- Legen sa det var «høy risiko» for at barnet ville få Downs
Synnøve Fjellsbø (28) fikk vite at det var «høy risiko» for at hun ville føde et barn med Downs syndrom. Så kom vesle Adam til verden. Moren ber gravide finsjekke prognoser.
Uroen rundt graviditeten begynte den dagen Synnøve Fjellsbø og mannen, vestafrikaneren Dennis Williams (29), møtte opp til ultralydundersøkelse.
Det viste seg at legen hadde oppgitt feil termin. Derfor var Fjellsbø 14 uker på vei. Ikke 18 uker, som er det vanlige tidspunktet for den rutinemessige undersøkelsen. Jordmoren hadde lite erfaring med å undersøke så små fostre, og kalte inn en kollega.
- De sa de hadde funnet en «økt nakkefold», forteller Fjellsbø. Hun ble forklart at det kunne bety at barnet hun bar på hadde Downs syndrom eller et annet syndrom «som rammer jenter og gjør dem kortvokste».
Ville ikke ta sjansen
Tobarnsmoren fra Hundvin i Nordhordland forteller at hun ble sjokkert.
- En forventer å få et friskt barn, og blir jo lei seg fordi en ønsker at barnet skal fungere godt.
Alt samme dag fikk ekteparet samtale med en lege. Hun tilbød dem fostervannsprøve.
- Legen sa at diagnostikken førte til 1-2 prosent forhøyet sannsynlighet for å få abort i tillegg til den individuelle prosenten som hver kvinne har til å spontanabortere barnet hun bærer på, sier Fjellsbø.
Ekteparet fikk litt tid sammen på gangen. De diskuterte situasjonen, og var skjønt enige om at prognosene ikke var noen abortgrunn.
- Det var klart for oss begge at jeg skulle bære frem barnet.
Dermed følte ingen av dem heller behov for diagnostikken:
- Den sjansen var vi ikke villige til å ta.
Høy risiko
Legen tilbød ekteparet Fjellsbø/Williams «duotesten» i stedet. Den er risikofri for barnets del, men kan vise om det er høy eller lav sannsynlighet for Downs syndrom. Blodprøven ble tatt en uke etter ultralyden, og noen uker etter det igjen ble Fjellsbø oppringt av en lege som sa prøven viste «høy risiko» for Downs syndrom.
- Han nevnte ikke noe tall, og jeg tenkte det var over 50 prosents sjanse for at jeg skulle få et barn med diagnosen, sier den nybakte moren.
Da legen spurte Fjellsbø hva hun aktet å gjøre, svarte hun at abort ikke var noe alternativ. Hun fikk tilbud om fostervannsprøve igjen, men avslo med begrunnelse i økt abortfare. Legen spurte om hun ønsket å ta med seg papirene. Det takket Fjellsbø ja til.
- Der leste jeg at det var 1/199 prosent sannsynlighet for å få Downs syndrom. En venninne av meg som er lege, bekreftet at det betydde at det var en halv prosents sannsynlighet for å få et barn med diagnosen.
Sykepleierstudenten ble sint:
- Det er jo ingenting! Når jeg hører høy risiko, tenker jeg over 50 prosent.
Fjellsbø bestemte seg for å ringe legen for å høre hvorfor han presenterte resultatet som høyt når det var så liten sannsynlighet for at hun skulle få et sykt barn.
- Han sa at de snakket om høy risiko «hvis de fant et tall».
Veldig bestemt
For sikkerhets skyld ble det tatt en del ultralydundersøkelser i svangerskapet for å sjekke hjerte, lunge og nyrer og følge opp funnene. Ingenting ble oppdaget.
Synnøve Fjellsbø har et klart råd til andre i samme situasjon:
- Be om å få vite tallene. Be om prosenter. Ikke aksepter andres konklusjoner og vurderinger.
Tobarnsmoren er glad for rådet hun fikk fra jordmoren sin før duotesten ble tatt.
- Hun sa vi måtte være veldig bestemte fordi det var leger som ville råde oss til å fjerne barnet om vi fremstod som usikre.
10. juli kom vesle Adam til verden og scoret nesten full pott, 9 av 10, på fødselstestene.
- Alt var helt fint. Han feiler ingenting.