollegaer. Skeiseid skal også være med i oppsettet.

Skrullete professor

– Jeg liker veldig godt rollen som en nevrotisk og skrullete teologiprofessor. Han har fått tak i at reformasjonen handler om frelse. Kona hans heter Else, og dermed har han fått en knagg å henge det på, forteller Steen.

Men han legger til at professoren assosierer ikke Else med frelse – heller den rake motsetning.

– Akkurat i dag er han mer opptatt av at kona er ekspert på å krasje biler. Else hevdet blant annet at hun ble påkjørt av et hus, og fikk fartsbot i bilvasken, kan Leif Arild Steen fortelle.

Avlat og misjonskvinne

En annen av skuespillerne er Svanhild Eggebø Spanne, som også har mange roller.

– Jeg spiller blant annet en fattig dame. Hun bruker sine siste slanter på avlat, for å kjøpe seg frelse. Kvinner har forøvrig en sentral plass i forestillingen, sier Spanne.

Silje Vignes Flesjå spiller blant annet en misjonskvinne. Gustava Kielland (1800-1889) var pioner for norske misjonsforeninger, og hun blir nevnt i oppsettet.

– Misjonskvinnen blir presentert som hardtarbeidende og som tjener i det stille, men med glimt i øyet. Det har visst skjedd en del på foreningsmøtene som ikke er blitt fortalt videre, sier Flesjå.

Luther i munkedrakt

Hovedpersonen i forestillingen er selvfølgelig Martin Luther (1483-1546). En av dem som spiller reformatoren er Tolli Frestad, som stiller i munkedrakt.

– Folk vil møte meg i frelsesopplevelsen i tårnet, og når reformatoren slår opp 95 teser på kirkedøren. Det er ikke tvil om at denne mannen satte store spor etter seg som enkeltperson, påpeker Tolli Frestad.

Blant andre kjente personer får vi også møte Hans Nielsen Hauge (1771-1824) i forestillingen.

– «Luther med latter» blir en allmenn forestilling, der du ikke trenger å være verken Luther-kjenner eller tilhøre den innerste kirkekrets for å få en stor opplevelse, mener Leif Arild Steen.

Powered by Labrador CMS