Legeforeningen støtter samvittighetslege
Legeforeningen gir økonomisk støtte til katolsk lege når saken hennes prøves i Høyesterett. De vil derimot ikke stille som partshjelp.
I slutten av august skal saken til lege Katarzyna Jachimowicz opp for Høyesterett. Hun fikk sparken i 2015, etter flere år som fastlege i Sauherad kommune, fordi hun ville fortsette å reservere seg mot å sette inn kobberspiral.
Jachimowicz mener kobberspiral er abortfremmende og kan fjerne spirende liv. Hun mener derfor at oppsigelsen bryter med retten til samvittighetsfrihet. Jachimowicz tapte første runde i tingretten, men vant frem med anken i Agder lagmansrett.
Nei til partshjelp
Advokat Håkon Bleken har bedt både Den norske legeforening og Norges Kristelige Legeforening om å være partshjelp i rettsaken.
Partshjelp betyr at en tredjepart trer inn i en rettssak til støtte for en av partene. For å bli partshjelp må man ha en rettslig interesse av at den man støtter, vinner saken.
Legeforeningen har sagt nei til å være partshjelp, men ønsker likevel å støtte Jachimowicz økonomisk.
– Vi kan bekrefte at Legeforeningen har valgt ikke å opptre som partshjelp, men vi har sørget for at legen får økonomisk støtte til å få prøvet sin sak for Høyesterett, sier Knut E. Braaten, kommunikasjonssjef i Den norske legeforening.
– Hva er grunnen til at dere ikke ønsker å opptre som hennes partshjelp?
– Det er svært sjelden at Legeforeningen opptrer som partshjelp. Utover dette har vi ingen kommentar på nåværende tidspunkt, ettersom saken er til behandling i domstolene, sier Braaten.
Ikke overrasket
Jachimowiczs advokat Håkon Bleken, sier de aksepterer at Legeforeningen ikke vil være partshjelp, men er glad for økonomiske støtte.
– Hvor mye penger er det snakk om?
– Vi vil ikke opplyse om beløpet, men vi får støtte fra ulike hold, sier Bleken.
– Har det noe å si for rettsaken at Legeforeningen ikke er partshjelp?
– Det kunne vært positivt, fordi de er en større forening. Vi skulle gjerne sett dem som partshjelpere, men siden det er sjeldent at de opptrer som dette, er det ikke overraskende, sier Bleken.
Handler om samvittighetsfrihet
Norges Kristelige Legeforening ønsker derimot både å være partshjelp og å gi økonomisk støtte. Foreningen mener retten til å reservere seg mot spiralinnsetting handler om samvittighetsfrihet.
– Det vil ikke få noen konsekvenser for pasienter at Jachimowicz nekter å sette inn spiral. Dermed vil det ikke gå ut over norsk lov og hennes samvittighetsfrihet bør beskyttes, sier Magnar Kleiven generalsekretær i Norges Kristelige Legeforening.
Han viser til at 36 prosent av alle fastleger aldri har satt inn en spiral, fordi de ikke har kompetanse til det.
– Da henviser legene for eksempel til gynekolog, noe Jachimowicz også gjorde, påpeker Kleiven.
Håper på endring
På nettsidene til Norges Kristelige Legeforening oppmuntrer de medlemmene sine til å bidra med penger. De håper en seier i Høyesterett vil gi leger i Norge bedre reservasjonsmuligheter.
«Dersom Høyesterett bekrefter lagmannsrettens dom, ligger det til rette for at reservasjonsretten i samvittighetssaker, spesielt i saker om liv-død, kan gjeninnføres i norsk medisin», skriver foreningen.
Etter at Jachimowicz måtte slutte som fastlege, begynte hun på en ny utdanning. Jachimowicz er nå i gang med spesialisering i psykiatri ved sykehuset i Notodden.