Leder av Til Helhet: – Erna ser ikke ut til å forstå rekkevidden av forbud mot konverteringterapi
Til Helhet-leder Ole Gramstad Jensen synes statsministeren burde høre noe som skurrer. KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad tror høringsforslaget vil berolige dem som er bekymret.
Statsministeren varslet torsdag at regjeringen vil fremme et forslag om forbud mot såkalt konverteringsterapi for seksuelle minoriteter.
Det skjedde i forbindelse med lanseringen av regjeringens handlinsplan på LHBTIQ-feltet de kommende årene.
Ser LHBT-frieri
Styreleder i det kristne nettverket Til Helhet, Ole Gramstad Jensen, er ikke overrasket over at forslaget kommer nå. Han mener presentasjonen viser at det «handler om å vinne LHBT+-velgere».
– Pride- bevegelsens ideologi har fått et jerngrep inn i politikkens, kulturens og næringslivets sfærer. Det er derfor heller ikke overraskende, dessverre, at verken statsministeren eller kultur- og likestillingsministeren ser ut til fullt ut å forstå rekkevidden av hva de foreslår. sier Gramstad Jensen i en epost til Dagen.
Han oppholder seg for tiden på Hawaii.
Skuffet over KrF
Til Helhet har avvist at de driver med noe som kan kalles konverteringsterapi, men ønsker å fastholde tradisjonell kristen samlivsetikk basert på Bibelen.
Nettverket tilbyr samtaler til mennesker som kjenner behov for dette.
– Men mer skuffende er det nok at KrF, et stykke på vei, ser ut til å ha lagt religions- og samvittighetsfriheten til side. Det var helt nytt for undertegnede at KrF stiller seg bak et forslag om forbud, sier Gramstad Jensen som selv arbeider som advokat.
– Dramatisk
Han oppfatter det slik at statsminister Solberg (H) og likestillingsminister Raja (V) gir høyst forskjellige signaler av hvor stor rekkevidde forbudet kommer til å få.
– Statsministeren virker noe mer sindig og avveiende. Vi håper at denne sindigheten fører til at forbudet ikke vil være så vidtrekkende at det rammer oss. Abid Raja ser ut til å gå så langt at han vil forby sjelesorg og bønn. Dette er dramatisk. Skulle så skje vil vi i Til Helhet ha tre valg: Gå i fengsel, legge ned virksomheten, eller saksøke staten med sikte på en avklaring i Strasbourg, sier Gramstad Jensen.
– Stiler motforestillinger
Han mener kristne bør tenke seg godt om før de stiller seg bak noen av partiene som støtter forslaget om forbud.
– Det er liten tvil om at forbud mot «konverteringsterapi» ikke er noe mål i seg selv for Pride- ideologien. Målet er å stilne alle tenkelige motforestillinger.
Gramstad Jensen kunne tenke seg å stille følgende spørsmål til Solberg og Raja hvis han fikk anledning til å samtale med dem om saken.
– Er det ikke noe som skurrer? Hvorfor kan ikke en voksen person som leser en - for ham eller henne hellig skrift - og som derfra utleder en indre overbevisning om å leve på en bestemt måte, få kunne oppsøke bistand til å leve i tråd med denne overbevisningen?
Han mener det bør være åpenbart at dette må kunne skje uten psykisk press.
Regjeringen vil sende forslaget på høring. Til Helhet tar ifølge styrelederen sikte på å delta i høringsrunden.
– Langt på vei forbudt
Tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener kritikken mot partiet hans ikke treffer.
– Jeg har vært tydelig hele veien på at jeg mener behandling av homofile og seksuell orientering er feil og at det langt på vei er forbudt i dagens lovverk, sier Ropstad til Dagen.
På bakgrunn av utredningen mener statsråden likevel det vil være «riktig med en presisering for å tydeliggjøre det».
– Har jobbet grundig
Likestillingsminister Abid Raja signaliserte torsdag at han håper å sende forslaget ut på høring før sommeren.
– Men for oss har det vært veldig viktig hvordan det defineres, og ikke minst at det ikke er i strid med trosfriheten og menneskerettighetene fremholder Ropstad.
– Men hvordan skal dere sikre det?
– Det er det som er vanskelig å svare på, for detaljene kommer jo i høringstnotatet. Men vi har jobbet grundig med å sikre det. Regulering av konverteringsterapi medfører noen krevende avveininger, og det har derfor vært viktig å utrede hvor grensene skal settes, sier han.
Kritikere av et forbud har innvendt at det er vanskelig å få tak på hvilken virksomhet som eventuelt foregår og tilsier at et forbud er nødvendig. Ropstad opplyser at vurderingen av dette vil fremgå av høringsnotatet.
– KrF hadde aldri vært med på det hvis det hadde hatt som konsekvens å bryte med trosfriheten, forsikrer Ropstad.
Han understreker at det må være «rom for forbønn, sjelesorg og å gi hjelp til sårbare mennesker som er i en vanskelig situasjon».
– Når dette sendes ut på høring, vil vi be om innspill på om grensene i forslaget er satt på de rette steder, sier Ropstad.
– Trygghet for skeive
Styreleder Elisabeth Meling i Skeivt kristent nettverk (SKN) er på sin side godt fornøyd med at forslaget kommer.
– Dette er veldig viktig, og vil gi en trygghet for skeive kristne og muslimer, og andre som føler på et gruppepress til å forandre legning. Nå får de vite at de har loven i ryggen, sier Meling til Vårt Land.
SKN har etterlyst et slikt forbud i to år. Styrelederen mener likevel det skal være rom for å fastholde tradisjonell ekteskapsteologi.
– Vi vet selvsagt at ikke alle konservative er ute etter å endre legningen til skeive, men det er nok at noen gjør det. Hvis bare én person blir utsatt for et slikt press, trengs et vern for denne personen. Antallet har ikke noe å si, sier Meling.
Ottosen avventer
Informasjonsleder Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband synes et er umulig å ha sterke synspunkter på forslaget før det foreligger.
– Jeg har sagt tidligere at et snevert forbud mot konverteringsterapi er ganske uproblematisk. Jeg tror ikke det finnes kristne miljøer i Norge som tilbyr en metode, behandling eller terapi de tilbyr for å endre seksualiteten mennesker kjenner på, sier Ottosen til Dagen.
– Men med en bred definisjon, står man i fare for å kriminalisere all tradisjonell kristen veiledning om homofilt samliv spesielt og seksualitet generelt, sier han.
I VG-serien «Homoterapi» fra 2019 mener Ottosen at fenomenet ikke ble definert. Det opplevde han heller ikke skjedde i debatten som fulgte.
– Det ble bare fordømt. Det har vært en veldig krevende debatt å stå i fordi det ble umulig med nyanser, sier han.