Leger snakker ikke om eldres alkoholbruk
Ikke alle eldre vet at kroppen tåler alkohol dårligere enn i yngre dager. Undersøkelse fra Blå Kors viser at leger ikke tar samtalen om temaet med aldrende pasienter.
I en kartlegging utført av Opinion på vegne av organisasjonen svarer ni av ti eldre at legen ikke prater med dem om hvordan alkohol påvirker helsen når alderdommen melder seg.
Mange eldre mellom 60-80 år drikker alkohol, men at kroppen tåler alkohol dårligere enn i ungdommens dager er det ikke alle som er kjent med.
90 prosent eldre over 70 år tar faste medisiner, og kombinert med alkohol kan dette være helseskadelig.
– Oppsiktsvekkende
Divisjonsdirektør Anita Ellefsen i Blå Kors skriver i en pressemelding at det er grunn til å være bekymret for at leger ikke tar samtalen med sine eldre pasienter om temaet.
Hun mener tallene som fremkommer i undersøkelsen er oppsiktsvekkende.
– Trolig gjenspeiler dette at leger generelt opplever at det er utfordrende å snakke med pasientene om alkoholvaner. Dette må vi ta på alvor, og jeg tror det er avgjørende at vi tilbyr leger og helsepersonell verktøy de kan bruke i møte med denne tematikken, sier Ellefsen.
Tabuer om alkoholbruk
Overlege og spesialist i rus- og avhengighetsmedisin, Inger Margrete Hageberg ved Blå Kors klinikk Skien tror på sin side de lave tallene kan handle om tabuer knyttet til alkoholbruk.
– Det kan være vanskelig for pasienten å ta opp egen alkoholbruk. Derfor mener jeg det er viktig at legen huske å spørre om pasienters alkoholbruk, særlig når de skriver ut medisiner, understreker Hageberg.
– Når pasienten får informasjon om hvordan medisinene kan få en uheldig virkning sammen med alkohol, vil dette kunne motivere til å ta gode valg for helsen og redusere alkoholbruken, fortsetter hun.
Kan gi helseplager
Hageberg påpeker at vanlige plager og sykdommer som eldre kommer med til legen kan handle om alkoholbruk. Dette kan for eksempel være plager som svimmelhet, diffuse smerter eller problemer med fordøyelsen.
Overlegen mener derfor det er mange gode anledninger for legen til å snakke med pasienten om sitt alkoholbruk.
Nasjonale råd
I følge Helsedirektoratet er det lite kunnskap om rusrelaterte lidelser hos eldre, men internasjonal forskning viser at det blant eldre er en sammenheng mellom høyt bruk av alkohol og depresjon, angst, kognitiv svikt og selvmordsfare.