CHAT: I tre år har barn og unge som blir mobbet kunnet chatte anonymt med fagpersoner.

Legger frem rystende funn om mobbing

I tre år har barn og unge som blir mobbet kunnet chatte anonymt med fagpersoner. – Jeg blir satt ut, sier forskeren som har analysert samtalene.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag arrangerer Blå Kors Kristiansand en konferanse for skoleledere der mobbing er tema. Konferansen tar utgangspunkt i funn gjort fra den anonyme chattetjenesten på nettsidet Snakkommobbing.no.

Anonym chat

For tre år siden ble tjenesten startet av Blå Kors. På nettsiden kan barn og unge snakke anonymt med fagpersoner om problemene sine.

– Vår viktigste målgruppe er de som ikke tør å snakke med andre om det de opplever, forteller Andreas Eidem, virksomhetsleder for nettstedet.

Han påpeker hvor viktig det er at barn og ungdom får være anonyme når de snakker om mobbing.

– At de er 100 prosent anonyme, at de slipper å bruke stemmen og ikke trenger å vise ansiktet sitt til oss, er helt avgjørende for at de skal tørre å ta kontakt, sier han.

Han forteller at det stort setter ungdom mellom 13 og 16 år som tar kontakt, men at de aktivt jobber med å nå flere i yngre aldersklasser.

Flest jenter

Anne Helgeland er seniorforsker og familieterapeut ved Avdeling for barn og unges psykiske helse ved Sørlandet sykehus, Kristiansand. Hun har analysert 226 chattesamtaler mellom barn og unge som blir mobbet og fagpersoner hos Snakk Om Mobbing. I dag legger hun frem funnene sine.

Forsker: Anne Helgeland er seniorforsker ved Universitetet i Agder. Hun har analysert 226 samtaler mellom barn og unge som blir mobbet og fagpersoner.

Få gutter

Helgeland forteller at det er få gutter som tar kontakt gjennom chattetjenesten.

– Tre fjerdedeler av de som søkte hjelp var jenter og en fjerdedel gutter. Jeg tenker dette sier noe om at det er vanskeligere for gutter å ta kontakt for å få hjelp og snakke om mobbing, sier Helgeland.

Men forskeren ser liten forskjell på typen mobbing gutter og jenter blir utsatt for.

– Når jeg analyserer samtalene, ser jeg ikke de store forskjellene mellom kjønnene. Både gutter og jenter blir sparket, slått og banket opp.

Satt ut

Helgeland forteller at hun har jobbet mange år i psykiatrien og barnevernet, men fortsatt blir satt ut av å lese om hvilke handlinger barn og unge utsetter hverandre for. I samtalene hun har gått gjennom, har det vært både trusler om vold og drap. Barn blir spurt om hvorfor de er i live og fortalt at de burde drepes.

– Mange sitter igjen med en følelse av å være ubrukelig og verdiløs. Det går på selvoppfatningen, forteller forskeren.

Lederne er viktige

Andreas Eidem forteller at skolelederen er utrolig viktig i kampen mot mobbing.

– I løpet av disse tre årene har vi erfart at skoleledere er ufattelig viktige. Uansett om du har verdens beste lærer, vil mobbing være en utfordring om du har en rektor som ikke tar problemet på alvor, sier han.

Også Anna Helgeland er enig i at gode voksne og trygge ledere har mye å si.

– De skolene som håndterer mobbing på en god måte, har gode strukurer og er gode på klasseledelse, forteller hun.

«Det blir bare verre»

Hvert år gjennomføres det en elevundersøkelse for elever fra 5. klasse til første klasse på videregående skole. I 2017 svarte 435.000 elever. Tall fra undersøkelsen viser at mange av de som blir mobbet ikke føler det hjelper når det blir varslet om til de voksne på skolen.

– Hovedtittelen er «det blir bare verre hvis jeg melder fra». Dette er et viktig funn vi også har gjort gjennom chatten. Når barn og unge snakker med oss, forteller de om frykten for at det ikke vil hjelpe når de sier fra. Dette kan ofte være basert på tidligere erfaringer med involvering av voksne, sier Andreas Eidem.

Elevens perspektiv

Hovedformålet med konferansen er ifølge Andreas Eidem å formidle elevenes stemme og å ta dem på alvor.

– Det handler om å trekke frem elevens perspektiv. Å få økt forståelse av hva som er viktig for eleven. Hva de trenger og hvordan vi kan hjelpe, sier han.

Powered by Labrador CMS