ASKE: I dag må askespredning skje i god avstand til bebyggelse. Flere steder legges det nå til rette for at aske kan spres på egne felt på gravplassene.

Lager plass til askespredning på gravplasser

I dag er askespredning bare tillatt på øde steder. Flere gravplassmyndigheter planlegger med tanke på lovendring.

Publisert Sist oppdatert

Da Erdal gravplass på Askøy utenfor Bergen ble utvidet, ble et felt satt av til askespredning inne på gravplassen.

Flere gravplasser rundt om i landet har lagt slike felt inn i sine planer for utvidelser og nyanlegg.

Det opplyser Åse Skrøvset til fagbladet Grav24. Hun er fagsjef for gravplasser i Norge med kontor hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

– Men feltene kan ikke benyttes før gravplassloven eventuelt blir endret, understreker hun.

Dagens regelverk for askespredning setter klare grenser for hvor asken kan spres.

På Askøy utenfor Bergen sier kirkeverge Therese Nesse Mokkelbost at de har fått noen henvendelser fra publikum om muligheten for askespredning på en gravplass.

– Vi har ikke planer om å søke dispensasjon for å ta askespredningsfeltet på Erdal gravplass i bruk. Vi avventer at sentrale myndigheter legger til rette for det, sier hun til fagbladet.

Nær naturområder

Landskapsarkitekt Anne K. Irgens har planlagt feltet på Erdal. Hun har også planlagt et område for askespredning på Dale gravplass i Sunnfjord.

– Både Erdal og Dale gravplasser ligger inntil større naturområder som gir muligheter for dette. Jeg ville nok ikke valgt den løsningen der bebyggelsen lå tett inntil på alle kanter, sier Irgens.

Askespredning: Slik er dagens regler

Statsforvalteren kan, etter søknad fra person som har fylt 15 år, gi tillatelse til at den som skal sørge for vedkommendes gravferd sprer asken for vinden.

Ved spredning i sjøen er det ikke krav om at det skal skje på åpent hav. Askespredning kan tillates også i fjorder, elver, vassdrag og øvrig ferskvann, men området må ha et øde preg. Dersom det er mye fritidstrafikk i området eller det er strender eller mye bebyggelse, vil du normalt ikke få tillatelse.

Når det gjelder spredning på land, er det områdets karakter heller enn antall meter over havet som vektlegges. Askepredning blir tillatt i områder som ikke er bebygd, og der området har et øde preg. Det blir lagt vekt på at asken kan tas opp i naturens kretsløp.

Den kirkelige arbeidsgiverorganisasjonen KA har nylig tatt til orde for at reglene endres slik at man kan få satt opp navn på et gravminne selv om man har valgt askespredning. I dag er dette ikke mulig.

Kilde: statsforvalteren.no, regjeringe.no, lovdata.no.

Den kristne kirke har et anstrengt forhold til askespredning.

Da Dagen i fjor fortalte om økning i tallet på askepredninger, sa biskopen i Bjørgvin, Halvor Nordhaug:

– Det tror jeg er fordi mange ikke lenger har en selvfølgelig, kristen forståelse av hva et menneske og hva det kristne håpet er.

– Total utslettelse

Da Dagen spurte om biskopen tror kristne velger askespredning, svarte han:

– Det vil jeg ikke håpe. Det er selvfølgelig ikke umulig for en kristen å praktisere askespredning, men det er ikke et godt uttrykk for det kristne menneskesynet, sa biskopen og la til:

– Dette synet på det døde mennesket formidles klarest ved et gravsted der den døde er «sådd» og venter på oppstandelsen. Askespredning uttrykker derimot annihilasjon - en total utslettelse der den døde går opp i altet og dermed blir intet.

Powered by Labrador CMS