Lave fødselstall er dårlig nytt for kristne i USA
De kristne blir eldre, yngre generasjoner får færre barn, og uten stor tilstrømning av nye medlemmer vil tusenvis av kirker stenge i løpet av de neste tiårene.
Det skriver Ryan Burge, assisterende professor i statsvitenskap ved Eastern Illinois University og baptistpastor, i en artikkel på nettstedet «Religion Unplugged».
Han viser til en forskningsrapport fra et team av økonomer fra Wellesley College og University of Maryland som fokuserte på utfordringer som USA står overfor med fallende fødselsrater.
Religion en variabel
Han viser til at religiøs tilknytning er en del av regnestykket i forskningsrapporten og at både gjennomsnittsalder og fertilitet varier veldig mellom de ulike trossamfunnene.
For de kristne trossamfunnene ligger det klare advarsler i dataene. Den gjennomsnittlige protestanten er nå 53 år gammel. Det er den høyeste gjennomsnittsalderen for noe religiøst samfunn i USA. Katolikker og jøder er ikke langt bak med henholdsvis 52 og 51 år.
De yngste medlemsgruppene tilhører de mindre religiøse gruppene i USA. Gjennomsnittsalderen ligger på 44 år for mormonerne, 39 år for hinduer og 32 år blant muslimer.
Lys framtid
Professor Bruke påpeker at disse yngre gruppene har en lys framtid: De får allerede barn, og det er mange flere som kommer i fremtiden med tanke på at en stor del av menighetene deres fortsatt er i 20- og 30 - årene.
– For kristne er bildet mye mer dystert. Over halvparten av protestanter og katolikker er over 50 år. Disse menneskene inntar sannsynligvis kirkelige lederroller og støtter organisasjonene økonomisk.
– Men med tiden vil denne kohorten bli eldre og være mindre i stand til å bidra til å holde menighetene i gang, skriver baptistpastoren.
Håp om vekkelse
Han legger til at i enhver religiøs sammenheng ligger håpet om en stor vekkelse og muligheten for at mange nye medlemmer vil bli lagt til gjennom religiøs omvendelse.
– Men det er noe som ikke kan forutses med tradisjonelle samfunnsvitenskapelige metoder, sier mannen som også forsker på skjæringspunktet mellom religiøsitet og politisk atferd.