Lager opplegg for bare én gudstjeneste i påsken. – Nei, det er ikke et sparetiltak
Den norske kirke tilbyr nytt ressursmateriell for menigheter i Bygde-Norge. Samtidig avviser de et forslag om samlegudstjeneste andre påskedag for hjemkomne hyttefolk.
Mange steder i landet er det praktisk umulig å holde gudstjenester på alle helligdagene i påsken. Nå får disse menighetene hjelp fra Den norske kirke sentralt.
Det er utformet et nytt opplegg som kan brukes enten på palmesøndag, skjærtorsdag, langfredag eller en av påskedagene.
Spørsmålet dukket opp i forbindelse med revisjon av liturgien for skjærtorsdag, langfredag og påskenatt.
– Veldig omdiskutert
– Det har vært veldig omdiskutert, sier Svein Arne Theodorsen, som fram til årsskiftet var leder i Den norske kirkes nemnd for gudstjenesteliv (NFG). Det er denne nemnda som har behandlet saken og som nå har kommet til en konklusjon.
Om bakgrunnen for saken forklarer han:
– Noen spurte: Kan dere være til hjelp for de som bor sånn til at det bare holdes én gudstjeneste i hele påsken?
«Ressursmateriell» - ikke «liturgi»
Mange steder i Norge ligger kirkebyggene slik til at det ikke er mulig å holde en fulltonende påskefeiring på alle helligdagene fra palmesøndag, via skjærtorsdag og langfredag og helt til påskedag. En prest betjener gjerne flere kirker i en kommune.
Det må for all del ikke oppfattes som at kirken nå vil snevre inn påskefeiringen eller av noen med budsjettansvar kunne oppfattes som et mulig sparetiltak.
Svein Arne Theodorsen, prost
Det endte med at nemnda har laget det Theodorsen bevisst omtaler som et «opplegg» og som et «ressursmateriell» - ikke som en ny liturgi.
– Vi håper dette blir et materiell som kan være til hjelp slik at det er mulig å samordne motivene fra palmesøndag til første påskedag på steder der det ikke kan holdes mange gudstjenester i påsken, sier han.
– Vi lever i tiden etter oppstandelsen
Noen steder er det gjerne en gudstjeneste på skjærtorsdag, ikke på de andre dagene.
– Da vil det bli helt feil dersom skjærtorsdagsmotivet er det eneste menigheten får med seg i hele påsken, og ikke at Jesus lever. Vi lever i tiden etter oppstandelsen. Det må kirkens påskefeiring avspeile, framholder Theodorsen, som til daglig er prost i Sunnhordland.
Hjemkomne påsketurister
Han understreker sterkt at kirkens hovedsyn er at alle helligdagene skal feires i Den norske kirke. Det er likevel en kjennsgjerning at oppslutning om et par av kirkens påskegudstjenester kan være lav mange steder.
Theodorsen opplyser til Dagen at nemnda også fikk spørsmål om å lage et opplegg for en felles gudstjeneste andre påskedag for hjemkomne påsketurister.
– Det har vi ikke gjort. Jeg vet at dette gjøres noen steder, men vårt hovedpoeng er at vi skal feire påske alle dager i den stille uke og i påsken. Vi ønsker ikke en reduksjon av den kirkelige påskefeiring i form av en samledag.
– Satt langt inne
Når det gjelder «ressursmateriellet» som likevel er i ferd med å bli ferdigstilt, sier Theodorsen dette:
– Det satt langt inne å lage det, men vi må ta hensyn til bestillingene.
– Hvorfor satt det langt inne?
– Det må for all del ikke oppfattes som at kirken nå vil snevre inn påskefeiringen eller av noen med budsjettansvar kunne oppfattes som et mulig sparetiltak. Det er kun laget av hensyn til den faktiske situasjonen i grisgrendte strøk, understreker Theodorsen.
Ikke klart til årets påske
Seniorrådgiver Jørund Midttun i Kirkerådet forklarer at saken om en felles gudstjeneste for påsken og den stille uke nå er i ferd med å komme til en avklaring.
– Bispemøtet har sagt at de ønsker å ha det som et ressursmateriell, og det vil etter hvert bli lagt ut på kirkens ressursbank.
– Vil det bli klart slik at det kan benyttes allerede denne påsken?
– Det ser ikke slik ut. Vi jobber med finpussen, og det bør også opp i Nemnd for gudstjenesteliv en siste gang, sier Midttun til Dagen.
Nemnda har fra og med i år blitt oppnevnt på nytt. Midttun regner med at deres første møte blir på forsommeren.