Lar menigheter strømme fritt
Egentlig må kirken betale for salmesang på nettoverførte gudstjenester. Men nå gir Tono kirken fritak frem til 1. juni.
Tono forvalter opphavsrett og krever egentlig 300 kroner i vederlag for en strømmet gudstjeneste, samt 500 kroner hvis opptaket skal ligge ute en uke.
Men nå gis det altså unntak siden kirker nesten er tvunget til å strømme gudstjenester dersom man skal nå ut til folket under pandemien.
– Verden er ennå ikke tilbake til normalen, og vi ser at de digitale gudstjenestene per nå vanskelig kan ses på som annet enn erstatninger for smittevernavlyste fysiske arrangementer, sier kommunikasjonssjef Willy Martinsen i Tono i en pressemelding.
Glad
De over 70 kirkelig ansatte som signerte oppropet krevde blant annet enklere regelverk, et effektivt system for rapportering og lavere satser.
Kommunikasjonsdirektør Trygve Jordheim i KA Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelig ansatte var blant underskriverne, og har ledet an i debatten med Tono. Han sier på KAs egen nettside at Tonos utspill er gledelig.
– Opphavspersonene får betalt av staten for all musikkfremføring i gudstjenester. Når digitale gudstjenester ikke er et supplerende tilbud, men en erstatning for å kunne møtes fysisk, er det naturlig at det heller ikke skal betales ekstra vederlag. Jeg er glad for at Tono har en pragmatisk tilnærming og lytter til signalene fra sektoren, sier Jordheim.
Mangelfullt
Det er i utgangspunktet fritt frem for bruk av salmer og sanger i gudstjenester og andre livssynsammenhenger. Men Kulturdepartementet gir en kompensasjon på 2,3 millioner i året, som fordeles av Tono på bakgrunn av innrapportering fra menigheter.
Dagen skrev tidligere i uken at salmeskribent Sindre Skeie mener rapporteringen fra menigheter er for dårlig. Dette favoriserer salmeskribenter som har mange verk i bruk.
Martinsen fra Tono sa i den anledning at organisasjonen snart lanserer en helt ny løsning for rapportering.
I pressemeldingen står det at menighetene med dette får det samme fritaket som har vært frem til 31. januar 2020.
«Fritaket gjelder i første omgang fra 1. januar 2021 frem til 1. juni dette år, eller tidligere dersom det igjen blir mulig å arrangere ordinære gudstjenester før den tid. Fritaket gjelder fremføringsrettigheter ved direktesendte gudstjenester, men også synkroniseringsrettighetene når videoopptakene blir liggende på nett i noen dager etter arrangementet».