Lederen av Rogaland KrF skulle ønske Hareide ikke hadde lagt seg selv i potten
Fylkesleder Oddny Helen Turøy i Rogaland KrF beklager at det lekket ut at partileder Knut Arild Hareide går av om partiet avviser hans råd om å gå til Ap og Sp.
– Jeg skjønner hans vurdering, men håper likevel han tenker seg om en gang til. Når det nå er ute, kan det muligens vippe noen tvilere. Jeg skulle ønske det ikke hadde kommet ut, sier Turøy dagen før Rogaland som første fylkeslag skal velge delegater til det ekstraordinære landsmøtet i KrF 2. november.
Hareide skal ifølge NRK ha gitt beskjed til sentralstyret allerede i forrige uke om at han ikke finner det naturlig å fortsette som partileder dersom partiet stemmer ned hans råd om å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
– Ingen debatt
Andre nestleder Kjell Ingolf Ropstad avviser NTBs spørsmål om han er beredt til å overta dersom KrF-landsmøtet går i borgerlig retning og Hareide kaster kortene.
– Det er ingen lederdebatt i KrF. Vi har en leder i KrF og jeg spekulerer ikke i hva som har skjedd i interne møter, skriver han i en SMS til NTB.
Første nestleder Olaug Bollestad har ikke svart på NTBs spørsmål om hun er beredt til å overta dersom KrF står uten leder etter skjebnedagen 2. november.
Hemmelighetsfull
Rogaland er det største fylkespartiet i KrF og lørdagens fylkesårsmøte er det første i en lang rekke som skal velge delegater til det ekstraordinære landsmøtet på Gardermoen.
Ifølge Stavanger Aftenblad er litt over 60 prosent av delegatene på fylkesårsmøtet «blå», snaut tre av ti «røde» og litt under 10 prosent usikre.
Fylkeslederen heiser flagg først under debatten lørdag.
– Jeg har brukt lang tid på å bestemme meg og det har vært godt å bruke tiden. Jeg har fulgt med på debatten, og er veldig glad for det, sier Turøy til NTB.
Vil ikke binde
Som fylkesleder er Turøy delegat til landsmøtet. Hun får følge av 15 rogalendinger som velges lørdag. Men først skal fylkesårsmøtet stemme over om utsendingene til landsmøtet skal forpliktes til å stemme med flertallet på fylkesårsmøtet – såkalt bundet mandat – eller om alle skal stilles fritt.
– Jeg tror at vi ikke binder mandat. Jeg håper man tenker at det er greit at alle sider er representert. Om det blir helt matematisk gjenstår å se, men dette handler også om at vi skal leve sammen etter 2. november. Også den tapende siden må ha noen som snakker sin sak på landsmøtet, sier Turøy.
Ønsker bredden
Den vurderingen deler Hareide. Han advarer også fylkesårsmøtene mot å velge delegater etter «vinneren tar alt»-prinsippet, som en variant av å binde mandatet:
– Det er mitt ønske at partiet viser bredden av meninger, og da håper jeg vi legger det til grunn. Jeg tror det er viktig at de føringene som ligger i partiet reelt kommer fram, sa partilederen etter bokbadet på Vennesla onsdag denne uken.
Ropstad er like tydelig:
– Det er viktig at fylkesårsmøtene forsøker å speile sitt fylkeslag. Jeg har tillit til at fylkeslagene gjør kloke vurderinger rundt dette. Vi skal også stå samlet etter 2. november, sier nestlederen til NTB.