TEOLOG: Den engelske teologen Chris Wright har vært en av de sentrale teologiske premissleverandørene i Lausanne-bevegelsen i en årrekke.

Lausanne-leder svarte på kritikk: – Vi har ikke én profetisk stemme, men flere

Det er deltakere fra en rekke land i Midtøsten på misjonssamlingen, inkludert både Libanon og de palestinske områdene. Ulike syn på konflikten skaper utfordringer for ledelsen.

Publisert Sist oppdatert

Når man arrangerer kongress med deltakere fra over 200 land oppstår det gjerne uenigheter og kontroverser underveis. Slik har det også vært under Lausanne-kongressen i Sør-Korea denne uken. Uttalelser som gleder noen, skaper sorg og skuffelse hos andre.

To spørsmål

Under årets kongress er det særlig to spørsmål som har vakt reaksjoner. Det ene handler om konflikten mellom Israel og landets naboer. Der kom Lausanne-ledelsen med en offisiell beklagelse etter noen uttalelser fra Ruth Padilla DeBorst, en av talerne på kongressen.

Overfor Vårt Land, som også er til stede her i Sør-Korea, har hun sagt at hun ikke angrer på det hun sa, men at hun kunne nyansert mer om det hadde vært tid til det.

TALER: Ruth Padilla DeBorst talte på kveldsmøtet mandag.

Likekjønnet samliv

Det andre emnet som har vakt reaksjoner er omtalen av likekjønnet samliv i The Seoul Statement, som er dokumentet Lausanne-bevegelsen har offentliggjort i forbindelse med årets kongress. Noen har reagert på at dokumentet ble lagt frem før kongressen begynte, ikke underveis. Dermed var det i liten grad mulig for deltakerne å påvirke innholdet.

Denne kritikken har så langt ikke blitt utførlig besvart fra ledelsen i Lausanne. Men det har også kommet kritikk mot selve formuleringene, og det har vakt en viss oppmerksomhet at dokumentet faktisk ble endret etter offentliggjøring, angivelig som følge av press fra blant andre koreanske kristne.

Christian Daily og Vårt Land har tidligere omtalt dette. Opprinnelig stod det blant annet at mennesker med tiltrekning til samme kjønn har blitt utsatt for diskriminering også i kristne miljø, og at de har opplevd å møte fordommer. Denne formuleringen ble fjernet fra dokumentet. Ifølge pressetalsmann Michael du Toit skulle endringene ha blitt gjort før dokumentet ble lansert.

PRESSE: Michael du Toit har vært pressetalsperson under Lausanne-kongressen.

Lausanne-kongressen er ikke lagt opp som noen tradisjonell generalforsamling med plenumsdebatter og debatter som fører frem til mer eller mindre samlende vedtak. Det er ikke opplagt for alle hvordan beslutninger blir tatt og nøyaktig hvilke vurderinger som blir gjort.

Noen svar fikk vi da den engelske teologen Chris Wright fredag møtte på den daglige pressekonferansen. Han har lenge vært en sentral skikkelse i Lausanne-sammenheng. Blant annet var han mye involvert i arbeidet med The Cape Town Commitment, som ble lansert under den forrige kongressen i 2010.

Møtte pressen

Han har ikke vært like involvert i arbeidet med The Seoul Statement, men med bakgrunn i sitt kjennskap til bevegelsen møtte han fredag pressen i Seoul.

Dagen spurte hvordan Lausanne kommer frem til sine offisielle standpunkter når vi vet at uttalelser noen mente det var grunn til å beklage, var uttalelser andre mente det var grunn til å glede seg over.

SEOUL: Chris Wright møtte pressen under Lausanne-kongressen i Seoul fredag.

Chris Wright omtaler Lausanne-bevegelsen som en katalysator, og ikke som en misjonsorganisasjon i seg selv.

Wright sa at det ikke nødvendigvis finnes ett offisielt Lausanne-standpunkt i alle aktuelle spørsmål. Han hadde ingen ambisjoner om at Lausanne skal være en stemme for hele kristenheten.

Feire nattverd sammen

Når det gjaldt situasjonen i Midtøsten pekte han på det kjente faktum at folkegruppene deler det samme landområdet, mens opplevelsen av både historie og virkeligheten per i dag er svært ulikt. Likevel, påpekte han, kunne israelere og palestinere både feire nattverd sammen og omfavne hverandre under kongressen i 2010.

– I vår uenighet må vi prøve å respektere og elske hverandre som brødre og søstre i Kristus og ikke demonisere hverandre.

Med henvisning til forkynnelsen til den egyptiske teologen Anne Zaki tirsdag, fremhevet Wright evnen til å snakke på en slik måte at ingen føler seg tiet ihjel, og at ingen føler at «vi vant, dere tapte». Med henvisning til apostelmøtet i Apostlenes gjerninger, som Zaki snakket om, sa Wright at «det var ikke det apostlene gjorde».

BIBELTIME: Anne Zaki holdt bibeltimen tirsdag.

Lausanne-bevegelsens ambisjon må etter hans mening ikke være å komme med en entydig løsning. I stedet kan man anerkjenne den smerten som finnes, og ikke bruke pekefingeren mot hverandre.

– Det kan hende du føler at jeg dukker unna spørsmålet, men det er det beste jeg kan tilby, sa Wright.

Gudfryktige mennesker

Han understreket at alle rommene på konferansesenteret i Seoul denne uken er fylt med gode og gudfryktige mennesker som ønsker å følge Guds kall og være trofast mot ham i liv og død, samt å fremme Guds rike i verden.

Han var også opptatt av at man kan anerkjenne uenigheten uten å la den definere kongressen eller Lausanne-bevegelsen som helhet.

– Lausanne er mer enn hva lederskapet har sagt, og mer enn hva som blir sagt på plattformen. Lausanne er heller det som skjer på grasroten og rundt i nettverkene. Vi er en katalysator, ikke en organisasjon. Vi har ikke én profetisk stemme, men flere profetiske stemmer. Det er det jeg respekterer Lausanne for, sa Chris Wright.

Powered by Labrador CMS