Laget podkast med kristne realitydeltakere: – Kan gi oss frimodighet
Stadig nye kristne dukker opp i populære realityprogram. Nå er mange av dem samlet i en podkast.
Målet med podkasten er å utruste og inspirere kristne til å holde troen levende, uansett hvor skarpt rampelyset er eller hvor intenst blits-regnet faller. Det skriver Tro og Medier på sin nettside.
Podkasten lages av Kjetil Fyllingen, som til vanlig leder nettevangeliseringsarbeidet omgud.net. Den første episoden med Farmen-presten Thor Haavik ligger allerede ute.
– De våger å stå for noe.
Kan være bekymret
I de neste fem episodene får vi et møte med Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i Dagen og tidligere deltaker i Farmen-kjendis og Torpet, Marie Enora Svensen fra Kompani Lauritzen, Benjamin Karlsen fra 71 grader nord, Asle Haddeland fra Kompani Lauritzen og Erlend Indergaard fra Farmen.
– Det har vært kjekt å se positive kristne personer i media. I Tro og Medier ønsker vi å gjøre Jesus synlig i mediene og å utruste flere til å dele tro, sier Fyllingen.
– Hva kan vanlige kristne lære av å høre profilerte kristne som har vært med på TV?
– De får på en god måte fram at det går an å komme inn i en reality-kontekst og være en konservativ kristen. De våger å stå for noe. Ofte er vi litt bekymret for hva som kan skje hvis vi er tydelige med vår tro. Deres erfaringer er at har gått fint. Sånn sett kan de gi oss frimodighet, tror Fyllingen.
Han håper at flere kristne kan våge å steget inn i reality-tv.
– Det har vist seg å være en god måte å profilere tro på når kristne deltar i slike program. Forhåpentligvis kan podkasten inspirere flere.
Forberedelsene
I den første episoden deler Thor Haavik, kjent som Farmen-presten, hvordan han forberedte seg til innspillingen og hvilke grep han tok underveis.
Han ble ordinert til prest rundt en måned før han kom med på Farmen. Fem dager før ordinasjonen ringte TV2 og sa at de hadde lyst til å ha han med.
Haavik forteller at han ba mye over det, men at støtte fra familie og venner ga ham tro på at det kom til å gå fint.
I måneden før innspillingen la han noen kjøreregler for seg selv: Han skulle ha en daglig bønnestund med tid til å reflektere over det som skjedde og som også ga han mulighet til å tenke gjennom hvordan han skulle møte deg neste døgnet.
I tillegg trente han mye på en av øvelsene som dukker opp i Farmen: holding av melkespann.
«Større stemme»
Generelt nevner han tre ting som holder ham «i vater» og gir ham balanse i livet: daglig bønnestund med Gud, nok søvn og regelmessig trening.
Haavik opplever at oppholdet på Farmen ga han en «større stemme» og mulighet til å gi tro og gode verdier til mange flere enn han kunne tidligere.
Fortsatt er det folk som tar kontakt med ham på gaten og takker ham for innsatsen på Farmen i 2020 der han både fikk be med folk, velsigne dem og døpe en av deltakerne.
Fyllingen opplyser at han i sesong to ønsker å ha med kristne fra andre typer program, som for eksempel The Voice.
Jarle Haugland, leder for Tro og Medier, roser kristne som har vært med å synliggjøre kristen tro i beste sendetid.
– Dette vil vi gjerne se mer av, sier han til Tro og Medier.