Legger frem utredning: Foreslår å utvide abortgrensen
Flertallet i abortutvalget foreslår å utvide grense til uke 18.
– 10 av 13 medlemmer foreslår å flytte grensen fra uke 12 til uke 18 i svangerskapet, sier leder for abortutvalget Kari Sønderland.
Torsdag formiddag overrekte abortutvalget sin offentlige utredning (NOU) til Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Utvalget har hatt i oppgave å se på abortloven, oppfølgingen av kvinner som tar abort og vurdere et alternativ til nemndene.
I NOUen tar utvalget til orde for en rekke nye løsninger.
- Utvalget foreslår å utvide dagens grense for selvbestemt abort til uke 18.
- Dette medfører at nemndene faller bort.
- De foreslår også å innføre nye vilkår for abort. Adgangen skal knyttes til kvinnens situasjon og ikke fosterets evner til overlevelse.
- Utvalget forslår også å lovfeste retten til oppfølging for kvinner som har tatt abort.
- Det foreslås også at en abort skal kunne gjennomføres uten å måtte innom et sykehus.
- De har også sett på reglene for fosterantallsreduksjoner, såkalt tvillingabort. I dette spørsmålet har utvalget nærmest vært delt på midten.
- Utvalget forslår også å lovfeste helsepersonells reservasjonsrett. I dag følger den av forskrift.
Dagens grense for selvbestemt abort går 12 uker ut i svangerskapet. Etter dette må man i dag søke godkjennelse hos nemnd.
Utvalgets lovforslag sendes nå ut på høring. Høringsfristen er satt til 22. mars 2024.
Abortlov for vår tid
Utvalget har vært ledet av jurist og tidligere ekspedisjonssjef i Helse- og omsorgsdepartementet Kari Sønderland.
– Vi trenger en ny abortlov, en abortlov for vår tid. Samfunnet har endret seg mye siden 1970-tallet mange av samfunnsendringene har relevans for abortspørsmålet, sa Sønderland under presentasjonen av utredningen.
12-ukersgrensen har stått uendret siden loven ble vedtatt med én stemmes overvekt i 1978. Sønderland begrunnet torsdag de foreslåtte endringene i abortloven blant annet med at de ikke samsvarer med dagens praksis og at kvinnesynet har endret seg til i dag.
– Det flertallet har lagt til grunn er at fosterets rettsvern og moralske status slår inn ved attende uke. Mange kan spørre hvorfor akkurat da, men vi mener at da er fosteret så modent at fosterets rettsvern slår til og dets moralske status da skal tas hensyn til, svarte Sønderland på et spørsmål fra NRK.
Vil kjempe i mot
Partileder Olaug Bollestad (KrF) er ikke fornøyd med hva utvalgets forslag innebærer for fosteret.
– Kvinners rettigheter har gått foran rettighetene til det ufødte liv.
– Det er ganske enormt ettersom vi vet mer og mer om utviklingen til barnet i mors mage. Vi nærmer oss grensen for da et foster er levedyktig. Det er en bekostning som det ufødte liv betaler.
Partilederen understreker at KrF vil kjempe og gjøre det de kan for å beholde dagens tolvukersgrense.
– Vi skulle gjerne også økt rettsvernet, men vi vet det ikke er politisk vilje til det.
Kritiserer influensere
Det siste året har vist at aborttallene er på vei opp, etter flere år med nedadgående trend.
Bollestad legger noe av skylden på influensere. Det har vært en voksende trend på sosiale medier at influensere advarer mot hormonell prevansjon.
– Det vil jeg ha slutt på.
Hun setter pris på at utvalget foreslår å styrke ordninger knyttet til gratis prevensjon og å styrke fokus på informasjon og veiledning.
Påpeker stor enighet
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sa under overrekkelsen av utredningen at hun var imponert over at utvalgets 13 medlemmer er så enige.
Kjerkol viste til at retten til abort «er truet i en rekke land og forbudt i en del delstater i USA.»
– Det pågår endringer i mange land, og tiden er moden for å modernisere vår egen lov, mente Kjerkol.
Hun merker seg utvalgets gjennomgang av ordningen med abortnemndene. Utvalget foreslår at antallet nemnder reduseres til fem til ti og med en ny innretning.
– Det er mye med dagens 23 nemnder som ikke fungerer. Mange kvinner har opplevd møtet med nemndene som skremmende og ydmykende. Slik skal vi ikke ha det, sa Kjerkol.
Venter nytt lovforslag
Utredningen som ble fremlagt torsdag legger opp til at det blir en ny politisk debatt rundt abort og regjeringen er ventet å fremme et nytt lovforslag for Stortinget.
Kjerkol ga uttrykk for at utvalgets forslag nå blir sendt ut på høring, og at Stortinget deretter vil få anledning til å ta stilling til dette.
Fem av stortingspartiene – Ap, SV, Rødt, Venstre og MDG – vil utvide grensen for selvbestemt abort. Rødt og SV vil sette grensen på 22 uker, mens de andre partiene vil gå til uke 18.
Høyre, Frp, Senterpartiet og KrF vil beholde dagens grense på 12 uker. Både Frp og Senterpartiet vil fristille sine representanter.