Joel og Rhonda Harmon jobbet som offiserer i Frelsesarmeen i Levanger. Nå er de kastet ut av landet.

Lederpar i Frelsesarmeen ble kastet ut av Norge – nå vil UDI se på saken på nytt

Lederparet fikk ikke oppholdstillatelse fordi de mangler mastergrad.

Publisert Sist oppdatert

Dagen omtalte i slutten av november ekteparet Joel og Rhonda Harmon som fikk avslag på søknaden om oppholdstillatelse i Norge fordi de manglet mastergrad og tilstrekkelig inntekt.

Det amerikanske ekteparet har det siste året har jobbet som offiserer i Frelsesarmeen i Levanger i Trøndelag. Nå har familien på fire returnert til California etter avslaget.

Vil vurdere saken på nytt

Nå vil imidlertid Utlendingsdirektoratet (UDI) se på saken på nytt. Det opplyser Paul Skoglund, leder i UDI Opphold, i en e-post til Dagen.

– Etter at vi fattet vedtaket i denne saken, er vi blitt oppmerksom på andre tidligere lignende saker, og vi vil se på Joels sak på nytt i lys av disse, sier Skoglund.

Han forklarer at det er et generelt krav om at religiøse ledere må ha utdannelse på masternivå for å få opphold.

– Når utdannelsen avviker fra dette, slik som i Joels sak, vil det være en vurderingssak om utdannelsen er tilstrekkelig for en oppholdstillatelse som religiøs leder, sier han.

Avisa Innherred omtalte saken først.

– Vanskelig å sammenligne

Ekteparet Harmon har jobbet i Norge ved en tidligere anledning. Den gangen fikk paret innvilget både oppholdstillatelse og fornyelse av den.

– Hvorfor ble det annerledes denne gangen?

– Det er vanskelig å sammenligne disse ulike søknadene konkret, uten å foreta en ny vurdering. Vi behandler alle søknader individuelt etter de opplysningene som søkeren gir, og opp mot det til enhver tid gjeldende regelverk, sier Skoglund.

– Drømmen er tatt fra oss

Ekteparet fikk avslaget fra UDI i høst, og fikk beskjed om å pakke sakene før desember kom – like før den viktige julesesongen i Frelsesarmeen.

Derfor fikk ekteparet avslag

UDI begrunner avslaget med to forhold:

At ekteparet ikke har mastergrad eller tilsvarende i religion. Dermed mener UDI at de ikke har ekspertisen som kreves for jobben.

Inntekten hos Frelsesarmeen er knappe 30.000 kroner under minstekravet på 449.900 kr. Inntektskravet er satt i henhold til forventet minstelønn med utdanning på masternivå.

Utkastelsen vekket sterke reaksjoner, både i lokalsamfunnet i Levanger og hos ekteparet selv.

– Vi er veldig lei oss. Vi er blitt glad i forsamlingen og lokalmiljøet i Levanger. Det føles som at drømmen om å være i Norge, og hjelpe de trengende i lokalsamfunnet, har blitt tatt fra oss, sa Joel Harmon til Dagen få dager etter utreisen fra Norge.

LEVANGER: Joel og Rhonda Harmon jobbet som offiserer i Frelsesarmeen i Levanger. Nå er de kastet ut av landet.

– Rom for skjønn

I oktober i år hadde UDI et møte med representanter for norske tros- og livssynsorganisasjoner. Det ble unntaket fra masterkravet der man har kirkesamfunnenes egen lederutdannelse ble presisert.

– Hvorfor ble ikke det tatt hensyn til i denne saken?

– Vår praksis er at hvis du ikke har fullført mastergrad innen religionen din eller i pedagogikk må du levere inn en forklaring på religionen eller trosretningens egne ikke-sekulære system for utdanning av sine ledere og lærere, hvis dette finnes, sier Skoglund.

— Som det følger av denne praksis er det rom for skjønn i disse vurderingene, legger han til.

Viser til politikerne

Ekteparet Harmon er begge utdannet ved Frelsesarmeens offisersskole i USA, som er en toårig utdannelse. I tillegg har de 20 års erfaring fra Frelsesarmeen.

– Hvorfor stiller UDI høyere krav til kirkelige ledere enn kirkesamfunnene gjør selv?

– 
UDI skal iverksette til enhver tid sittende regjerings flyktning- og innvandringspolitikk. Regjeringen fastsetter overordnede mål og krav til UDI, innenfor de rammer Stortinget fastsetter gjennom lovverk og budsjettvedtak, sier han.

FRELSESARMEEN: Rhonda og Joel Harmon var offiserer i Frelsesarmeen i Levanger, men får ikke arbeidstillatelse i Norge.

Han viser til at brev fra Justisdepartementet helt tilbake til 1993 som viser at religiøse ledere skal ha utdanning på høyere nivå for å få oppholdstillatelse.

For å oppfylle kravet om utdanning på høyere nivå skal man som hovedregel ha mastergrad, fremkommer det av UDIs retningslinjer.

Frelsesarmeen ønsker gjennomgang velkommen

Sogneprest i Levanger, Sabine Kjølsvik, er glad for at UDI skal se på saken på nytt.

– Dette er jo fantastisk, og jeg må si jeg synes det er stort, fastslår sognepresten.

Hun har så langt opplevd saken som «håpløs og urettferdig», forteller hun til Innherred.

Nestleder i Frelsesarmeen i Norge, oberst Bente S. Gundersen, er mer ordknapp, men ønsker en gjennomgang av UDIs praksis velkommen.

– Dersom UDI vil se på regelverket og praktiseringen på nytt, vil vi være glade for det. Hvilke konsekvenser dette vil få i denne og fremtidige saker kan vi eventuelt komme tilbake til når vi ser hva UDI kommer fram til, sier hun i en e-post til Dagen.

Frelsesarmeens hovedkontor i Norge har tidligere uttrykt misnøye med at offisersutdannelsen ikke har gitt ekteparet Harmon unntak fra masterkravet.

Powered by Labrador CMS