Legeforeningen forutsetter åpenhet om abortnekt

Pa­si­en­te­ne må vite på for­hånd hvil­ke leger som re­ser­ve­rer seg mot å skri­ve ut pre­ven­sjon, hen­vi­se til abort eller as­sis­tert be­frukt­ning, mener Den nors­ke lege­for­ening.

Publisert Sist oppdatert

KrF, Høyre og Frem­skritts­par­ti­et har skre­vet under en egen av­ta­le som sik­rer re­ser­va­sjons­mu­lig­he­ter for fast­le­ger. Venst­re er imot å gi fast­le­ge­ne en slik ad­gang, og ville der­for ikke sig­ne­re av­ta­len.

Uan­sett skal kvin­ner som øns­ker abort, slip­pe å møte en lege som re­ser­ve­rer seg, mener Lege­for­enin­gen. Det går fram av et ved­tak fra or­ga­ni­sa­sjo­nens lands­sty­re i juni.

«For­ut­sig­bar­het for pa­si­en­te­ne må sik­res gjen­nom god in­for­ma­sjon», heter det i ved­ta­ket.

Strids­sak

Spørs­må­let om fast­le­gers mu­lig­het til å nekte be­hand­ling eller hen­vis­ning som stri­der mot egen sam­vit­tig­het, ble ak­tua­li­sert høs­ten 2011. Et rund­skriv fra Helse- og om­sorgs­de­par­te­men­tet slo fast at fast­le­ger ikke har en slik ret­tig­het, noe som opp­rør­te flere som i åre­vis hadde prak­ti­sert dette. En av dem som en­ga­sjer­te seg, var fast­le­ge Eilif Haa­land.

- Vi skal ikke kunne re­ser­ve­re oss mot hva som helst. Dette er snakk om dype, al­vor­li­ge sam­vit­tig­hets­pro­ble­mer knyt­tet til liv, skape liv, av­slut­te liv, sier Haa­land til TV 2.

Siden pa­si­en­ter har lov­fes­tet rett til abort og as­sis­tert be­frukt­ning, må fast­le­ger som Haa­land sende dem vi­de­re til en annen lege.

- Jeg må sørge for at jeg tar an­svar for mine pa­si­en­ter og la dem få det de skal ha. Men vi må av og til ta en liten sløy­fe for å få ting til, sier Haa­land.

Fast­le­ge Mari Bjørk­man ser det an­ner­le­des.

- Vi kan ikke velge ut hvil­ke pa­si­en­ter vi skal ha, hvil­ke men­neske­ty­per, hvil­ke pro­blem­stil­lin­ger. Vi må be­hand­le alle, sier hun til ka­na­len.

Må ikke til legen

Helse­di­rek­to­ra­tet pre­si­ser­te tid­li­ge­re i år at det ikke er nød­ven­dig for kvin­ner som øns­ker abort, å opp­søke fast­le­gen for hen­vis­ning. Et slikt ønske kan frem­mes di­rek­te til syke­hus eller nemnd, ut­tal­te di­vi­sjons­di­rek­tør Hen­ri­et­te Øien i Helse­di­rek­to­ra­tet til Da­gens Medi­sin i ja­nu­ar.

For­mu­le­rin­gen i av­ta­len mel­lom de to kom­men­de re­gje­rings­par­ti­ene og KrF vek­ker li­ke­vel be­kym­ring hos flere.

- Det betyr at kvin­nens rett til å be­stem­me over egen kropp kan svek­kes. Det er be­kym­rings­fullt, sier like­stil­lings­om­bud Sunni­va Ør­sta­vik til VG Nett.

Også Lands­for­enin­gen for les­bis­ke, ho­mo­fi­le, bi­fi­le og trans­per­soner (LLH) er kri­tisk til av­ta­len, i lik­het med Ho­mo­fi­le og les­bis­ke le­gers for­ening. Or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne fryk­ter at av­ta­len kan gjøre det vans­ke­li­ge­re for dem som øns­ker as­sis­tert be­frukt­ning.

Venst­re-le­der Trine Skei Gran­de ar­gu­men­ter­te på føl­gen­de måte for sitt nei til å sig­ne­re av­ta­len:

- Den sva­kes­te par­ten på et lege­væ­rel­se i en slik si­tua­sjon er all­tid den unge kvin­nen, sa Skei Gran­de til VG.

- Ikke kvinne­sak

Høy­re-le­der og på­trop­pen­de stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg av­vis­te at spørs­må­let er en kvinne­sak da NTB spur­te henne om dette ons­dag.

- Jeg syns det blir litt spe­si­elt å gjøre dette om til et spørs­mål om kvin­ner eller bare like­stil­ling. Det drei­er seg om liv og død, det drei­er seg om store etis­ke spørs­mål og det drei­er seg om mo­rals­ke spørs­mål for le­ge­ne, sa Sol­berg.

Av­ta­len hun har sig­nert, leg­ger opp til tett dia­log med Den nors­ke lege­for­ening om saken. Der er hold­nin­gen at dette først og fremst er noe Helse­de­par­te­men­tet må løse sam­men med kom­mu­ne­ne, selv om for­enin­gen gjer­ne bi­drar med inn­spill. (©NTB)

Powered by Labrador CMS