Langt fra målet for De Kristne
Håpet om å komme over sperregrensen og i samarbeid med de borgelige, sprakk for De Kristne. Partiet endte på 0,6 prosent.
- Det er klart det er skuffende for oss, sier partileder Erik Selle til Dagen.
- Vi hadde mål om å komme over sperregrensen og jeg mener velgergrunnlaget for det er tilstede. Jeg mener vi har utfordring i å bryte kommunikasjonsbarrieren.
Heller ikke partisekretæren og en av de sentrale bak stiftelsen av partiet, Terje Simonsen, er fornøyd.
- Vi hadde høye ambisjoner, det ligger til min karakter. Det gir ikke noe mening i å sette i gang et landsomfattende prosjekt uten klare ambisjoner. Det har vi gjort, og jeg er litt overrasket over at vi ikke gjorde det bedre, sier Simonsen.
Det til tross for at partiet ble det største av minipartiene. Og det på det første valget de stilte lister. Kristent Samlingsparti fikk 0,1 prosent av stemmene. En halvering fra forrige valg
Høye tall
Ambisjonene har det ikke manglet på. Simonsen sa selv, da partiet fikk ett prosent på en meningsmåling, at «partiet skulle i regjering og at Selle skulle bli statsråd». På partiets egen valgvake lå de fleste tips om utfallet på rundt fire prosent. Selv tippet Simonsen 6,6 prosent.
Meningsmålingene gav partiet stort sett rundt 0,3 prosent, så et resultat på 0,6 er objektivt sett et godt resultat. Partiet ble godkjent i januar og har på litt over et halvt år klart å stille lister i samtlige fylker.
Enkelte kommuner gav partiet god respons, Hægebostad i Vest-Agder gav De Kristne en oppslutning på 9,2 prosent. Men ingen steder var partiet i nærheten av å få mandat.
De nær 18.000 stemmene som partiet fikk, kunne ha hjulpet KrF til ett ekstra utjevningsmandat. Det bryr ikke De Kristne seg om.
- Det er helt feil å se det slik. Vi har demokrati i Norge, folk stemmer som de vil. Når KrF har tilbakegang kan ikke vi ta ansvar for det, sier Simonsen.
- Dette er velgernes dom, sier Selle.
Omkamp om ekteskap
Likevel setter Simonsen sin lit til at KrF, sammen med Frp, vil kunne presse på for en omkamp om kjønnsnøytral ekteskapslov.
- De andre sakene kan vi ta ved neste korsvei, men jeg tror at kommende periode er avgjørende for å endre ekteskapsloven. Loven er en katastrofe.
De to mener De Kristne er kommet inn i politikken for å bli. I mars skal det mest sannsynlig avholdes årsmøte. Før det skal valget evalueres. Det er ikke snakk om å legge ned partiet. Tidligere i valgkampen ble det antydet som konsekvens, hvis ikke målene ble nådd.
- Jeg tror Norge trenger et kristent parti som utfordrer KrF. Kristen Samlingsparti har ikke klart det og må sannsynligvis begynne helt på nytt, i forhold til partiregisteret, sier Simonsen.
- De 18.000 som stemte på oss tilsvarer et stappfullt Ullevaal Stadion. Å gjøre en slik prestasjon med et så ferskt parti må man langt tilbake i historien for å finne maken til, mener han.
DAGEN