Lei av Listhaugs innvandringsvri på verdidebatten

– Noen partier vokser dessverre på rasisme i samfunnet, sier Fakhra Salimi, leder for Ressurssenter for innvandrer- og flyktningkvinner.

Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke innvandring som utfordrer norske verdier, sier Fakhra Salimi, leder for MiRA, et ressurssenter for kvinner med minoritetsbakgrunn.

Likestilling- og diskrimineringsombud, Hanne Bjurstrøm, er enig. De er kritiske til Fremskrittspartiet og statsråd Sylvi Listhaugs vri på verdidebatten i valgkampen, der det handler om å beskytte norske verdier fra innvandrere, flyktninger og muslimer.

Bjurstrøm spør seg om vi trenger en debatt om norske verdier.

– Vi kan diskutere hvilket samfunn vi vil være, og det er absolutt lov å snakke om en bærekraftig innvandringspolitikk. Men hvorfor sette noe opp mot noe annet? Jeg opplever det som en fiktiv debatt for å vinne velgere for noen politikere. Det er utrolig provoserende, sier den tidligere arbeidsministeren i Stoltenberg 2-regjeringen.

Tilsidesatt innvandrer?

Hun mener at flyktninger og innvandrere vil føle seg tilsidesatt i debatten og nikker mot lederen for MiRA-senteret.

– Føler du deg tilsidesatt i verdidebatten, Salimi?

– Jeg føler meg norsk, men debatten blir så snever at jeg ikke føler meg inkludert i den. Debatten handler egentlig ikke om norske verdier, men en bestemt ideologi, en politisk måte å se ting på. Vi må alle kjempe for inkluderende verdier og mangfold, sier hun.

– Trumpistisk valgkamp

Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk senter, mener verdidebatten splitter framfor å dyrke det han kaller det norske: bygge fellesskap og utjevning.

– Vi har ledd av Trump (USAs president, journ. anm.), men så har vi gått inn i den kanskje mest trumpistiske valgkampen på lenge, sier han.

Salimi setter pris på at statsminister Erna Solberg i partilederdebatten mandag slo fast at samfunnet må vise større respekt for dem som tror.

Samtidig setter hun spørsmålstegn ved om hennes egen integreringsminister, Sylvi Listhaug, sier det samme.

– Jeg mener verdidebatten handler om mer enn innvandrere og etniske nordmenn. Hvordan behandler vi våre eldre, syke og ensomme? Det må med.

Unge møter rasisme

Tirsdag var alle tre involvert i en debatt om «Norge for nordmenn», om politikk mot fremmedfrykt, rasisme og diskriminering under Arendalsuka.

Det er 30 år siden nasjonalist og innvandringsmotstander Arne Myrdal planla å sprenge et planlagt asylmottak i Arendal kommune.

Men innvandringsmotstanden lever fortsatt i beste velgående. Én av fire unge med innvandrerbakgrunn opplever rasisme, diskriminering eller urettferdig behandling på skolen minst et par ganger i måneden.

Det viser en fersk rapport fra Antirasistisk senter som bygger på svarskjema fra 500 ungdommer i Oslo.

Halvparten av gruppen har innvandrerbakgrunn. Denne halvparten opplever også ubehagelige situasjoner på buss og trikk, i møter med politiet, og i den offentlige debatten. Ungdommer uten innvandrerbakgrunn opplever langt færre tilfeller av rasisme.

Vokser på rasisme

Salimi mener at det foregår en «snikrasifisering» av samfunnet, og spiller på ordet «snikislamifisering».

– Man diskriminerer mellom mennesker på grunn av etniske eller religiøse forskjeller. Rasifisering er en prosess der de som ikke er hvite blir kategorisert og diskriminert deretter. Det bør ikke skje i inkluderende samfunn.

– Tar politikerne dette på alvor?

– Noen politiske partier tar det på alvor, snakker om det og tar avstand, mens andre partier dessverre vokser på rasisme, noe som er ganske alvorlig, sier MiRA-lederen.

Overvåker internett

Den offentlige debatten får ikke minst på utfolde seg på internett. Også der er det rasisime og diskriminering å spore, mener de tre.

Likestillings- og diskrimineringsombudet overvåker for tiden sosiale medier i forbindelse med valgkampen. Det er gjort tilsvarende undersøkelse i Danmark, som viste at det ikke er så mange som sprer hat, men at de til gjengjeld er svært sinte.

– Jeg er ikke partipolitiker, men når det kan ligge ute på integreringsministerens side i halvannet døgn at «muslimer skal kverkes» uten at noen fjerner det... Hun har ansvar for at det blir fjernet, sa Bjurstrøm til sterk applaus fra salen da hun oppsummerte debatten.

Avfeier kritikken

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) avviser all kritikken, og sier at dette «har ingenting med å appellere til velgere eller ikke».

Statsråden mener det ikke er tvil om at norske verdier er under press, og mener det er uttrykk for en «ukultur» når barn bruker hijab og kvinner dekker seg til med nikab og burka.

– Det handler ikke om å sette noe opp mot noe annet, men å få bukt med disse holdningene som er fullstendig uforenlig med de norske verdiene. Da kan vi ikke fortsette å ha berøringsangst for å diskutere disse temaene.

Koranskoler

Hun peker på tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og at barn sendes på koranskole i utlandet for å ikke bli «for norske». Også ytringsfriheten og velferdsmodellen er under press, mener statsråden.

– Vi har sett hvordan det går i land hvor de skyver problemene under teppet, og jeg har ikke noen interesse av at Norge skal gå ned denne veien.

Rasismekortet

– Vokser Frp på rasisme på nett?

– Når man er tom for argumenter, tyr man ofte til rasismekortet. Ved å uthule begrepet på denne måten, er det en motsetning til arbeidet med å få bukt med rasisme.

Listhaug tar «fullt og helt avstand til rasisme» og «fordømmer helt og holdent» Facebook-kommentaren Bjurstrøm sikter til.

– Vi gjør vårt beste for å fjerne denne typen kommentarer.

Powered by Labrador CMS